Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



10.10.2014 00:19

Editorial


A A

Frecții artistice la picioare politice

Frecții artistice la picioare politice

ALINA MAVRODIN VASILIU


Nu e ceva nou, dar a devenit grețos să vezi în vremuri democratice cum ditamai artiștii au ajuns să facă, pare-se cu mare plăcere, frecții la diverse picioare politice. Cine ce-ar avea cu simpatiile lor, absolut firești și omenești, dacă n-ar mai face atâta caz de ele? Nimeni! Sau dacă ar face-o cineva, abia acela ar fi ridicol. Dar așa… vă zic drept că mă doare sufletul să-i văd umplându-se de penibil. Și nu doar pentru că-și susțin fățiș favoriții în competițiile politice, ci pentru modul în care o fac.

Și atunci când îi laudă, dar mai ales atunci când se împroașcă reciproc cu noroiul unor acuzații mai jalnice decât osanalele. Fiindcă, de fapt, aici s-a ajuns cu dihonia națională, încât marii artiști ai scenei românești plimbă tava pe scena politică, intrând de bunăvoie sau acceptând de nevoie (ce nevoie, oare?) niște roluri electorale derizorii, de aplaudaci ai unor figuranți. Că doar n-om avea printre candidații ăștia vreun Iorga, Titulescu sau Ana Aslan ca să merite să se prosterneze la picioarele lor niște mari artiști. Unde le sunt pretențiile de conștiințe ale neamului românesc, de stâlpi de granit ai rezistenței prin cultură?

Nu sunt cumva cei care de-a lungul anilor ne-au împuiat capetele că singurele lor compromisuri au fost numai și numai în numele supraviețuirii culturii naționale în lupta ei cu ororile cenzurii și ale propagandei comuniste? Ba da, tot ei sunt! Și, după eliberarea de sub jugul ceaușist, ce-avem noi aici, în frumoasa țărișoară ruptă-n figuri socialo-democrato-liberalo-popularo-țărănistoliberschimbisto și traseisto electorale?

Avem aceleași antice personaje de mare anvergură culturală, scoase de la naftalina propagandei comuniste ca să bâzâie ca moliile în agonie pe lângă poalele așa-zis democrate ale ăsteia de tip nou. Am văzut ce-a ieșit ani de-a rândul din frecțiile lor artistice la picioarele politice ale celor care au distrus România, ale celor care sunt pe cale să le scoată românilor din cap până și democrația. Păi da, că și democrația asta e greu de iubit pe stomacul gol. Poate că burțile unor culturnici or fi pline, or fi dând poate și pe-afară de-atâta bine cât cred ei că au adus peste țară patronii lor politici. De-aia i-au lins mereu la scenă deschisă cu limbile lor de lemn, proprii propagandiștilor de profesie. Și tot din aceleași motive și-au făcut preș din „operele” răsplătite generos de Institutul Cultural Român, pentru a le pune la picioarele unor pirați de bugete.

De exemplu un scriitor aplaudac borțos-păros și la pungă gros din parale publice, meșter în a otrăvi hârtia cu veninul „artistic” al diversiunilor (că tot a băut după șeful lui cât l-a servit în Cotroceni) și-a mai adunat câțiva ca el, ca să pară mai convingător dacă urlă-n cor la adresa unui mare artist (și el fost activist comunist!). Cică acela (și nu ei!) ar fi o rușine națională, fiindcă ar fi lăudat nemeritat un candidat tânăr la președinție, în timp ce ei au slujit continuu în ultimii ani o hoașcă politică și clanul ei mafiot.

Pretind că ce au făcut ei e de bine și că ce fac alții acum e de rușine! Poate că ți-ai fi dorit, ca un bun creștin, să uiți, să ierți și să le găsești scuze pentru păcatele tinereții. Dar e greu când îi vezi albiți în rele și îi auzi ce acuzații țâșnesc din gurile lor de intelectuali, intransigenți cu alții, dar care nu s-au sfiit să slugărească fanatic la taverna politică a unei puteri decadente. Pentru reprezentanții ei, acuzația de genocid nu cred să fie destul de cuprinzătoare pentru a-și primi cândva pedepsele pe care le merită. În opinia mea, n-ar fi însă drept să fie condamnați doar politrucii, iar cei care s-au pretat să le facă frecții artistice la picioare - să scape basma curată.

P.S. Când tocmai mă bătea gândul să renunț la acest editorial trist despre prostituarea electorală în democrație (!) a unor mari artiști, scriitori, ce-or mai fi ei, am văzut la televizor, umplând ecranul, o roșcată octogenară, plătită gras de toate regimurile pentru a face haz de necazurile românilor. A fost ceva oribil, hidos, să văd o artistă cu pretenții de respectabilitate cum își schimonosea, la cei 80 de ani, buzele gros rujate și cum își contorsiona limba, insultându-i pe câțiva candidați la prezidențiale, dar lăudând grețos… candidatele. Ce rușine!

www.alinamavrodin.ro



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (I)
Carambol european
Incertitudini mioritice


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale