Teme principale

Prima paginã (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



11.05.2023 00:20

Editorial * Corespondențã de la Bruxelles


A A

Gândirea strategicã europeanã în România (I)

Gândirea strategicã europeanã în România (I)

Datele celui mai recent Eurobarometru indicã faptul cã românii au devenit în ultimii ani din ce în ce mai eurosceptici, în timp ce acum un deceniu încã dominau topurile euroentuziasmului. În prezent, doar unul din doi români (52%) tinde sã aibã încredere în UE, un rezultat apropiat de media UE (47%). În plus, datele furnizate publicitãții de cãtre Parlamentul European reflectã o diminuare a atitudinilor pozitive în ceea ce privește câțiva indicatori cheie.

Doar 38% dintre români considerã cã UE se îndreaptã într-o direcție bunã; 46% au o imagine pozitivã despre UE; 46% considerã cã apartenența la Uniunea Europeanã este un lucru bun. În schimb, 56% dintre români se declarã nemulțumiți de modul în care UE a gestionat creșterea costurilor (de exemplu, la alimente sau la energie). Cu toate acestea, românii rãmân relativ optimiști (59%) cu privire la viitorul UE.

Sursele de euroscepticism sunt diverse la nivelul cetãțenilor europeni. În cazul României, putem remarca rolul clivajului Est-Vest și consecințele acestuia asupra opiniei publice. Clivajul Est-Vest, înțeles în primul rând ca un decalaj de dezvoltare socio-economicã, afecteazã, în contexte geopolitice volatile, percepțiile publice. La început, aderarea la UE a fost vãzutã de cãtre marea masã a cetãțenilor ca un mijloc de dezvoltare și progres și ca un semn cã urmeazã mult dorita convergențã cu spațiul occidental.

Din nefericire, criza economicã severã care a lovit UE în 2008, la doar un an de la aderarea României la UE, a fost urmatã la scurt timp de alte provocãri, dintre care pandemia de COVID-19 și invazia din Ucraina sunt doar cele mai recente. Treptat, s-a cristalizat un curent de opinie, nu neapãrat dominant, dar demn de luat în seamã, conform cãruia beneficiile promise ale aderãrii nu sunt suficiente și, mai ales, nu reușesc sã reducã decalajele de dezvoltare fațã de țãrile occidentale dezvoltate, amplificându-le pe cele de la nivel regional/subnațional.

În plus, este pe cale sã se cristalizeze percepția conform cãreia interesele statelor occidentale nu s-ar alinia întotdeauna intereselor României pe un numãr de subiecte, fie de naturã economicã, fie de naturã culturalã, identitarã. Crizele din ultimii trei ani conduc, totuși, la situații și provocãri noi, prilejuite în special de punerea sub semnul întrebãrii a unor clauze de cooperare economicã la nivel internațional.

În noul context, de „Europã pragmaticã”, existã noi oportunitãți greu de anticipat în trecut, care necesitã acțiuni rapide, mai ales la nivelul statelor membre UE. E nevoie sã ieșim din polarizarea extremã de genul „UE este totul” sau „sã ne mai lase în pace UE”. Uniunea Europeanã nu este totul, nu epuizeazã modalitãțile de cooperare internaționalã, dar este crucialã pentru români.

În interiorul UE, România are obiectivele sale strategice precum aderarea la spațiul Schengen, adoptarea monedei unice europene și sprijinirea aderãrii Republicii Moldova la UE, obiective care țin de aprofundarea integrãrii europene și ancorarea, cât mai profundã, în realitãțile cât se poate de concrete ale construcției supranaționale. 

 


Dan Luca



Comentarii

sau

Adaugã comentariul tãu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaºi categorie

Lumea între ciocniri de valuri (II)
Lumea între ciocniri de valuri (I)
Demențã neomarxistã infantilã
Mecanism european 2024
Frica de… A.I.
Schimbarea sultanilor la Ankara
Schimbarea sultanilor la Ankara…
Oamenii din Bruxelles (II)
Oamenii din Bruxelles (I)
Gândirea strategicã europeanã în România (II)



Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citeºte tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale