Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



12.10.2017 00:19

Editorial


A A

Generație între milenii

Generație între milenii

GEORGE COANDĂ


Ierte-mi-se că, pentru o clipă, mă voi lăsa pradă unei nostalgii personale. Și asta pentru că astăzi am un motiv special să trag o linie sub suma unor vârste agonisite între două milenii și două secole. Nu dramatizez. N-ar folosi la nimic. Mă gândesc doar la atât de îndelungatul timp pe care l-am străbătut de dinainte de ultimul mare război al secolului XX și până în zilele de acum.

L-am străbătut prin vremi fel de fel într-o țară care și-a căutat Sinea, sau a căutat mai degrabă să-și împlinească Sinea, și când a fost pe aproape să învingă, când a fost învinsă, iar generația mea a mărșăluit preț de 80 de ani prin pustiuri asaltate de simunuri arzătoare și prin jungle tenebroase, regale și republicane capitaliste, comuniste, și iar capitaliste, uneori, rar, dar a fost să fie, a apucat să tragă adânc în piept, pe fugă, aerul, e drept, condiționat al libertății. Și cu toate bârfele unor Casandre nebune cum că am fi o generație expirată, asta ar fi să însemne că și țara asta este expirată. Or, Istoria nu poate fi dată la întoarceri pe dos după cum îl duce mintea pe unul, altul dintre niște politruci – d’ăștia au fost și vor mai fi, indiferent de societăți și regimuri, altminteri ar fi prea frumos și prea multă liniște senină în lume – care, prin jocul întâmplării, ajung să diriguiască/manipuleze soarta unor națiuni, Istoria însă la un moment dat își ia misiunea în serios, aceea de supremul judecător, și verdictul ei este aflarea Adevărului netrucat. Oricare ar fi el. Generația mea, judecată pe fond, și-a făcut datoria, și la 80 de ani de când prin vrerea lui Dumnezeu și a Destinului a văzut lumina lumii, nu se uită înapoi cu mânie, ar fi zadarnic, totuși cu melancolie privește în perspectiva Istoriei. Spun ceva banal. Oricare generație și-a făcut datoria, mai mult sau mai puțin, mai rău sau mai bine, cu sacrificii, cu dureri, cu bucurii și speranțe, uneori pierdute, însă întotdeauna, întru dăinuirea Ființei Românești și a eternei Patrii. Căci nicio generație fără o Patrie, o Vatră sacră, cum este această Românie crucificată pe o Golgotă a Istoriei, nu-și are rațiunea de a fi pe planeta Pământ și în Univers. Din păcate, generația mea se pregătește de marea și definitiva plecare dintr-o țară tristă. Urmele ei vor rămâne neîndoielnic ca o mărturie că a fost. Fie și în ruinele și cenușa României de ieri, în care demo(no)crația capitalismului postdecembrist a izbit cu buldozerele năuce ale afacerismului asasin și ale trădării de neam. Dar România va renaște din propria cenușă și va exista etern! Și înainte de a se pierde în umbra timpului și în pulberea Universului, ultimul dintr-o generație răstignită pe o răscruce de milenii, în numele ei ridic mâna dinspre inimă în zarea umanității și vă spun: nu ne iertați că am fost, iertați-ne că nu vom mai fi! Și că infinitului Creator ne-am închinat la singurul nostru Altar: România.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Șoșocismul de mahala
La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale