Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro31.08.2020 00:21

FOTO :: Sâmbătă, la Târgoviște, presa și cultura – în sărbătoare


A A

Eveniment UZPR de suflet la Muzeul Casa Romanței

Eveniment UZPR de suflet la Muzeul Casa Romanței

VIOLETA STANCIU

STEFAN KHALIL

 


 

Sâmbătă, 29 august a.c., presa și cultura dâmbovițeană au trăit clipe de sărbătoare la Muzeul Casa Romanței din Târgoviște, într-o atmosferă festivă în care personalități ale culturii, presei și mediului academic au evocat și omagiat, prin mesaje emoționante, activitatea de peste 45 de ani a jurnalistului și omului de cultură Teodor Vasiliu, chiar în ziua în care acesta a împlinit 70 de ani. Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) i-a acordat ziaristului și omului de cultură Teodor Vasiliu „Ordinul Ziariștilor clasa – I – AUR” în semn de mare prețuire pentru întreaga sa activitate culturală și jurnalistică! Distincția a fost adusă la Târgoviște de președintele UZPR, Doru Dinu Glăvan și a fost înmânată fondatorului primului Trust de Presă din județul Dâmbovița, ARTPRESS, stindard al presei independente și o veritabilă școală de presă a jurnaliștilor dâmbovițeni.

Evenimentul a avut la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, mai exact în curtea acestuia, la umbra răcoroasă a unor venerabili castani de pe B-ul Regele Carol I, situația fiind impusă de criza sanitară prin care trece toată omenirea. Chiar și în aceste condiții, prieteni adevărați, poeți, scriitori, jurnaliști, artiști, oameni de cultură, politicieni, directori de instituții, cadre universitare au fost, în această zi specială, alături de Teodor Vasiliu, cel care a pus bazele unor importante instituții de presă, de cultură și de învățământ superior târgoviștean.

Amfitrionii manifestării au fost Alina Mavrodin Vasiliu, directorul Centrului Cultural pentru UNESCO ,,Cetatea Romanței” Târgoviște și George Coandă, președintele UZPR – Filiala Dâmbovița, alături de Doru Dinu Glăvan - președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Au transmis mesaje emoționante IPS Nifon – Arhiepiscop și Mitropolit al Târgoviștei, prin pr. Marian Puiescu, conducerea Universității „Valahia” Târgoviște prin prorectorul prof.univ.dr. Gabriela Teodorescu, Mihai Constantin Ranin - directorul Teatrului ,,Tony Bulandra’’ Târgoviște, Mihai Stan - președintele Societății Scriitorilor Târgovișteni.

De asemenea, dintre politicienii locali am remarcat la eveniment prezența liderilor ALDE Dâmbovița, Ionel Petre - președintele ALDE Dâmbovița și Ion Dumitru - fostul director al Regiei Naționale a Pădurilor și a Direcției Silvice Dâmbovița. Tot sâmbătă, la Casa Romanței, jurnalistul Corneliu Vlad, „unul dintre cei mai prestigio și comentatori de politică externă, de geopolitică”, după cum l-a prezentat Doru Dinu Glăvan, și-a lansat cartea „Cavalerii noilor apocalipse. Nu vă fie frică”, bucurându-se de mare atenție în rândul participanților la eveniment.Vom reveni mâine pe larg asupra acestui eveniment editorial de excepție.

Totodată, președintele UZPR a înmânat pentru Muzeul „Casa Romanței”, diploma și medalia centenară a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, prilejuită de împlinirea a 100 de ani de existență a uniunii.

Alina Mavrodin Vasiliu, președintele Centrului Cultural pentru UNESCO ,,Cetatea Romanței’’

,,Această sfântă zi în care creștinătatea prăznuiește într-un mod cu totul deosebit, «Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul», zi mare și de post, este o zi cu totul specială și în viața noastră, a familiei noastre și în viața jurnalismului dâmbovițean, de ce nu, pentru că este ziua în care acum 70 de ani a venit pe lume cel care astăzi îmi este suflet pereche, Teodor Vasiliu. Destinele noastre s-au împletit, așa cum a rânduit bunul Dumnezeu, și mulțumim pentru aceasta, ca să realizăm, după puterile noastre și, mai ales, prin ajutorul divin, câte ceva pentru comunitatea în care ne este dat să trăim. Am deosebita onoare ca, astăzi, împreună cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și cu Complexul Național Muzeal «Curtea Domnească» din Târgoviște să organizăm iată încă un eveniment pe care ni-l dorim de referință în cadrul proiectului «Casa Romanței – ambasadă a culturii la Târgoviște». Chiar dacă vremurile sunt grele și potrivnice pentru presă și cultură, iată că această manifestare, pe care Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și-a dorit să o realizeze astăzi la Târgoviște, beneficiază de o zi frumoasă și datorită prezenței dumneavoastră, care ne onorează. Vă mulțumim mult!”.

George Coandă, președintele UZPR –filiala Dâmbovița

,,Ne aflăm într-un loc încărcat de foarte, foarte multă istorie. Târgoviștenii nu trăiesc istorie locală, târgoviștenii trăiesc istorie națională, pentru că Târgoviștea a fost singurul oraș cu cea mai îndelungată ședere pe tron, peste 300 de ani și 45 de voievozi care au stat pe acest tron la Curtea Domnească, nu departe de aici... Casa aceasta (n.n. Casa Romanței) este o cutie de rezonanță a istoriei moderne a cetății, dar și a culturii românești, pentru că în această clădire s-au născut două mari festivaluri pentru că în urmă cu o jumătate de veac aici se afla și Consiliul Județean Dâmbovița, s-a născut «Crizantema de Aur» și «Moștenirea Văcăreștilor». De asemenea, pentru cei care nu știu aici a funcționat, după război, și primul ziar din județul Dâmbovița, se numea «Chemarea», iar după aceea ziarul «Uzina și Ogorul» la care am debutat eu acum 60 de ani ca ziarist. Tot aici în urmă cu 52 de ani a apărut, odată cu reapariția județului Dâmbovița, cotidianul Dâmbovița. Din păcate cotidianul acela la care am lucrat eu câteva decenii e undeva... o amintire înscrisă în Istoria Presei, carte scrisă de Teodor Vasiliu. Muzeul «Casa Romanței» este un muzeu unicat nu numai în peisajul cultural românesc, dar și în peisajul cultural european pentru că nicăieri în Europa nu există o «Casă a Romanței» care este opera unor membrii ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Alina Mavrodin Vasiliu, Teodor Vasiliu, Andrei Vasiliu. Casa Romanței este secție a Complexului Național Muzeal Curtea Domnească, unul dintre cele mai mari complexe istorice ale poporului român. UZPR a pregătit un cadou... de inimă”.

Doru Dinu Glăvan, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România

„Sunt emoționat, pentru că mereu d-ul George Coandă, în toate împrejurările, nu numai aici, îmi aduce aminte ce înseamnă Târgoviștea și eu simt, ca un iubitor de țară, acest lucru. De aceea, am venit cu mare bucurie. Am venit pregătit să onorez acest moment cu o diplomă de excelență acordată Casei Romanței din Târgoviște, pe care o înmânez d-nei Alina Mavrodin Vasiliu, iar pe cel care este custode, Andrei Vasiliu, o să-l rog să păstreze aici la muzeu o medalie de aur a UZPR care este bătută la 100 de ani de existență a Uniunii (...) Încercăm să ajutăm presa și destăinui faptul că încercăm ca într-un viitor cât mai apropiat să putem ajunge ca presa să fie susținută din bani publici, nu sponsorizată, după niște legi stricte și care să servească populația. Presa trebuie să fie susținută din bani publici, altfel rămâne căpușată și de proastă calitate... și obedientă financiar de politic... Sunt multe alte lucruri pe care le gândim pentru următorii patru ani”, a declarat la Târgoviște Doru Dinu Glăvan, președintele UZPR.

Mesajul IPS Nifon, Arhiepiscop și Mitropolit al Târgoviștei:

„Am deosebita bucurie de a vă transmite salutul și aprecierea mea cu prilejul importantei ceremonii organizate de UZPR, condusă de dl Președinte Doru Dinu Glăvan, distins și remarcabil jurnalist, pentru nobila dumneavoastră activitate pe care o depuneți în slujba jurnalismului. Doresc, de asemenea, să transmit întreaga mea gratitudine domnului Teodor Vasiliu, colaborator în diferite proiecte cu Arhiepiscopia Târgoviștei și unul dintre jurnaliștii noștri importanți, care a creat o adevărată școală de presă aici, la Târgoviște, îndrumând numeroase generații de jurnaliști, inclusiv ca distins cadru universitar al Facultății de Jurnalism a UVT. Stimate domnule Teodor Vasiliu, acest Ordin pe care l-ați primit astăzi reprezintă o recunoaștere a activității dumneavoastră în plan jurnalistic, profesional, dar și un important imbold de a vă continua activitatea față de comunitatea noastră locală. Am speranța că veți susține în continuare valorile creștine și naționale, oferindu-ne un frumos exemplu de profesionalism, adevăr și respect pentru semenii noștri. Tuturor celor de față vă împărtășesc aprecieri, pace și bucurie, precum și binecuvântări. La mulți ani!”.

Gabriela Teodorescu, prorector UVT:

,,Sunt onorată să fiu alături de dumneavoastră astăzi și să transmit salutul conducerii Universității Valahia din Târgoviște, care așa cum a spus și doamna Alina Mavrodin, a fost, este și va fi întotdeauna alături de familia Vasiliu. Felicitări, doamna Alina Mavrodin, felicitări Casa Romanței, felicitări și la mulți ani domnului Teodor Vasiliu. Sper să aveți viață lungă și putere de muncă și să dea Dumnezeu ca toate planurile pe care vi le-ați propus să se îndeplinească”.

Mihai Stan, președintele Societății Scriitorilor Târgovișteni:

,,Meseria mea de o viață a fost cuvântul, profesor de limba română, de vreo 20 de ani, redactor-șef la Litere. Aș putea să vorbesc în câteva ore, dar mă voi rezuma să transmit un mesaj pe care Societatea Scriitorilor Târgovișteni îl transmite domnului Teodor Vasiliu. Este greu să vorbim despre Teodor Vasiliu pentru că el este ubicuu. Știți cine este ubicuu? Dumnezeu! Îți urez, prieten drag, ani mulți, să termini secolul personal și îți înmânez din partea Societății Scriitorilor Târgovișteni, cu peste 200 de membri, Diploma de Excelență, cu prilejul împlinirii vârstei de 70 de ani, pentru remarcabile contribuții, atât la evoluția presei dâmbovițene și naționale, cât și a vieții culturale a străvechii cetăți de scaun voievodale Târgoviște, prin așezarea temeiurilor unor acte și fapte de cultură înscrise deja în cartea de istorie. Dintre acestea, continuitatea Jurnalului de Dâmbovița, cotidianul al cărui fondator este Teodor Vasiliu, ctitorirea Muzeului Casa Romanței, volumul Istoria Crizantemei de Aur și Festivalul Național „Crizantema de aur” sunt acte de cultură târgovișteană care se înscriu în panteonul cultural național. Societatea Scriitorilor Târgovișteni, redacția revistei Litere, vă urează viață lungă, sănătate, putere creatoare și alte noi proiecte ce vor îmbogăți cultura târgovișteană. Să ne trăiți și să fiți alături de noi!”

Mihai Constantin Ranin, directorul Teatrului „Tony Bulandra” Târgoviște:

,,Este greu să vorbesc despre domnul Teodor Vasiliu, pentru că este greu să vorbești despre oamenii pe care îi iubești. Pentru mine a fost ca un înger păzitor în momente foarte grele (...) Eu știu cel mai bine cum s-a făcut acest teatru, pentru că nu contează momentul în care s-a făcut scriptic, contează momentul în care domnul Vasiliu s-a zbătut aproape o jumătate de zi să mă pună director, pentru că trebuia un om de profesie. Acum are 70 de ani, da, dar aproape 20 petrecuți alături de mine. Nu i-am spus niciodată Tedi, dar după 10 ani de Franța, când spui cuiva domnule Teodor Vasiliu, înseamnă că îi spui prietene, părinte… genul acesta de lucruri. Este o formă de mare respect și mare tandrețe. Am fost supărați o perioadă pentru că s-a zvonit că voi pleca din Târgoviște, până la urmă, Târgoviștea m-a ajutat să plec și a fost un moment comun de cumpănă. Dumnealui a renunțat să mai aibă televiziunea atunci.Tot în capătul bulevardului făcuse cea mai puternică televiziune locală, Antena 1, se numea atunci, după aceea s-a numit Artpress TV. Mai jos pe bulevard este Teatrul Tony Bulandra, care și el și-a pierdut atunci numele, dar, până la urmă, am reușit să-l aducem la liman. Vorbesc despre Teatrul Tony Bulandra nu numai pentru că îl reprezint, ci pentru că domnul Teodor Vasiliu își dorea la un moment dat să devină actor și a făcut un lucru mai important decât de a fi actor. A făcut un teatru în comunitatea sa”.

Festivitatea de acordare a Ordinului Ziariștilor – Clasa I Aur pentru Teodor Vasiliu, mesaje emoționante și surprize muzicale

Momentul în care președintele UZPR Doru Dinu Glăvan, alături de George Coandă, președintele UZPR Dâmbovița, au oficiat ceremonia de acordare a Ordinului Ziariștilor – Clasa I Aur pentru jurnalistul Teodor Vasiliu a fost unul emoționant, cu mesaje de suflet și surprize muzicale.

Doru Dinu Glăvan: „70 de ani de viață este o vârstă extraordinară pentru orice om care semnează atât de multe lucruri importante în viața comunității, împreună cu familia sa. A venit momentul ca Superiorul Ordinului Ziariștilor din România, profesor dr. George Coandă, să hotărască reluarea acestor ordine, și atunci Consiliul Director al UZPR a hotărât să i se acorde domnului Teodor Vasiliu Ordinului Ziariștilor – Clasa I Aur. Aceasta este cea mai înaltă distincție a UZPR. Acesta este brevetul pentru posteritate și insigna. Dacă tot ați fost elogiat și ați realizat atâtea, mai aveți două lucruri de făcut aici: un aeroport și o autostradă spre Târgoviște. Multă sănătate, la mulți ani și să fim împreună pentru lucruri importante dedicate jurnalismului românesc, pe care îl slujim cu iubire, cu credință și cu jertfă”.

Teodor Vasiliu: „Prima mea bucurie este că nu primesc premiul... post-mortem. Că la Târgoviște este o modă să se dea premii după ce nu mai sunt oamenii în viață. Mulțumesc domnului președinte al UZPR, Doru Dinu Glăvan și domnului George Coandă și împart acest premiu cu familia mea, cu Alina și cu Andrei. Dumneavoastră vă mulțumesc din suflet pentru participare, sunt cei mai dragi oameni aici. Cei care nu au venit, sunt ceilalți. Și lor le mulțumesc, mă bucură că unii dintre ei nu au venit”. Alina Mavrodin Vasiliu: „În ultimii 25 de ani, de când Tedi m-a chemat în această meserie a jurnalismului, o mare provocare și aventură a vieții mele, n-a fost deloc ușor, ba pe alocuri a fost foarte, foarte greu. Dar Dumnezeu ne dă daruri, ne dă și o cruce de purtat și ne dă și puterea să o purtăm. Mă gândeam de ce mi-a făcut Tedi lucrul acesta. Răspunsul l-am găsit și în predica de astăzi de la Sfânta Liturghie. Anume că cei născuți în 29 august, de Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul, vin pe lume cu o misiune specială, aceea de a spune ceea ce autoritatea nu vrea să audă. Jurnalistul, de multe ori, duce responsabil această cruce și Dumnezeu ne unește pentru ce avem de făcut. Îi mulțumesc lui Teodor Vasiliu pentru tot ce mi-a dăruit în acești 25 de ani de presă, de cultură și de romanță, așa că, la rându-mi, îi dăruiesc astăzi o romanță frumoasă și luminoasă - «Stai, tinerețe, pe loc»”.

Surpriza muzicală dăruită de Alina Mavrodin Vasiliu i-a emoționat pe participanții la eveniment, care s-a încheiat cu o sesiune foto și de autografe și cu multe speranțe pentru soarta jurnalismului și culturii dâmbovițene.

 
Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Toate școlile se vor închide pentru alegerile locale
Lacrimarium descoperit la Mănăstirea Viforâta!
Recunoașterea Meritului
Scenariile bagă în "boală" unitățile de învățământ din Dâmbovița
Doamne ale artei românești
SFÂNTA CRUCE – LUMINĂ ȘI BINECUVÂNTARE PENTRU OMENIRE
Auxiliare didactice dăruite școlilor din județ
Unitate de învățământ, aproape de inaugurare
Colegiul "Nicolae Titulescu" va funcționa sub forma unor containere-școală
Târnosirea Bisericii din Parohia Glod


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Compatrioți, fiți cu mintea trează!

Poimâine, românii vor merge, câți vor merge, la urne. Că, de, coronavirusul le aține calea și, voba aia, frica păzește pepenii. Câți se vor încumeta să ia calea secțiilor de votare, vor avea de ales gospodarii județelor, orașelor și satelor patriei.

[citește tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale