Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro14.10.2019 00:19

Editorial ■ Corespondență de la Bruxelles


A A

Evenimentele politice de urmărit în 2020

Evenimentele politice de urmărit în 2020

DAN LUCA


Doar câteva săptămâni ne mai despart de faimosul an 2020. Spun asta fiindcă multe dintre proiectele politice europene s-au raportat la această dată, precum faimoasa “Europa 2020” lansată de președintele Comisiei Europene în 2010. Chiar și la nivel de mișcări europene studențești lansasem la sfârșitul anilor ‘90 două inițiative cu orizont 2020: Education for 2020 și Relațiile româno-maghiare în 2020.2020 pare un an mai predictibil, în care după nebunia electorală a lui 2019 putem să vizualizăm direcția de acțiune pentru următorii 10 ani chiar. O posibilă recesiune economică poate arunca însă UE într-o nouă criză, dar să sperăm că suntem mai bine pregătiți instituțional decât în 2008.

●În martie 2019, președintele francez propunea ca în 2020 să se organizeze o Conferință pentru Europa, cu scopul de a reinventa proiectul politic european. Această inițiativă se regăsește în programul de guvernare propus de președinta Ursula von derLeyen, fiind deja alocată comisarei Dubravka Suica responsabilitatea în a dezvolta subiectul.

●Partidele politice europene sunt la ora analizei, iar congresele de final de an vor da o primă indicație despre “poziționarea doctrinelor” în alegerile primare europeane, spitzenkandidat, dar și a listelor transnaționale pentru 2024. Fundațiile politice organizează dezbateri interesante și mă bucur să fiu prezent săptămâna aceasta în calitate de panelist la Academia FEPS.

●Relațiile europene – britanice sunt de urmărit în 2020 cu sau fără acord de Brexit.

●Uniunea Europeană face pași concreți către o politică de mediu îndrăzneață, dar e încă de discutat cine achită facturile tranziției energetice. Bătălia pentru bugetul european 2021–2027 ajunge în punctul culminant.

●Interesat este că vom avea COP26 în decembrie 2020 în Marea Britanie.

●Să fiu sincer nu știu ce va aduce nou Președinția europeană rotativă a Germaniei, programată în semestrul doi al anului viitor. Cu președinte german la Comisie, cu eurodeputați nemți calificați și superinfluenți, cu un sector de afaceri german implicat în problematica europeană…

●Să urmărim anul viitor și relaționarea UE cu Africa, Statele Unite – mai ales că avem alegeri prezidențiale în toamna lui 2020, Rusia, Asia.Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Meteahnă strămoșească
Brandul de media sau chiar mai mult?
Ni se mută pădurile din țară
Privire, la distanță, din balcon
8 săptămâni fără piața Schuman… m-am întors!
Distanțarea socială
Până și Universul se reciclează
Trianonul uitat
Din ordonanță-n ordonanță...
Plan Marshall sau Pasăre Phoenix pentru UE?


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale