Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro17.12.2021 00:15

Cuvântul care zidește


A A

Genealogia Fiului Omului

Genealogia Fiului Omului

„Cartea neamului lui Iisus Hristos, fiul lui David, fiul lui Avraam...”(Matei 1, 1) 

Marile sărbători ale Sfintei Biserici sunt precedate de Duminici care pregătesc atmosfera de bucurie în care decurge viețuirea creștinilor. Identitatea Celui care S-a coborât pentru a lua chipul nostru întunecat de păcat și de moarte n-ar fi întreagă fără lunga genealogie a strămoșilor Săi după trup. Înșiruirea acestor nume indică istoria mesianică a Vechiului Legământ, perioadă de așteptare plină de înfiorare a Cuvântului auzit de profeți și văzut de Sfinții Apostoli la „plinirea vremii”. O veritabilă „carte de vizită” pentru contemporanii Săi sceptici, dar însetați de libertate adevărată, genealogia Fiului Omului cuprinde în ea regalitatea davidică și simplitatea credinței unora care au simțit cum istoria este fulgerată de veșnicia singurului Dumnezeu interesat de trista soartă a celor care umblau ca niște oi fără Păstor.

Nașterea după trup a Domnului iese din tiparul obișnuit al plăcerilor născătoare de păcat și descoperă umanității „nașterea din apă și din Duh”(Ioan 3, 5), un nou mod de a fi, profund uman și dumnezeeiesc. Veacurile se împart în două, așa cum învață Sfântul Maxim Mărturisitorul, cele până în Întruparea și Nașterea cea de negrăit a Fiului, în care Dumnezeu se înomenește, și cele din urmă, în care omul se îndumnezeiește. Un Prezent al cărui trecut se deschide spre eshaton și deslușește „Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”.

Mulți au așteptat acest moment al Adevărului înfruntând cu curaj necredința și ura celor care au nu au crezut în Venirea Lui. Și la ei se referă această Duminică și la toți aceia care au devenit pelerini și străini pe calea plină de suferințe și moarte. Întreg Post al Crăciunului închipuie acest timp al așteptării plină de nădejde a Pruncului născut din Sfânta Fecioară. Sfântula Apostol Pavel face un minunat excurs biblic la patriarhilor, judecătorilor și profeților din vechime care și-au testat credința în urgia unor veacuri pline de întuneric în care a pâlpâit candela Luminii celei neînserate spre a arăta Calea.

Nici astăzi nu s-au schimbat prea mult lucrurile. Oamenii, adunați pe la casele lor, nu Îl așteaptă pe El, ci doar festinul copios al mesei de Crăciun de la care lipsește Cel mai important Invitat. I-a adunat pe toți în genealogia Lui, dându-le posibilitatea de a deveni oameni autentici și temple ale Duhului Sfânt după chipul Maicii Lui.

 

Pr. Prof. Alin Marian Pleșa, Parohia Gura Ocniței

 

 Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Dificultăți la realizarea planurilor de urbanism general
Vizite de pe 3 continente la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște
Mitropolitul Nifon, membru în comisia de doctorat la Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române
Programul "Tinerețea Romanței", lansare cu ocazia Zilei Culturii Naționale
Vindecarea celor zece leproși
Infrastructura școlară, în plin proces de reabilitare
ISU Dâmbovița a trimis măști de protecție pentru elevi
PerformArt, concert la Liceul de Arte „Bălașa Doamna”
se ridică din centrele de vaccinare unde au efectuat schema completă
Numărul turiștilor în Dâmbovița a crescut cu 7,7%


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Tragică lecția kazahă...

Nu mă îndoiesc că revolta kazahă a fost un prilej picat la timp pentru Kremlinul lui Putin, aflat cu înfrigurare în căutarea unui motiv vizând refacerea imperiului pierdut în 1991, dar, totodată, având în cătare și împiedicarea Washingtonului de a-și impune interesele în inima Asiei Centrale. Și dacă am aminti că, în stepele Kazahstanului, Rusia are în posesie celebrul cosmodrom de... [citește tot...]Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale