Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



20.10.2014 00:19

Editorial


A A

Generozitatea Crizantemei de Aur

Generozitatea Crizantemei de Aur

ALINA MAVRODIN VASILIU

www.alinamavrodin.ro


Cel mai longeviv festival muzical național din România este și cel mai generos dintre toate. Poate că, de fapt, această calitate rară într-o lume artistică egoistă și cam ipocrită l-a ajutat să supraviețuiască. În timp ce alte festivaluri muzicale naționale și chiar internaționale (Mamaia, Cerbul de Aur și câte altele!) și-au dat obștescul sfârșit, iar pe-al nostru s-au opintit diverși „savanți” să-l scoată din matca lui de geniu, „Crizantema de Aur” a vărsat în fiecare toamnă câte-o lacrimă și pentru unii și pentru alții, și pentru ea, dar a mers mai departe cu fiecare ediție.

 

Este și aceasta o mărturie că romanța românească s-a înscris, subtil dar ferm, în mișcarea de rezistență a păstrării valorilor de patrimoniu care aparțin culturii naționale. Organizatorii nu au înțeles mereu ce podoabă artistică unică împodobește coroana cetății, dar au avut măcar marele merit de a continua tradiția organizării evenimentului autumnal, chiar dacă nu întotdeauna și pe aceea a promovării romanței românești.

 

Aici ar fi trebuit să intre însă în scenă profesioniștii, care să fie partenerii autorităților, nu în scopul „modernizării” festivalului, ci în acela de a-i determina să cunoască, să prețuiască și să respecte tezaurul de cântec poetic lăsat nouă moștenire de cei mai mari creatori și de cele mai mari voci ale scenei muzicale românești.

 

Da, o spun răspicat și cu lacrimi în suflet, că dintre toate surorile ei europene, romanța noastră e cea mai vitregită la ea acasă, fiind un fel de cenușăreasă pusă să frece podelele scenei pe care urcă an de an toate celelalte genuri muzicale.

 

Este cel puțin o neglijență de care se fac vinovați mai ales artiștii profesioniști ale căror recitaluri cuprind, de cele mai multe ori, orice altceva, numai romanțe nu! E păcat. Cred că unii dintre ei, așa cum i-am văzut și i-am simțit, le-ar putea interpreta cu mare succes, dacă și-ar propune-o sau dacă organizatorii le-ar cere-o ca pe o condiție logică și de bun simț pentru a fi invitat de onoare pe scena festivalului „Crizantema de Aur”.

 

Dar cum profesioniștii n-o fac, iar organizatorii, din păcate, nu le-o cer, romanței nu-i mai rămâne decât să se manifeste față de toți cu o înțelegere superioară a acestor vremuri de tristă ignoranță. Și, dorind să le supraviețuiască, a ales să le suporte cu generozitate și cu speranță.

 

Așa se face că în timp ce pe scenele muzicii clasice, ușoare, rock, folk etc. n-o să fie invitați în veci interpreți de romanțe, pe scena ei din Târgoviște au urcat cei mai mulți dintre reprezentanții celorlalte genuri muzicale. Dintre aceia, însă, numai marile voci și artiștii de înaltă ținută și-au construit recitaluri adaptate cu respect pentru festivalul „Crizantema de Aur”.

 

Alții n-au făcut altceva decât să-și plimbe șlagărele de pe-o scenă pe alta. I-o fi dezinformat cineva cum că Festivalul Național de Creație și Interpretare a Romanței Românești n-ar fi decât o șușă de provincie? Pe scenele festivalurilor dedicate canțonetei, șansonetei și fado-ului, nici organizatorii, nici interpreții și nici spectatorii nu uită pentru ce s-au adunat sub același acoperiș.

 

La fel se întâmplă, credeți-mă, și pe scenele romanței românești și sârbești, ori pe cele ale romanței clasice. Pe niciuna dintre ele n-o să-i puteți asculta decât pe aceia care slujesc respectivul gen muzical. Și asta, dacă își doresc, pot s-o facă și unii dintre marii noștri artiști consacrați astăzi altor genuri muzicale.

 

Au făcut-o și alții în trecut cu mare succes. Oricât ar fi de blamați politic întemeietorii Festivalului „Crizantema de Aur”, trebuie să știți că le este incontestabil meritul de a-l fi tratat cu maxim respect. Că așa au stat lucrurile avem numeroase mărturii, încă vii, adăugate la o arhivă audio și video impresionantă. A „moderniza” acest festival al romanței românești înseamnă a-l depersonaliza când el nu trebuie decât profesionalizat.

 

La atâta generozitate revărsată în fel și chip peste noi toți de-a lungul celor 47 de ani, îi suntem datori romanței românești cu o recunoștință profundă și sinceră. Ce-ar fi dacă am face-o chiar de astăzi, în pregătirea cu profesionalism a ediției viitoare?

 

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Păi ce, e de colo să ai șefia NATO pe mână!?
Alergăm și observăm
Agenda 2024-2029: Ce este nou pentru educația europeană?
Jurnal de război. Tragica perspectivă (III)
Jurnal de război. Tragica perspectivă (II)
Jurnal de război. Tragica perspectivă
Editorialul ca un ecou de conștiință al opiniei publice
Editorialul ca un ecou de conștiință al opiniei publice
Eram stăpânii Europei
Eternul mărțișor


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale