Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



20.10.2016 00:19

Editorial


A A

Fiorul "Crizantemei de Aur"

Fiorul

GEORGE COANDĂ


Când scriu rândurile acestui editorial de eveniment cultural mă încearcă o firească stare de melancolie. De ce firească? Iată de ce. Pentru că acum 49 de ani, la începutul iernii lui 1968, înveșmântat într-o muzicală ninsoare așternută peste „ruinurile” Curții Domnești de la Târgoviște, unde, poate, voievodul Petru Cercel, și-a strunit sonetele de dragoste și peste „Centrul Vechi”, unde va fi venit pe lume în murmur de romanță Ionel Fernic, compozitorul unor cântece de dor cu înfiorări „de inimă albastră”, își sonoriza primele acorduri Festivalul- Concurs național „Crizantema de Aur”.

O mare manifestare a culturii române contemporane, cu ample rezonanțe în timp, căci, alături de Festivalul Internațional „George Enescu”, este cel mai longeviv festival muzical de după cel de-al Doilea Război Mondial. Iar cel ce mărturise ște acum a fost să fie, printr-o întâmplare a destinului – poate părea o lipsă de modestie din parte-mi, dar vă asigur că nu e, pentru că, de fapt, mi-am făcut datoria de meseriaș al presei – singurul gazetar român care a făcut cronica, ediție de ediție, în coloane de ziar, a acestui eveniment de suflet al târgoviștenilor și nu numai. Și nu m-am încumetat atunci să cred că voi fi și cronicar al ediției din 2016 și poate și acelei de o jumătate de secol, la anul. De atunci, din decembrie 1968, și până la ediție de acum, care debutează în această seară de 20 octombrie din al 2016-lea an din secolul XXI, pe scena „Crizantemei de Aur”, fie la fosta Casă de Cultură a municipiului Târgoviște acum Cercul Militar al Garnizoanei, fie la Casa de Cultură a Sindicatelor, și pentru scurt timp la Sala Sporturilor, fie, cum se întâmplă de doi ani încoace, la Teatrul Municipal „Tony Bulandra”, au evoluat, în concursul de interpretare, nume care, unele, au devenit renume, la masa juriului luând loc personalități de primă mărime ale culturii acestei țări, și de după Revoluția din ’89, și din spațiul românesc dintre Prut și Nistru, unde, o vreme, a existat și o fiică a festivalului târgovi ștean, „Crizantema de Argint”. A fost să fie o REUNIRE prin romanță. Și așa, ediție de ediție, „Crizantema de Aur” a devenit și sa impus ferm ca un eclatant fenomen cultural național, dar și ca un zălog identitar, prin romanță, al poporului român. Iar acum, la a 49-a ediție, având girul profesionist și organizatoric artistic al nou creatului Centru Cultural UNESCO „Cetatea Romanței”, o premieră în spațiul cultural românesc (inițiatori pasionați, binecunoscuții oameni de cultură Alina Mavrodin Vasiliu și Teodor Vasiliu), festivalul va cunoaște o și mai relevantă reînflorire. Dar, haideți să vă spunem și un secret: Televiziunea Română va transmite integral și în direct ediția 2016. este un succes al organizatorilor. Și vor mai fi și alte surprize. Le veți afla pe toate la timpul lor. Acum, bătrânul cronicar, care în urmă cu 49 de ani nu credea că va prinde acest moment, trăind, ca și atunci, fiorul izvorât din murmur de romanță, s-a înarmat cu o baterie de pixuri și o duzină de „carnete de reporter” plus o altă duzină de casete pentru reportofon și este gata să vă țină, ca întotdeauna, în priză cu informația „la zi” despre lumina muzicală din petalele „Crizantemei de Aur”. „Jurnal de Dâmbovița”, așa cumva obișnuit, va fi o cronică fidelă a marelui festival de suflet românesc.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Să nu ne uităm istoria
Mincinoșii lui Putin (II)
Mincinoșii lui Putin (I)
Prioritățile UE în 2025
Capitalism…comunist bruxellez
România în 2025
"Schimbare de gardă" la Universitatea "Valahia"
Mulțumim, Europa!
Păi ce, e de colo să ai șefia NATO pe mână!?
Alergăm și observăm


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale