Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro23.09.2021 00:18

În localitatea Izvoarele din județul Dâmbovița,


A A

Expoziție dedicată preotului profesor căpitan Gheorghe I.CotenescuExpoziție dedicată preotului profesor căpitan Gheorghe I.Cotenescu

Expoziție dedicată preotului profesor căpitan Gheorghe I.CotenescuExpoziție dedicată preotului profesor căpitan Gheorghe I.Cotenescu

*Personalitatea Preotului Gherghe Cotnescu a fost evocată, de către nepotul său, domnul Ion Gheorghe Radu Petrescu Cotenescu, care a fost și organizatorul acestei manifestări, alături de Arhiepiscopia Târgoviștei

 

În localitatea Izvoarele a fost inaugurată expoziția itinerantă de fotografie documentară intitulată „135 de ani de la nașterea preotului profesor dâmbovițeano-muscelean Gheorghe Cotenescu”.

Evenimentul a debutat cu săvârșirea slujbei parastasului, în biserica parohială din localitatea Izvoarele, după care, la Căminul cultural din apropierea sfântului locaș a avut loc vernisarea expoziției.

În deschidere, a fost prezentat Mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, de către Pr. Marian Puiescu, Consilier eparhial, apoi, Pr. Cristian Oancea, Protopopul Protoieriei Târgoviște Nord a prezentat un cuvânt de salut.

Personalitatea Preotului Gherghe Cotnescu a fost evocată, de către nepotul său, domnul Ion Gheorghe Radu Petrescu Cotenescu, care a fost și organizatorul acestei manifestări, alături de Arhiepiscopia Târgoviștei.

Proiectul expozițional, început anul trecut, a fost vernisat până în prezent pe simezele mai multor instituții culturale din localitățile Câmpulung Muscel, Curtea de Argeș, Pitești, București, Iași, Oradea și Râmnicu Vâlcea.

Reamintim că Preotul Gheorghe Cotenescu s-a născut și și-a petrecut prima treime a vieții sale în județul Dâmbovița, desfașurând o activitate intensă pe plan cultural, ca student, la îndemnul și alături de Nicolae Iorga, în Liga Culturală și ca militant politic (co-fondator al Partidului acestuia, în 1910), apoi în asociatiile studentesti, ca jurnalist (secretar de redacție al revistei "Cultura", organul de presa al Asociatiei Cântăreților Bisericești din România),ori ca animator cultural în cadrul renumitelor Societăți Corale "Carmen" (D. G. KIRIAC) și "Hora" (Juarez Movila), precum și Societatea culturală „Miron Costin”, ca elev preferat al marilor profesori universitari I. Popescu-Pasărea, Ioan Mihălcescu (viitorul Mitropolit Irineu al Moldovei) și George Stephanescu (fondatorul Operei Române).

Preotul Gheorghe I. Cotenescu a luat parte la întreaga campanie militară (1916–1919) și a fost decorat cu ordinul militar „Coroana României”.

În peste 20 de ani de profesorat la școlile din Stoenești și la seminariile din Câmpulung-Muscel, Curtea de Argeș și Cernica-Ilfov, a fost dascălul unor personalități de seamă: Patriarhii Teoctist Arăpașu și Iustin Moisescu, Episcopii Gherasim Cristea, Eftimie Luca și Roman Stanciu, arhimandriții Sofian Boghiu, Roman Braga, Felix Dubneac, Grigorie Băbuș, Ioasaf Popa, Ioasaf Ganea, Atanasie Gladcovschi, Tănase Petroniu, Iustin Pârvu, profesorii universitari Ioan Pulpea-Rămureanu și Anton Uncu. După preluarea puterii de către regimul comunist a fost arestat în primul lot de mușceleni, fiind condamnat după 14 luni de anchetă îngrozitoare.

V.A.Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Festivalul Național „Crizantema de aur”: Celebrăm Tinerețea Romanței
Doar 2200 de elevi au fost imunizați împotriva COVID-19
Când avem Același Tată...
Târnosirea bisericii mănăstirii Pătroaia
Holocaustul văzut prin ochii tinerei generații
Expoziția de ceramică, grafică și gravură „EX – AEQUO”
Expoziția itinerantă „Jandarmeria Română 1850 - 2020”
Spre viață veșnică!
Controale în unitățile de învățământ pentru respectarea măsurilor sanitare
Licitație pentru pictură la noua biserică din Dobra
Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Bulina roșie (II)

Mobilitatea este ceva fantastic în Europa. Ne-am bucurat în 2002 când nu am mai fost nevoiți să avem acele vize infecte. Deși intrați în Uniunea Europeană în anul 2007, doar în 2014 românii au putut să lucreze fără restricții în Uniunea Europeană. Atunci practic s-a desăvârșit mobilitatea europeană a românului.

Criza pandemică ne-a adus... [citește tot...]Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale