Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro19.08.2022 00:09

Pe Valea Dâmboviței, în nordul județului


A A

Fotbalul e floare rară

Fotbalul e floare rară

*  Lumea dinspre munte ignoră sportul, în general, și trebuie să recunoaștem cu durere în suflet acest lucru

 

Nu mai puțin de șase localități din nordul județului nostru, aflate în bazinul hidrografic al Văii Dâmboviței, nu au echipe de fotbal afiliate la AJF Dâmbovița. Deși această zonă, de un pitoresc aparte, dispune acum de drumuri modernizate, fotbalul continuă să fie o floare rară pe aceste meleaguri. Motivele sunt multiple și vom încerca să enumerăm câteva dintre ele. Dar, mai întâi, să indicăm cele șase localități care duc dorul sportului rege: Pietrari, Cândești, Bărbulețu, Râu Alb, Pucheni și Văleni-Dâmbovița. Cel mai important impediment este lipsa bazelor sportive. Din cauza reliefului, dominat de dealuri cu înălțimi până la 840 m (Râu Alb – Vf. Giurcu și Bărbulețu – Vf. Cetățuia), terenurile plate sunt foarte rare. Adevărate minuni dumnezeiești, ele sunt folosite pentru construirea gospodăriilor.

Ce teren de sport a fost la Râu Alb!...

Cel mai bun teren de sport din zonă a existat la Râu Alb. Cu dimensiuni corespunzătoare și un gazon de invidiat, „Lunca” se afla chiar în centrul comunei. Aici a jucat prima echipă de fotbal a comunității, „Bravura”, încă din 1920! Apoi „Recolta”, „Haiducii” și „Montana”, aceasta având mai multe prezențe în campionatul județean. Azi, pe acest loc, se află un teren de minifotbal cu nocturnă, și o sală de sport. Fotbal... adevărat, la Râu Alb, nu se va mai juca niciodată! Un teren îmbietor se afla și la Văleni-Dâmbovița. Și aici s-a jucat fotbal de județ, ca și la Pietrari, Cândești sau Bărbulețu. Zvâcniri pentru readucerea fotbalului pe aceste plaiuri se fac doar în campaniile electorale. Se sapă doi metri într-un mal (vezi Doamne!... a început construirea unei baze sportive), iar după alegeri, pământul este tras înapoi. Motivațiile sunt multiple: „...e pânza freatică prea la suprafață..”, „... nu am primit aprobare...”.

Lipsa tinerilor, a finanțatorilor...

Un alt motiv este lipsa tinerilor din aceste localități. Și când mă gândesc ce euforie era odată pe aceste terenuri, unde barele porților erau ulucile rupte din gardurile vecinilor. Acum, poate nu vă vine să credeți, tinerii din aceste localități organizează meciuri de fotbal prin Bruxelles, Malaga, Oviedo, Catania sau Ancona! Ce mică e lumea! Un ultim aspect important care a produs acest gol pe harta fotbalistică a județului nostru este lipsa unor finanțatori. Primăriile abia mai respiră, IMM-urile aproape că nu există și nici alte modalități de finanțare. Lumea dinspre munte ignoră sportul, în general, și trebuie să recunoaștem cu durere în suflet acest lucru.

Marele luptător Ion Cernea juca fotbal la Râu Alb

Primul campion mondial al județului Dâmbovița a fost luptătorul de greco-romane Ion Cernea, din Râu Alb (1965 - Tampere – Finlanda). Soțul solista Irina Loghin mai are în palmares și două medalii olimpice, argint la Roma (1960) și bronz la Tokyo (1964). Și, cu toate acestea, a jucat și fotbal pentru echipa comunei sale, Râu Alb. Da, atunci la poalele Leaotei parcă era altă lume. Astăzi, tineretul din zonele de șes deține supremația în fotbalul dâmbovițean. Sunt comune care au două, chiar și trei echipe. Iar în nord, pe Valea Dâmbovița, șase localități nu au nicio echipă. Păcat! Poate că nu lipsa de interes a tinerilor care au rămas acasă este la mijloc, ci ignoranța totală a primarilor și Consiliilor Locale. Singurul semn bun este prezența, în competiția județeană, a echipei din Malu cu Flori. Altfel, de la Gemenea în sus, fotbalul nu ar mai fi avut nimic de spus.

 

 

Vasile NeaguComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Alegerea Toni (cul) Petrea
Gura Șuții și Ziduri au luptat frumos
Cristian Stan crede că se vor obține rezultate mai bune
Comportare foarte bună la Cavalerii Viitorului
Flacăra merita mai mult
Gabriel Pleșea, aur la Cupa Temerarul
Toni Petrea a preluat Chindia
6 oferte depuse pentru construirea noului stadion
Mihalcea a cedat! Cam târziu...
Succesul care nu mai vine


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Valorile în care credem

Desigur, a discuta despre valori pare ceva banal, într-o lume în care sursele de informare ne invadează parcă prea mult viața. De multe ori, cuvintele seci ocupă spațiu public, iar fără să ne dăm seama preluăm automat expresii pompoase, fără a le trece suficient prin filtrul gândirii personale.

Teoretic, într-o lume utopică, avem anumite valori care ne veghează existența. Astfel, putem să... [citește tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale