Teme principale

Prima pagină (PDF)

Newsletter

Abonează-te pentru a primi buletinul de știri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro07.08.2018 00:14

APIA vine să completeze avertizările DSVSA Dâmbovița


A A

Fermierii dâmbovițeni, sub amenințarea pestei porcine

*Participarea la târgurile de animale este interzisă, iar măsurile de protecție sunt drastice, pentru a fi prevenită răspândirea virusului care a alertat deja întreaga țară

comunicat de presă

Ca urmare a dispozițiilor Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, transmise în cadrul videoconferinței din data de 01.08.2018, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură informează fermierii din județ că pesta porcină africană este extrem de contagioasă și mortală pentru mistreți și porci domestici. Simptomatologia bolii se manifestă prin lipsa poftei de mâncare, apariția unor pete roșii în jurul urechilor și pe abdomen, poziționarea urechilor și a cozii în jos, stare generală proastă și febră puternică. Evoluția bolii este mortală într-un interval cuprins între 2-10 zile.

Pesta porcină nu se transmite la om!

Pentru evitarea răspândirii virusului, este important ca fermierii dâmbovițeni să cunoască următoarele informații esențiale: Nu există tratament sau vaccin care să protejeze porcii de boală; Să anunțe medicul veterinar dacă porcul nu mănâncă și stă mult culcat; Să limiteze circulația între gospodăriile de la țară; Creșterea, furajarea și adăparea porcilor se face în spații închise. Nu se administrează furaje direct din câmp, existând pericolul infestării de la mistreți; Porcii se contaminează de la alți porci sau prin alimentare cu deșeuri din carne de porc infestată; Insectele, spațiile contaminate, vehiculele, diverse materiale, îmbrăcămintea, încălțămintea contaminate pot transmite și ele virusul la porcii sănătoși; Este interzisă tăierea porcilor în localitățile unde evoluează boală; Se interzice monta directă cu deplasarea porcilor dintr-o curte în alta; Se interzice transportul produselor din carne de porc nemarcate corespunzător de către serviciile veterinare; Se va utiliza echipament separat de lucru și un recipient cu dezinfectant la intrarea în spațiul de creștere al porcilor; Se interzice accesul porcilor în păduri sau locuri unde pot intra în contact cu porcii mistreți; Se interzice participarea la târgurile de animale.

În cazul în care suspectați animale bolnave în gospodăria dumneavoastră, trebuie anunțat, în regim de urgență, medicul veterinar. 

Director executiv,

Ec. Corina Alexandrina GÂRLEANU

 Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

În Dâmbovița, culturile de rapiță câștigă teren
56 de fermieri, în vizorul specialiștilor fitosanitari
Sindicatele din Apărare renunță la procesul cu Ministerul Economiei
Turiștii români, baza turismului dâmbovițean
Producție prea mare și prețuri prea mici la fructe
Analiza de risc la securitate fizică, obligatorie
APIA verifică peste 2700 de ferme
"Înființare centru social pentru persoane vârstnice prin reabilitare clădire P+2, nr.18, str. Rândunelelor, Pucioasa, județ Dâmbovița"
Piața din Moreni, în pragul falimentului
Scădere dramatică a producției de miere


Editorial

Români uitați în propria lor vatră

George Coandă


Am fost, pentru a-mi trata inima într-o stațiune cardioclimaterică, câteva săptămâni în așa-zisa „secuime” sau „maghiarime”, cum cu o tembelă pornire neprofesionistă și o crasă necunoaștere a istoriei se titrează pe burtierele ori pe crawlurile tuturor televiziunilor românești.

De ani buni... [citește tot...]Follow artpress_tgv on Twitter


Poșta redacției: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in secțiunea dedicată postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale