Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro18.08.2022 00:06

Top 28 – Mount Pico


A A

Expediție pe cel mai înalt vârf din Portugalia

*  Fiind zonă aridă, nu există apă, iar vremea este specifică zonelor atlantice, adică imprevizibilă (uscată, călduroasă, cu schimbări bruște - ploi scurte, cam din oră în oră) Plecarea va fi în jurul datei de 1 septembrie

 

C.M.


Un nucleu reprezentativ al mișcării turistice montane dâmbovițene a inițiat în anul 2007, anul intrării României în Uniunea Europeană, TOP 27, topul cuceririi celui mai înalt vârf, a celei mai înalte cote din fiecare țară a Uniunii Europene. În anul 2013, odată cu intrarea Croației în UE, TOP 27 a devenit, pentru montaniarzi, TOP 28. Din cele 28 de vârfuri au fost cucerite până acum cele mai înalte cote din 21 țări, montaniarzii grupați în jurul Asociației Chindia Jurasic Park ducând simbolurile Târgoviștei, alături de cele ale României și ale Uniunii Europene, pe „creste de poveste”. Anul acesta, de Zilele Cetății, „dinozaurii” dâmbovițeni vor pleca peste „mări și țări”, pentru a duce simbolurile orașului, pe cel mai înalt vârf din Portugalia.

Pe Insula Neagră, în arhipelagul Azore

Ca și în cazul Spaniei, caz în care cel mai înalt vârf – Teide – 3718 m, se află pe insula Tenerife, din arhipelagul Canare, și Portugalia are cel mai înalt vârf tot în afara zonei continentale, adică în arhipelagul Azore, pe insula Pico sau A Ilha Preta – Insula Neagră, datorită solului vulcanic. Vârful Pico - 2351 m  (în portugheză, Vulcão do PicoMontanha do Pico sau Ponta do Pico) este un con vulcanic cvasi-activ, situat pe „dorsala atlantică”. Primele erupții vulcanice menționate în documente sunt semnalate în 1562-1564. În general, erupțiile au fost prin orificiile de ventilare de pe flancuri și nu prin craterul de pe vârf. Alte erupții de flanc au fost consemnate în 1718 și 1720. Practic, în porțiunea superioară este un crater vulcanic cu diametru de aproximativ 500 m și adâncime de aproximativ 30 metri, iar în mijlocul acestuia, ridicându-se la 70 metri, este Piquinho sau Pico Pequeno (ambele nume înseamnă "vârf mic" în portugheză).

Plecarea va fi în jurul datei de 1 septembrie

Ascensiunea propriu-zisă începe la altitudinea de 1231 m, unde există Centrul de informații turistice (Casa da Montanha), loc unde, contra unei taxe, se obține permisul de escaladare și se primește un locator GPS, care trebuie folosit pe poteca (obligatoriu de utilizat, zona este Parc Natural) marcată cu 47 de stâlpi indicatori (al 44-lea e deja pe crater). Fiind zonă aridă, nu există apă, iar vremea este specifică zonelor atlantice, adică imprevizibilă (uscată, călduroasă, cu schimbări bruște - ploi scurte, cam din oră în oră). Plecarea va fi în jurul datei de 1 septembrie.

 Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Alegerea Toni (cul) Petrea
Gura Șuții și Ziduri au luptat frumos
Cristian Stan crede că se vor obține rezultate mai bune
Comportare foarte bună la Cavalerii Viitorului
Flacăra merita mai mult
Gabriel Pleșea, aur la Cupa Temerarul
Toni Petrea a preluat Chindia
6 oferte depuse pentru construirea noului stadion
Mihalcea a cedat! Cam târziu...
Succesul care nu mai vine


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Valorile în care credem

Desigur, a discuta despre valori pare ceva banal, într-o lume în care sursele de informare ne invadează parcă prea mult viața. De multe ori, cuvintele seci ocupă spațiu public, iar fără să ne dăm seama preluăm automat expresii pompoase, fără a le trece suficient prin filtrul gândirii personale.

Teoretic, într-o lume utopică, avem anumite valori care ne veghează existența. Astfel, putem să... [citește tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale