Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



22.10.2014 00:10

FOTO și VIDEO :: Ultima oră! Ieri, la Târgoviște, am surprins…


A A

Fosta fabrică "VICTORIA", în plină demolare

Fosta fabrică
Ultimele momente ale zidurilor rămase, până ieri, mărturie a puterii economice de până în '89. Din platforma industrială au rămas doar amintiri

ANDREI VASILIU, CORVIN DUMITRICĂ


Demolarea zidurilor fostei mari fabrici de vopseluri VICTORIA, aflate în trecut printre bijuteriile coroanei din industria județului Dâmbovița, reprezintă un tablou dezolant pentru oricine se află în tranzit pe șoseaua Găești din municipiul Târgoviște.

Fotografiile din ziarul nostru de astăzi înfățișează ultimele momente ale zidurilor rămase, până ieri, mărturie a puterii economice a țării noastre, dintr-o epocă în care românii, în ciuda tuturor greutăților și restricțiilor, demonstrau că sunt capabili să-și gospodărească singuri resursele.

 

În imediata apropiere a fostei fabrici de vopseluri se află ceea ce a mai rămas din Combinatul de Oțeluri Speciale Târgoviște care bolește, Erdemir - și el cu probleme, SARO cel dispărut și Oțelinox-ul, care încă merge bine, dar mai mult pentru străini decât pentru români.

Din platforma industrială au rămas doar amintiri firave ale puternicelor combinate metalurgice și întreprinderi târgoviștene în care zeci de mii de dâmbovițeni și-au oțelit nu doar forțele, ci și caracterele.

 

 

Fabrica VICTORIA, trecut zugrăvit în speranță

În ceea ce privește fabrica de vopseluri din Târgoviște, istoria acesteia a pornit pe data de 11 iunie 1948, când în baza legii numărul 118, în urma naționalizării, s-a înființat Întreprinderea Industrială Octombrie Roșu. În primii ani de activitate nomenclatorul de produse al fabricii cuprindea, printre altele, unsori consistente, vaselină industrială, săpun, lumânări, cremă și ceară de ghete, creolină, colofoniu, bachelit.

La 1 decembrie 1960 a avut loc o reorganizare a întreprinderilor de industrie locală, moment în care la VICTORIA s-a dat startul producției de lacuri și vopsele, având în subordine și o secție de sticlărie și cărămidă, la câțiva kilometri de Târgoviște. În data de 1 septembrie 1977, în baza deciziei 220-77, unitățile Industriei Locale din Târgoviște au fost preluate de Industria Republicană, în cadrul Centralei Industriale de Medicamente, Coloranți, Detergenți, Lacuri și Vopsele.

Fabrica VICTORIA s-a numit, din acel moment, Întreprinderea Chimică VICTORIA Târgoviște și avea în componență trei secții chimice: Târgoviște, Crînguri - Găești și Doicești.

 

Prezentul, în culori prospere, dar cu nuanțe de incertitudine

După căderea comunismului, prin HG nr. 1220 din 12.11.1990, întreprinderea Chimică VICTORIA Târgovițte a devenit Societatea Comercială VICTORIA S.A., iar în anul 1994, aceasta s-a privatizat integral prin metoda MEBO, metodă prin care salariații cumpărau de la statul român acțiunile societății.

În anul 2002, S.C. VICTORIA S.A. și-a schimbat numele în S.C. VICAS S.A., fiind printre marii producători de lacuri și vopsele. În data de 29 martie 2006, grupul austriac SWARCO EUROPE GMBH a achiziționat 67% din acțiunile VICAS S.A., ulterior ajungând la peste 98%. Director general este dl. Valentin Marian Constantin.

 

 

10 construcții demolate la VICAS

SC Swarco Vicas SA se află astăzi, după cum se vede și din fotografii, în proces de demolare a 10 construcții din cadrul fostei fabrici. Conform certificatului de urbanism obținut de la Primăria Târgoviște în data de 22.07.2014, aceasta demolează la greu cam toate clădirile.

Situația economică a societății Swarco Vicas SA Târgoviște este una profitabilă, deși mai are doar 45 de salariați, cu care a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 23.002.318 RON și un profit net de 834.598 RON, ambii indicatori economici fiind în creștere față de anii precedenți.

Fără a face niciun fel de speculații cu privire la viitorul fabricii de vopseluri și până la aflarea mai multor detalii de la Swarco Vicas SA, consemnăm deocamdată doar prezentul, cel din fotografiile surprinse: acela al demolării din temelii a zidurilor clădirilor fostei fabrici de vopseluri VICTORIA, una dintre marile întreprinderi care, ca multe altele, a pus cândva Târgoviștea pe harta industriei românești.

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Modernizare și reabilitare extensivă în școli și licee
ÎPS Nifon, întâlnire cu noua conducere UVT
Polițiștii, în dialog cu școlarii
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Scandalagii reținuți de polițiști
Mobilier modern în 31 de școli și grădinițe din Târgoviște
Eveniment cultural sensibil la Biblioteca Garnizoanei Târgoviște
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Au debutat lucrările pentru modernizarea DJ 720 A
Amenzi de 362.000 lei și 70 de tone de deșeuri confiscate în cadrul unei acțiuni fulger a Gărzii Naționale de Mediu


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)

GEORGE COANDĂ


Un binecunoscut filosof francez Bernard-Henri Levy a deconspirat cum că „suntem în mijlocul celui de-al Treilea Război Mondial”, și că pericolul de moarte, cu toate că pare paradoxal, ne vine din pricina acelei „mari alianțe între islamismul radical și ortodoxia rusă”. Beijingul, totuși, în înțelepciunea lui milenară îndeamnă „părțile relevante... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale