Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



10.06.2016 00:17


A A

"Festivalul BABEL și Teatrul Tony Bulandra creează din Târgoviște un important oraș cultural internațional"


„Cea mai mare provocare a fost să fac Romeo și Julieta cu marionete” - Irina Niculescu, (centru foto) regizor din SUA, colaborator al Teatrului „Tony Bulandra”, încântată de in

interviu cu regizor Irina Niculescu

ANDREI VASILIU


Rep.: Spectacolul „Romeo și Julieta” deschide în acest an Festivalul Internațional BABEL F.A.S.T. din Târgoviște. Cu ce gânduri ați revenit în Târgoviște și cum decurge colaborarea cu Teatrul „Tony Bulandra”?

Irina Niculescu: Îmi face mare plăcere să mă întorc la Târgoviște, unde am petrecut lunile ianuarie și februarie lucrând pentru montarea spectacolului „Romeo și Julieta”. Este o colaborare foarte interesantă, e o experiență nouă pentru mine să lucrez nu doar cu echipa și colaboratorii teatrului, ci și cu cei din alte țări, de la alte teatre. E foarte interesantă pentru că este vorba și de un spectacol cu actori și păpuși.

Rep.: Ce ne puteți spune legat de particularitățile spectacolului „Romeo și Julieta”?

I.N.: Cea mai mare provocare a fost să fac Romeo și Julieta cu marionete. Este domeniul meu, pentru că pasiunea mea este capacitatea păpușii de a transmite o emoție comică, tragică, de orice fel, bineînțeles transmisă de actori prin acest simbol metaforic al păpușii. Am încercat să găsesc o cheie pentru a realiza spectacolul „Romeo și Julieta” cu păpuși. Textul piesei este important, povestea e cunoscută de toată lumea. Păpușilor, însă, nu le e dat să aibă mult text. Ele sunt, în fond, obiecte. Există o anumită cantitate de text pe care o pot purta păpușile. Am ajuns la ideea că în fond, în piesă, în afara părții politice și sociale, în afară de contemporaneitatea poveștii - fiindcă și azi sunt clanuri în competiții care creează conflicte, războaie civile în incinta unui oraș - de fapt pasiunile, dragostea, ura, dorința de a domina ne mânuiesc asemenea unor păpuși. Suntem trași în toate părțile și dezechilibrați de aceste mari pasiuni devorante.

Rep.: Sunt aproximativ 200 de voluntari tineri care lucrează în acest an la realizarea BABEL F.A.S.T., Festivalul Artelor Spectacolului din Târgoviște. Cum vi se pare această atmosferă?

I.N.: Mi se pare extraordinară. Am venit cu câteva zile înainte de începerea festivalului și am asistat la pregătiri. Tinerii care au participat la atelierul lui John Lewandowski erau extrem de încântați. Și eu și John Lewandowski am fost profund impresionați. Eu cred că acest festival este extraordinar pentru Târgoviște, precum și pentru participanții la acest festival. Atmosfera din teatru este ca într-un stup de albine, toată lumea este ocupată cu pregătirile. Cred că acest festival, care aduce artiștii din lumea întreagă să prezinte spectacole în aer liber, creează o comuniune foarte importantă între Teatrul „Tony Bulandra” - o instituție de cultură și artă - și cetățenii orașului. Sunt multe activități care se oferă în aer liber, în tot centrul orașului, la care oamenii pot participa gratuit. Orașul are o atmosferă de sărbătoare. În afară de asta, faptul că este un festival internațional anual, faptul că este un festival tematic, care oferă ceva nou în fiecare an, faptul că artiștii din lumea întreagă și actorii români ajung să colaboreze, creează din Târgoviște un important oraș cultural internațional. Am întâlnit oameni care nu sunt pentru prima dată la BABEL și care revin cu mare plăcere să ofere ateliere, să participe cu spectacolele lor și să asiste la alte spectacole. Eu cred în același timp că este un eveniment care trebuie sprijinit și încurajat, pentru că este un important stimulent economic pentru oraș. Am prieteni care cu greu au găsit camere la hoteluri, care sunt ocupate, restaurantele sunt și ele solicitate. Evenimentul este important și merită ajutat și îmbrățișat de oraș, fiindcă cred că efortul și dăruirea celor din teatru este esențială. Este un eveniment care crește și se poate dezvolta. Totodată, este un privilegiu pentru străinii care vin în acest oraș să descopere valorile culturale pe care le oferă orașul, mănăstiri și biserici din Evul Mediu.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

"Nu cred că aș fi învățat limba română dacă nu mi-ar fi plăcut poporul român!"
Greva de la QUADRA merge înainte!
Recensământul populației, în faza recenzării la domiciliu,
„La COS Târgoviște, salariile sunt dezamăgitor de mici”
Majorarea salariului minim... la alegere!
„Sunt 200 de șomeri înregistrați la AJOFM care ar putea să revină”
„Automecanica Moreni stă mai bine decât fabricile de la Cugir”
Îngrijorări sindicale legate de conflictul Rusia – Ucraina!
Societățile din Apărare nu au bugetele aprobate pe 2021
Alianța de guvernare PSD-PNL, sub lupa sindicală


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)

GEORGE COANDĂ


Un binecunoscut filosof francez Bernard-Henri Levy a deconspirat cum că „suntem în mijlocul celui de-al Treilea Război Mondial”, și că pericolul de moarte, cu toate că pare paradoxal, ne vine din pricina acelei „mari alianțe între islamismul radical și ortodoxia rusă”. Beijingul, totuși, în înțelepciunea lui milenară îndeamnă „părțile relevante... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale