Teme principale

Prima paginã (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro11.05.2023 00:20

Editorial * Corespondenț de la Bruxelles


A A

Gndirea strategic european n Romnia (I)

Gndirea strategic european n Romnia (I)

Datele celui mai recent Eurobarometru indic faptul c românii au devenit în ultimii ani din ce în ce mai eurosceptici, în timp ce acum un deceniu înc dominau topurile euroentuziasmului. În prezent, doar unul din doi români (52%) tinde s aib încredere în UE, un rezultat apropiat de media UE (47%). În plus, datele furnizate publicitții de ctre Parlamentul European reflect o diminuare a atitudinilor pozitive în ceea ce privește câțiva indicatori cheie.

Doar 38% dintre români consider c UE se îndreapt într-o direcție bun; 46% au o imagine pozitiv despre UE; 46% consider c apartenența la Uniunea European este un lucru bun. În schimb, 56% dintre români se declar nemulțumiți de modul în care UE a gestionat creșterea costurilor (de exemplu, la alimente sau la energie). Cu toate acestea, românii rmân relativ optimiști (59%) cu privire la viitorul UE.

Sursele de euroscepticism sunt diverse la nivelul cetțenilor europeni. În cazul României, putem remarca rolul clivajului Est-Vest și consecințele acestuia asupra opiniei publice. Clivajul Est-Vest, înțeles în primul rând ca un decalaj de dezvoltare socio-economic, afecteaz, în contexte geopolitice volatile, percepțiile publice. La început, aderarea la UE a fost vzut de ctre marea mas a cetțenilor ca un mijloc de dezvoltare și progres și ca un semn c urmeaz mult dorita convergenț cu spațiul occidental.

Din nefericire, criza economic sever care a lovit UE în 2008, la doar un an de la aderarea României la UE, a fost urmat la scurt timp de alte provocri, dintre care pandemia de COVID-19 și invazia din Ucraina sunt doar cele mai recente. Treptat, s-a cristalizat un curent de opinie, nu neaprat dominant, dar demn de luat în seam, conform cruia beneficiile promise ale aderrii nu sunt suficiente și, mai ales, nu reușesc s reduc decalajele de dezvoltare faț de țrile occidentale dezvoltate, amplificându-le pe cele de la nivel regional/subnațional.

În plus, este pe cale s se cristalizeze percepția conform creia interesele statelor occidentale nu s-ar alinia întotdeauna intereselor României pe un numr de subiecte, fie de natur economic, fie de natur cultural, identitar. Crizele din ultimii trei ani conduc, totuși, la situații și provocri noi, prilejuite în special de punerea sub semnul întrebrii a unor clauze de cooperare economic la nivel internațional.

În noul context, de „Europ pragmatic”, exist noi oportunitți greu de anticipat în trecut, care necesit acțiuni rapide, mai ales la nivelul statelor membre UE. E nevoie s ieșim din polarizarea extrem de genul „UE este totul” sau „s ne mai lase în pace UE”. Uniunea European nu este totul, nu epuizeaz modalitțile de cooperare internațional, dar este crucial pentru români.

În interiorul UE, România are obiectivele sale strategice precum aderarea la spațiul Schengen, adoptarea monedei unice europene și sprijinirea aderrii Republicii Moldova la UE, obiective care țin de aprofundarea integrrii europene și ancorarea, cât mai profund, în realitțile cât se poate de concrete ale construcției supranaționale. 

 


Dan LucaComentarii

sau

Adaugã comentariul tãu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaºi categorie

Lumea ntre ciocniri de valuri (II)
Lumea ntre ciocniri de valuri (I)
Demenț neomarxist infantil
Mecanism european 2024
Frica de… A.I.
Schimbarea sultanilor la Ankara
Schimbarea sultanilor la Ankara…
Oamenii din Bruxelles (II)
Oamenii din Bruxelles (I)
Gndirea strategic european n Romnia (II)Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citete tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale