Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



21.07.2017 00:19

Editorial


A A

"Galopiadă" sub drapelul Ungariei


GEORGE COANDĂ


Neliniștiți cum le este firea, secuii de prin Covasna, Harghita și Mureș, care, după cum se știe, au cam dispărut, ăia care viețuiesc pe acolo fiind maghiari, au organizat în așa-zisa secuime o întrecere cabalină: „galopiada”. Cică ar fi tradițională, dar n-am auzit de ea până acum. Nu e niciun bai. Hai, dii calule dii, și-om crede c-o fi așa, o tradiție cu care n-avem nimic. Respectăm toate tradițiile neamurilor conlocuitoare. Unele foarte frumoase. Deci, de ce ar fi să nu ne placă și „galopiada” secuiască? Ne place. E bărbătească. Doar atât. Că, în rest, ce s-a întâmplat acolo a avut un anumit scop parșiv șovin. Și ceea ce m-a revoltat a fost faptul că niște cavaleriști români din județele vecine au dat dovadă fie de o incredibilă naivitate, fie de complicitate antiromânească. Despre ce este vorba? Să vedem. Organizatorii „galopiadei” au pus totul la punct cu minuție și schepsis. Și mai ales simbolurile sub care a avut loc concursul. Care toate au fost secuiești și ale Ungariei. Ca și cum „galopiada” nu s-ar fi desfășurat exact în inima României, ci undeva în pustă. Concurenții au galopat sub fâlfâirile steagurilor Ungariei și ale „secuimii”. Mă întreb, se pare însă că este o întrebare-n zadar, ce vor fi simțit călăreții români? Atâta vreme cât și-au luat caii de dârlogi și s-au înghesuit la „galopiadă”, mă tem că n-au simțit nimic, nicio insatisfacție. Să te întreci la tine acasă, pe pământul tău strămoșesc, sub drapele maghiare, înseamnă că ori nu mai ai trăiri patriotice, ori ești un năimit. N-aș merge până acolo, însă de naivitate năucă tot îi acuz. Am mai mărturisit și în alte ocazii că nu sufăr de xenofobie și nici de antimaghiarism, dar nici nu pot să stau mut și a mă face că nu văd. Să nu constat că, pe măsură ce ne apropiem de celebrarea Centenarului marii Uniri, Budapesta și servii ei din România își întețesc acțiunile de contestare a acestui eveniment istoric crucial pentru români, pe care-i jignesc cu orice acțiune agresivă potrivnică? Iar „galopiada” secuiască este o astfel de acțiune disimulată sub perdeaua de fum a unui concurs tradițional. Doamne, atât de naivi să fie românii!?



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Să nu ne uităm istoria
Mincinoșii lui Putin (II)
Mincinoșii lui Putin (I)
Prioritățile UE în 2025
Capitalism…comunist bruxellez
România în 2025
"Schimbare de gardă" la Universitatea "Valahia"
Mulțumim, Europa!
Păi ce, e de colo să ai șefia NATO pe mână!?
Alergăm și observăm


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale