Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



09.07.2015 00:25

VIDEO :: Ieri s-a mai șters o pagină din istoria industriei județului


A A

Furnalele COS Târgoviște, detonate

Furnalele COS Târgoviște, detonate
Bucată cu bucată, perla metalurgiei românești de la Târgoviște va ajunge... praf și pulbere

❚ Cele două coșuri de fum care deserveau fosta secție de elită a combinatului, Oțelăria Electrică 1, au fost distruse din rațiuni economice, după cum susține liderul Sindicatului Metalurgistul, Gabriel Banu ❚ Asta după ce aproximativ o lună s-a lucrat de zor la demolarea bucată cu bucată a secției OE1, pentru recuperarea fierului vechi folosit în puțina producție care a mai rămas ❚ Revoltat, liderul CNS Cartel Alfa Dâmbovița, Nicolae Dragodănescu, a refăcut filmul declinului COS Târgoviște: „S-au luat utilajele performante, le-au dus la mama Rusia, acum taie tot fierul, îl bagă în cuptoare și nu mai dau bani pe fierul vechi. Suntem neputincioși și ne uităm la ei. Este o dorință probabil să aducă terenul la starea inițială și să-l cumpărăm tot noi, pe bani grei” ❚ În concluzie, situația COS „este un jaf la drumul mare cu legea în mână, pentru că autoritățile au fost impotente și nu au reacționat la timp. La fel și sindicatele” ❚ Cu toate semnalele trase, autoritățile nu mai reacționează, astfel că sindicaliștii Cartel Alfa vor forma o delegație și vor merge în Consiliul Local Municipal Târgoviște pentru discuții, dar mai ales pentru găsirea unei soluții în ceea ce privește COS Târgoviște

 

VIRGIL VOINESCU,

CORVIN DUMITRICĂ


La Combinatul de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște, demolările începute în acest an de patronat sunt o realitate sumbră. După ce, în urmă cu mai mulți ani, au fost demolate secțiile Oțelărie Electrică 1 și Laminorul Degrosisor, iar în ultima lună acestea sunt dezafectate pentru materia primă, ieri au fost puse la pământ cele două coșuri de fum. Acestea au deservit cuptoarele, până la momentul închiderii activității, în urmă cu aproximativ 6 ani.

 

Ce a fost și ce este astăzi COS Târgoviște

Ieri după amiază, acestea au fost distruse prin explozie controlată, ștergându-se astfel încă o pagină de istorie economică scrisă de cei peste 15.000 de muncitori și specialiști în metalurgie care au pus umărul, începând din anii ’70, la făurirea oțelului de Târgoviște. Construit la acel moment din fonduri publice, COS Târgoviște era recunoscut în lumea întreagă, lucru care a funcționat până la privatizare.

Deși va trebui să respecte în următorii ani un plan de reorganizare, deoarece combinatul este în insolvență, conducerea Sindicatului Metalurgistul se arată optimistă în viitorul combinatului. Gabriel Banu, liderul sindical, ne-a precizat ieri că furnalele, în contextul dispariției a tot ce a însemnat Oțelăria Electrică 1, nu mai aveau utilitate. „În concluzie, o soluție este demolarea și recuperarea în interesul producției a materialelor ce vor rezulta”.

„În loc să nu mai fie o gaură neagră la buget, avem azi peste 10 milioane euro pagubă”

Situația în care s-a ajuns și faptul că rând pe rând se demolează secțiile întreprinderii este o bătaie de joc la adresa poporului român, potrivit liderului CNS Cartel Alfa Dâmbovița, Nicolae Dragodănescu.

„Spun aceasta pentru că atunci când s-a privatizat statul român, a dat-o cu 2 milioane de dolari, din dorința de a o eficientiza cu gândul că investitorul va menține obiectivul de activitate și ulterior să o modernizeze. Ce se constată este reaua credință. Nu a fost modernizată, nu a investit nimic în ea și, mai mult, a început să se taie bucată cu bucată. Și s-a ajuns ca, în loc să nu mai fie o gaură neagră la buget, avem azi peste 10 milioane euro pagubă. În loc să plătească drepturi salariale, apelează la fondul de garantare al salariilor și plătește tot statul român”, a declarat ieri liderul sindical.

„Este un jaf la drumul mare”

Nicolae Dragodănescu critică lipsa de reacție a autorităților, amintind că lucrurile nu se rezolvă de la sine: „Trebuie găsită o soluție de utilitate publică, pentru a o lua înapoi”, susținând că o demolare poate ar fi fost justificată, dar numai în cazul în care se punea ceva în loc:

„Dar s-au luat utilajele performante, le-au dus la mama Rusia, acum taie tot fierul, îl bagă în cuptoare și nu mai dau bani pe fierul vechi. Este o economie de care profită numai dânșii, iar noi, statul român, suntem neputincioși și ne uităm la ei. Nu trebuia să se ajungă aici, la demolare, la tăiere. Nu suntem de acord cu așa ceva. Este o dorință probabil să aducă terenul la starea inițială, să-l vindem bucată cu bucată și să-l cumpărăm tot noi, pe bani grei. Este un jaf la drumul mare cu legea în mână, pentru că autoritățile au fost impotente și nu au reacționat la timp. La fel și sindicatele”, a spus lucrurilor pe nume liderul CNS Cartel Alfa Dâmbovița.

„Ce s-a întâmplat este un dezastru în contextul economiei naționale. Poate că la un moment dat se va analiza și cineva va trebui să plătească. Eu nu văd o măsură bună faptul că demolăm și băgăm fierul la topit”, a concluzionat Nicolae Dragodănescu.

CNS Cartel Alfa Dâmbovița va forma o delegație din foști directori și foști lideri de sindicat care va merge în Consiliul Local Târgoviște să dezbată problema COS Târgoviște: „O considerăm extrem de importantă și trebuie găsită o rezolvare”, a mai transmis liderul sindical.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Să nu ne uităm istoria
Parteneriat solid între CJD și Asociația Comunelor din România
Inaugurare parcare și intrare nouă pentru Parcul Chindia
Din dragoste pentru Basarabia
Restaurarea Școlii de Cavalerie în vederea consolidării identității culturale
Drum inaugurat la Raciu
Festivități de Ziua Poliției Române
Conferință pe tema pericolului drogurilor
Mincinoșii lui Putin (II)
Amenzi uriașe pentru delicte de mediu


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Să nu ne uităm istoria

Când îți uiți istoria, ca popor, efectul este unul singur și tragic: ești exclus din istorie. Când, de bunăvoie, sau la ordinul venit de la un factor de putere dictatorial de peste fruntarii - de pildă de la tiranii inventatori ai globalizării neo-marxiste – îți uiți trecutul, mai ales lecțiile sale existențiale, este bine știut/și de știut că nu ai posibilitatea să-ți prevezi și, astfel, să-ți construiești viitorul.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale