Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



23.10.2020 00:25

Astăzi începe, la Târgoviște, a 53-a ediție a celui mai longeviv eveniment muzical din România:


A A

Festivalul Național "Crizantema de aur", forța divină a Romanței

Festivalul Național

❚ Astăzi și mâine, festivalul va fi transmis în direct la ETNO TV, începând cu ora 18.00, în superba ambianță scenografică a Teatrului „Tony Bulandra” din Târgoviște ❚ Duminică, 25 octombrie, ora 20.00, ETNO TV va transmite Gala Laureaților ediției a 53-a, o emisiune special dedicată decernării premiilor laureaților Concursului de Creație și ai Concursului de Interpretare ❚ RADIO ROMÂNIA ANTENA SATELOR va transmite în direct seara de sâmbătă, dedicată Concursului de Interpretare ❚ Organizatorii, colaboratorii și sponsorii Festivalului au demonstrat, în această perioadă dificilă, că dragostea pentru Romanță și pentru „Crizantema de aur” pot face minuni, cu mult ajutor divin!

 

GEORGE COANDĂ


Festivalul Național „Crizantema de aur” a reînflorit, pentru a 53-a oară, chiar și în această vreme urgisită de molima noului coronavirus. De fapt, ca să fim cât mai preciși, va reînflori astăzi, la ceasurile amurgului, solfegiind melancolic în ninsoarea blândă a frunzelor de castan așternută peste Cetatea Romanței – Târgoviște. Și, în mod deosebit, Festivalul Național „Crizantema de aur” nu a fost învins de pandemie pentru că doi mari pasionați promotori ai romanței și organizatori ai evenimentului, Alina Mavrodin Vasiliu și Teodor Vasiliu – fondatori ai Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” și ai Muzeului „Casa Romanței”, un unicat muzeu în peisajul cultural european – au ținut cu tot dinadinsul, cu temeritate, ca această tradițională și celebră sărbătoare muzicală să nu-și rupă firul tors de 53 de ani în caierul timpului spiritualității românești. Este un risc asumat. Dar nimic în lumea culturii nu devine izbândă, dacă frica îți încătușează sufletul. Or, omenirea a mai trecut prin fel și fel de pandemii și, căzând în genunchi și ridicându-se, a mers mai departe, ajungând și dincolo de limitele celeste ale „planetei albastre”. Și a învins, cucerind orizonturile Cunoașterii. Dar cea de-a 53-a ediție n-ar fi putut avea loc fără efortul organizatorilor – și este firesc să-l aducem la cunoștința opiniei publice – Primăria și Consiliul Local Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița și Teatrul „Tony Bulandra”, gazda, de câteva ediții bune, a evenimentului muzical autumnal târgovi ștean, dar și al sprijinului colaboratorilor: Ministerul Culturii, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Uniunea Muzicienilor din Moldova, Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște și a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Și astfel, iată, „Crizantema de aur” își aprinde luminile scenei, în acordurile celor două extraordinare orchestre fidele festivalului: „Dor românesc” (dirijor Ștefan Cigu, un magician al viorii) și „Romanța” (dirijată cu eleganță de maestrul Lucian Vlădescu). Ambianța scenografică și decorurile extraordinare cu care Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște va străluci și în acest an sunt rodul creației și eforturilor scenografului Bogdan Dobre și ale regizorului Mihai Constantin Ranin – managerul Teatrului „Tony Bulandra” din Târgoviște. Aplauze merită cu prisosință întreaga echipă tehnică și administrativă a Teatrului „Tony Bulandra” din Târgoviște pentru eforturile deosebite puse în slujba înfloririi unei noi ediții a „Crizantemei de aur”, în vremuri atât de complicate.

Personalități binecunoscute la masa juriilor

Și, ca întotdeauna, de când, iată, veteranul festival al festivalurilor românești de după al Doilea Război Mondial atrage luarea aminte a iubitorilor unui emoționant cântec de dor românesc spre orașul lui Ionel Fernic, al acestui mare compozitor, „cavaler al romanței”, la masa de deliberări a juriilor au fost invitate și de astă dată binecunoscute personalități ale vieții muzicale și literare. ●Juriul Concursului de Creație: Jolt Kerestely, compozitor, Președinte; membri: Adrian Romcescu, Mircea Drăgan, Viorel Gavrilă – compozitori, George Coandă – scriitor. ●Juriul Concursului de Interpretare: Sabin Păutza, prof.univ.dr., compozitor și dirijor – Președintele Juriului; Daniela Vlădescu (Constanța) - managerul Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța; Antoniu Zamfir (Craiova) - managerul Operei Române Craiova; Matilda Pascal Cojocărița (Bistrița) - interpret de romanțe, directorul ansamblului “Dor românesc” al Centrului Județean de Cultură Bistrița; Valentin Marin (București) - etnomuzicolog; manager Radio România Antena Satelor; Adriana Irimieș (Cluj) - interpret folclor și romanțe, manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj; Alexandru Pugna, București - interpret de folclor și romanțe; Alina Mavrodin Vasiliu, Târgoviște - interpretă de romanțe, director artistic al Festivalului „Crizantema de aur”, director al Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște. Ambelor jurii, acum, la debut de ediție, le urăm succes și verdicte înțelepte!

Momente de trăire magică

Cu toate restricțiile impuse de pandemicul COVID-19, cel ce semnează această avancronică este convins – o convingere care i se trage direct din experiența trăită în direct în toate cele 52 de ediții de până acum ca „reporter al clipelor de grație” ale „Crizantemei” – că spectatorii și telespectatorii vor fi învăluiți de magia momentelor celor două seri de concurs. Haideți să aruncăm o privire în caietul-program și să remarcăm faptul că și această ediție se desfășoară sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și că, pentru a ajunge pe calea imaginilor și a undelor la românii de pe meleagurile țării și din alte zări ale planetei, pe unde vor fi acum răspândiți, coproducător este ETNO TV și partener media Radio România.

●Vineri, 23 octombrie. Concursul de Creație:

Vor propune noi romanțe, încercând să facă să ne vibreze sufletele, compozitorii Adrian Burhală (Târgoviște), Marcel Iorga (Vaslui), Maricel Maxim (Iași), Sabin Păutza (Iași), Marian Stîrcea (Chișinău), Petre Vârlan (Brașov), Ana Ghibea (Târgoviște), Andrasi Bela (Lupeni), Horia Făgărășanu (Timișoara), Constantin Bardan (Iași), Pavel Păușan (Treznea, Sălaj), Marcel Morărescu (Târgoviște), Ionel Croitoru (București), Viorel Covaci (București). Această primă seară a ediției va fi vibrant marcată și de un recital de excepție, cel al Alinei Mavrodin Vasiliu, dedicat acelui uriaș și prolific compozitor care a fost Henry Mălineanu și de la a cărui venire pe lume s-au împlinit în primăvară 100 de ani. Prin recitalul său, va fi celebrată și împlinirea a 170 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu, precum și centenarul UCMR. Seara se va încheia cu Gala Laureaților Concursului de Creație. Distinsă și spirituală evoluția scenică a admirabililor prezentatori Alexandra Velniciuc și Octavian Ursulescu. Este firesc, în acest context, a pune punct final acestei avancronici cu un fragment semnificativ din mesajul „Romanța – un omagiu adus muzicii românești”, adresat festivalului de către Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România: „Anul 2020 ne-a adus în fața unei situații de criză pe care nimeni nu a anticipat-o, o situație cu care generația noastră nu s-a mai confruntat. Au fost multe luni în care concertele și festivalurile au fost anulate, luni în care timpul părea că s-a oprit în loc. Cu toate acestea, există oameni inimoși și cu respect pentru tradițiile culturale românești, oameni care au depus eforturi considerabile pentru ca anumite evenimente muzicale importante să nu fie trecute cu vederea, chiar și în condițiile vitrege dictate de criza pe care o traversăm. Este și cazul organizatorilor Festivalului Național de Romanțe «Crizantema de Aur» de la Târgoviște. Anul acesta, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România împlinește 100 de ani de existență, 100 de ani de istorie vie, istoria unei elite a muzici românești începând cu marele George Enescu. Unul dintre evenimentele naționale, care își propune să aducă un omagiu celor 100 de ani de existență a U.C.M.R. este Festivalul Național de Romanțe «Crizantema de Aur» de la Târgoviște, aflat anul acesta la cea de-a 53- a ediție, acesta fiind de altfel cel mai longeviv festival muzical românesc, cu o desfășurare neîntreruptă începând din anul 1968. (...) Anul acesta, ca și în anii trecuți, U.C.M.R. este colaborator al Festivalului Național de Romanțe «Crizantema de Aur», prin desemnarea juriului de specialitate al secțiunii de creație, care a realizat și selecția romanțelor în primă audiție ce vor participa în concurs. U.C.M.R. adresează felicitări organizatorilor Festivalului Național de Romanțe «Crizantema de Aur», salută desfășurarea ediției a 53-a a festivalului în Cetatea Romanței - Târgoviște și urează succes tuturor participanților”.

●Sâmbătă, 24 octombrie, Concursul de Interpretare:

Vor urca pe scena Romanței, în ordinea tragerii la sorți, finaliștii celor 7 preselecții regionale desfășurate online în acest an, astfel: Octavian Popa – Petreștii de jos, Cristina Moșuțan Beldean - Dej, Alina Huțu (Călinescu) – Botoșani, Maria Neag – Reghin, Ștefan Pașca – Baia Mare, Ana- Maria Stănoia – Timișoara, Cristina Ionela Bugnar – Tiha Bârgăului, Elena Sima – București, Măriuca Bursuc – Constanța, Jana Gherbovei – Chișinău, Iulia Vătafu – Codrești, Bianca Vlad – Teișani, Darius Divian Iordănescu – Timișoara. După Concursul de Interpretare, vor susține microrecitaluri Samuel Barani – Trofeul „Crizantema de aur” 2019 și Ana Maria Donose – Premiul I 2019 – doi foarte valoroși laureați ai festivalului din noua generație de tineri interpreți îndrăgostiți de romanță. Un moment emoționant va fi, cu siguranță, recitalul susținut de Ștefan Cigu – violonist cu suflet de romanță - care va fi omagiat în acest an pe scena atât de dragă lui din Cetatea Romanței Târgoviște, cu prilejul împlinirii a 70 de ani și a unei vieți închinate muzicii românești.

ETNO TV și RADIO ROMÂNIA ANTENA SATELOR - transmisiuni în direct

Ambele seri de festival vor fi transmise în direct la ETNO TV, începând cu ora 18.00. Iar duminică, 25 octombrie, ora 20.00, ETNO TV va transmite Gala Laureaților ediției a 53-a, o emisiune special dedicată decernării premiilor laureaților Concursului de Creație și ai Concursului de Interpretare. RADIO ROMÂNIA ANTENA SATELOR va transmite în direct seara de sâmbătă, dedicată Concursului de Interpretare. În ziarul nostru de luni vom reveni, desigur, pe larg, cu noi informații de la acest mare eveniment muzical național care a oferit municipiului Târgoviște binemeritatul statut de Cetate a Romanței Românești, pentru eforturile de a organiza neîntrerupt, din anul 1968, Festivalul Național de Interpretare și Creație a Romanței „Crizantema de aur”. Urăm mult succes concurenților și adresăm binemeritate felicitări organizatorilor și colaboratorilor, precum și sponsorilor Festivalului (FUNDAȚIA „HENRY MĂLINEANU”, COTNARI, EUROGAS PRESCOM și CONPET), care au demonstrat în această perioadă dificilă că dragostea pentru Romanță și pentru „Crizantema de aur” pot face minuni, cu mult ajutor divin!



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Biblioteca Județeană „I.H Rădulescu” Dâmbovița, acreditată ERASMUS
Descoperiri inedite despre personalități istorice
Ecouri după concertul "Romanțele Dorului"
Romanțele dorului au cucerit Sala Radio
Succes pentru programele ERASMUS în Dâmbovița
Sprijin pentru Căminul de bătrâni de la Pătroaia
Elevii cu performanțe deosebite scapă de Evaluarea Națională
Liceele cu zero la Bac merg spre învățământul profesional
28 de unități de învățământ beneficiază de programul "Masă Sănătoasă"
Duminica Înfricoșătoarei Judecăți


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Să nu ne uităm istoria

Când îți uiți istoria, ca popor, efectul este unul singur și tragic: ești exclus din istorie. Când, de bunăvoie, sau la ordinul venit de la un factor de putere dictatorial de peste fruntarii - de pildă de la tiranii inventatori ai globalizării neo-marxiste – îți uiți trecutul, mai ales lecțiile sale existențiale, este bine știut/și de știut că nu ai posibilitatea să-ți prevezi și, astfel, să-ți construiești viitorul.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale