Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



21.09.2021 00:18

Ieri, dezbatere și prezentare a cărții „Istorii Antisovietice”


A A

Eveniment academic la UVT

*Autorul, Oleg Panfilov, nu se limitează în analiza sa la perioada sovietică, ci oferă o serie de explicații pentru transmiterea ADN-ului statului dictatorial de la Uniunea Sovietică la Rusia putinistă, care stabilesc o filiație directă între comunism și postcomunism la Kremlin

 

Ieri, Universitatea „Valahia” din Târgoviște, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște, Centrul de Cercetare a Istoriei și Patrimoniului „Grigore Gafencu” și Asociația Română pentru Studii Baltice și Nordice au organizat la data de 20 septembrie a.c., începând de la ora 10, o prezentare de carte și o dezbatere inspirate din tema lucrării care poartă titlul „Istorii antisovietice”, apărută de curând în limba română la Editura Cartier din Chișinău sub semnătura istoricului, jurnalistului și prezentatorului de la Radio Libertatea Oleg Panfilov. Cavaler al Ordinului de Onoare al Georgiei, țară în care locuiește, istoricul rus este autorul a 48 de cărți, 3000 de articole de presă publicate în Rusia, Statele Unite, Germania, Suedia, Polonia, Israel etc. și a opt scenarii de film.

Dedicată cunoscutei disidente ruse Valeria Novodvorskaia, spun organizatorii evenimentului, lucrarea operează la nivel conceptual și metodologic cu o destructurare a miturilor, constructelor și tehnologiilor de putere puse în scenă în perioada sovietică în vederea manufacturării unui aparent consens social. Oleg Panfilov nu se limitează în analiza sa la perioada sovietică, ci, inspirat din alegoria peșterii pe care o regăsim în capitolul al VII-lea din „Republica” lui Platon, oferă o serie de explicații pentru transmiterea ADN-ului statului dictatorial de la Uniunea Sovietică la Rusia putinistă, care stabilesc o filiație directă între comunism și postcomunism la Kremlin. De altfel, într-un interviu acordat Europei Libere, autorul lucrării sublinia că: „oricât de complicat ar fi, trebuie să cunoaștem adevărul. Trebuie să ne debarasăm de ceea ce s-a acumulat în acești ultimii 100 de ani, de când a început minciuna bolșevismului. În Imperiul Rusesc minciuna a fost politică de stat începând cu primii ani ai secolului XVIII. Dar numai adevărul poate scuti oamenii de viitoarele greșeli sau de pretențiile pe care le-ar putea formula prezenta unii altora”.

În cele 404 pagini ale cărții, mai spun organizatorii, autorul abordează teme de o mare diversitate și actualitate, de la aspectele ideologice, la cele identitare, istorice, antropologice, culturale, sociologice, economice, diplomatice și de relații internaționale, privite din perspectiva cercetătorului, jurnalistului, scriitorului și disidentului care refuză să se lase integrat în ceea ce consideră a fi o minciună colectivă (termenul de minciună apare, de altfel, de nu mai puțin de 91 de ori în textul lucrării): „În linii mari, fiecare dintre imperii – fostul Imperiu Rus sau cel Sovietic, la fel ca și actuala formațiune «democratică», – se continuă reciproc. Imperiul a fost înființat inițial din contul teritoriilor străine și al populației cotropite. Chiar și procesul ca atare era asemănător – sunt introduse trupele sub orice pretext, de exemplu, în anul 1783 Crimeea a fost cucerită astfel: din cauza supărării pentru strâmtorarea negustorilor, iar ulterior era inventată povestea justificării – despre faptul că acest teritoriu era de când lumea rusesc, apoi începea asimilarea sau deportarea populației, locuitorii rămași pe loc își pierdeau cu timpul identitatea etnică și limba, transformându-se într-un fel de accesoriu al imperiului, desemnat cu adjectivul «rus»”.

Alături de autorul georgian, au prezentat cartea istoricii Octavian Țîcu de la Institutul de Istorie al Academiei Republicii Moldova, cercetător asociat al Centrului de Cercetare a Istoriei Relațiilor Internaționale „Grigore Gafencu”, o mai veche cunoștință a publicului târgoviștean, și Silviu Miloiu, prorectorul Universității „Valahia” din Târgoviște.

Evenimentul a fost transmis și online, prin intermediul platformei Zoom.

V.A.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Modernizare și reabilitare extensivă în școli și licee
ÎPS Nifon, întâlnire cu noua conducere UVT
Polițiștii, în dialog cu școlarii
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Scandalagii reținuți de polițiști
Mobilier modern în 31 de școli și grădinițe din Târgoviște
Eveniment cultural sensibil la Biblioteca Garnizoanei Târgoviște
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Au debutat lucrările pentru modernizarea DJ 720 A
Amenzi de 362.000 lei și 70 de tone de deșeuri confiscate în cadrul unei acțiuni fulger a Gărzii Naționale de Mediu


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)

GEORGE COANDĂ


Un binecunoscut filosof francez Bernard-Henri Levy a deconspirat cum că „suntem în mijlocul celui de-al Treilea Război Mondial”, și că pericolul de moarte, cu toate că pare paradoxal, ne vine din pricina acelei „mari alianțe între islamismul radical și ortodoxia rusă”. Beijingul, totuși, în înțelepciunea lui milenară îndeamnă „părțile relevante... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale