Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



11.02.2020 00:13

În problema deșeurilor din Dâmbovița…


A A

Eurogas Prescom face precizări după atacuri defăimătoare

Eurogas Prescom face precizări după atacuri defăimătoare

            In ultima perioada in media locala au aparut o serie de articole cu caracter incitant si defaimator care pun intr-o lumina nefavorabila activitatea SC EUROGAS PRESCOM SRL pe care o desfasoara la Depozitele Aninoasa si Titu in acelasi timp punand la indoiala probitatea profesionala a ziaristului si chiar corectitudinea morala a acestuia.

Spunem aceasta intrucat se stie ca un ziarist adevarat trebuie sa isi bazeze afirmatiile pe cel putin trei surse, aceasta fiind o conditie minima ca informarea publica sa fie corecta, lipsita de subiectivism sau de alte influente, ori tot ce s-a scris nu cuprinde si punctul de vedere al “obiectivului luat la forfetat” nimeni din autori nu a venit cel putin din curiozitate la Depozite pentru a vedea pentru cum stau lucrurile la fata locului unde este adevar si unde este mistificare. Cel putin un lucru este de-a dreptul suparator si anume acela ca intrunul dintre articole au aparut intr-o fotografie doi porci care ar sugera ca pe Depozite este dezordine, ca se practica activitati contrare obiectului de activitate. Initial la vederea imaginii am considerat ca din eroare s-a preluat un selfie astfel ca am acordat intelegerea cuvenita.

            SC EUROGAS PRESCOM SRL este societatea care gestioneaza cele doua Depozite Ecologice de deseuri menajere de pe raza judetului Dambovita, respectiv Aninoasa si Titu, in baza Contractului de delegare prin concesionare a gestiunii serviciilor de depozitare, tratare si valorificare a deseurilor municipale nepericuloase in judetul Dambovita, contract inregistrat sub nr. 492/538/2010.

            1) Conform prevederilor imperative ale OUG 74/2018 pentru modificarea si completarea legii 211/2011 privind regimul deseurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje si a OUG 195/2005 privind Fondul pentru Mediu, obligatia privind plata contributiei pe economia circulara cade in sarcina poluatorului/generatorului deseului.

Art. 17 (1) din OUG 74/2018 prevede ca “autoritatile administratiei publice locale ale unitatilor administrativ teritoriale sau, dupa caz, subdiviziunile administrativ teritoriale ale municipiilor, repesctiv asociatiile de dezvoltare intercomunitara ale acestora au urmatoarele obligatii:

a)     sa asigure colectarea separata pentru cel putin deseurile de hartie, metal, plastic si sticla din deseurile municipale, sa stabileasca daca gestionarea acestor deseuri se face in cadrul unui singur contract al serviciului de salubrizare si sa organizeze atribuirea conform deciziei luate;

f)  sa stabileasca si sa aprobe incepand cu data de 01.01.2019, dar nu mai tarziu de data de 30 iunie 2019, pentru beneficiarii serviciului de salubrizare tarife distincte pentru gestionarea deseurilor prevazute la litera a, respectiv pentru gestionarea deseurilor, altele decat cele prevazute la litera a, si sanctiunile aplicate in cazul in care beneficiarul serviciului nu separa in mod corespunzator cele doua fluxuri de deseuri;

h) sa includa, incepand cu data de 01.01.2019, in tarifele prevazute la litera f pentru gestionarea deseurilor, altele decat cele prevazute la litera a contributia pentru economia circulara prevazuta de OUG 196/2005 privind Fondul pentru Mediu, pentru deseurile destinate a fi eliminate prin depozitare.

Specificam ca, pentru anul 2020, nivelul taxei este de 80 lei/tona depozitata iar din anul 2021 creste la valoarea de 120 lei/tona. Taxa respectiva nu revine operatorului de depozit, ea se vireaza integral la Administratia Fondului pentru Mediu.

Scopul acestei taxa este sa creasca costul depozitarii rolul ei fiind sa dea un semnal ca deseurile costa si sa induca cetateanului comportamente noi precum evitarea generarii de deseuri sau depozitarea selectiva a acestora. Conform OUG 74/2018 contributia este inclusa in tarifele beneficiarului serviciului de salubrizare.

Ordinul nr. 149/18.02.2019 privind modificarea si completarea anexei la Ordinului Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor nr. 578/2006 pentru aprobarea Metodologiei de calculc a contributiilor la Fondul pentru Mediu la art. 18 (2) are urmatorul continut:

-       unitatile administrative teritoriale sau dupa caz subdiviziunile administrative teritoriale ale municipiilor, repspectiv asociatiile de dezvoltare intercomunitara au obligatia sa includa contributia pentru economia circulara in tarifele pentru gestionarea deseurilor municipale destinate a fi eliminate prin depozitare conform indicatorilor de performanta prevazuti in Legea 211/2011.

 

Avand in vedere cele mai sus rubricate putem concluziona ca obligatia de plata a contributiei pe economia circulara cade in sarcina generatorului deseului, iar obligatia privind calculul si rasfrangerea acesteia in pret cade in sarcina ADI Dambovita.

2) Totodata ADI Dambovita este entitatea obligata sa asigure colectarea separata a deseurilor, pe cel putin doua fractii, umeda si uscata,  asa cum OUG 74/2018 stabileste iar pana la aceasta data in judetul Dambovita nu a fost implementat sistemul de colectare selectiva a deseurilor ( chiar daca acest lucru trebuia facut incepand cu 1.01.2019). Nepasarea celor abilitati conduce ireversibil la acumularea unor sume imense ce vor trebui platite catre Administratia Fondului pentru Mediu ( 80 lei/tona deseu depozitat la groapa de gunoi ).

Aceasta este una din principalele probleme cu care ne confruntam deoarece este o obligatie impusa atat de legislatia in vigoare privind deseurile (Legea 211/2011) cat si de normele UE. Aceasta obligatie, transpusa corect in practica, ar putea duce la valorificarea deseurilor reciclabile, la atingerea tintelor pe care Romania si le-a asumat la momentul aderarii la UE si implicit ar diminua catitatile depozitate si ar prelungi durata de viata a depozitelor. Din pacate, populatia inca depoziteaza la gramada, cantiatea maxima de materiale reciclabile continute de desurile aduse la depozite nu trece de 8-10 %, mult sub cerinta minima de 25%.

 

2. Executarea silita pornita impotriva ADI Dambovita reprezinta c/v unor facturi restante aferente anului 2017 , pentru obligatiile de plata pe care aceasta le avea catre Fondul pentru Mediu. Mai mult decat atat, sumele ce au facut obiectul executarii silite au fost raportate si ulterior virate, de catre societatea noastra, in conturile Administratiei Fondului pentru Mediu.

3. In ceea ce priveste colaborarea cu BRAI CATA va aducem la cunostinta ca aceasta se incadreaza in prevederile contractului mai sus rubricat, mai exact BRAI CATA este o societate care isi desfasoara activitatea pe raza judetului nostru (asa dupa cum bine cunoaste atat ADI Dambovita cat si Consiliul Judetean Dambovita), in judetul Dambovita, ca si ceilalti operatori, Supercom, Prescom, etc. Societatea noastra nu este abilitata si nici nu are parghiile necesare sa verifice provenienta deseurilor acestea fiind inregistrate conform declaratiilor fiecarui operator de colectare in parte. Mai mult decat atat, societatea noastra este abilitata prin contract sa faca incasari directe de la operatorii de colectare si transport care depoziteaza deseuri municipale nepericuloase de la Depozitele Aninoasa si Titu.

4. Revenind la subiectul principal va prezentam succint activitatea si problemele care tin de managementul deseurilor municipale la nivelul Judetului Dambovita:

SC EUROGAS PRESCOM SRL a preluat administrarea celor doua Depozite prin Contractul de delegare prin concesionare nr. 492/538/2010 tariful stipulat in contract si ramas neschimbat de atunci este de 11,92 euro+TVA/tona de deseu depozitat. Contractul prevede la Anexa E punctul 5- tarife unitare- ca tariful sa poate fi actualizat anual cu indicele de crestere a preturilor, prevedere care nu s-a pus in aplicare niciodata.

Spre comparatie, prezentam mai jos, evolutia pretului de depozitare la un depozit similar din judetul Buzau:

-       anul 2016: 64 lei/tona;

-       anul 2017: 68 lei/tona+taxa pe economie circulara;

-       anul 2018: 77 lei/tona;

-       anul 2019: 87 lei/tona+taxa pe aconomia circulara;

-       anul 2020: 91 lei/tona +taxa pe economia circulara;

iar la toate tarifele bineinteles ca se adauga si TVA-ul.

De altfel, in toata tara nu veti gasi tarife de depozitare sub 85 lei/tona + TVA + taxa pe economia circulara si afirmatia poate fi verificata de Dvs., daca doriti.

La tariful la care se opereaza de zece ani in judetul Dambovita este tot mai dificil sa faci fata costurilor de administrare pentru ca practic, de la semnarea contractului, preturile tuturor produselor si serviciilor au crescut spectaculos (salarii, energie, piese de schimb, utilitati). In anul 2011 (HG 1193/2010) salariul mediu brut era de 670 lei si a ajuns astazi, ca salariul minim pe economie sa fie de 2350 lei iar un produs fara de care nu putem functiona, respectiv motorina a crescut de la de circa 3 lei/litru in anul 2011 la peste 5 lei/litru in prezent.

Tot ca fapt divers va informam ca asigurarea functionarii unei statii de epurare ( in Dambovita fiind doua astfel de statii de epurare ) impune cheltuieli anuale de 100.000 de euro, dovedite prin facturi iar costurile vor creste o data cu uzura obiectivelor respective.

Cu toate aceste dificultati, SC EUROGAS PRESCOM SRL, din datoria de a presta o actvitiate fara sincope si fara riscul de a incalca legea a efectuat - cu credite bancare - extinderea Depozitelor de deseuri ( care ajunsesera la capacitatea maxima de retentie ), cu doua celule noi in suprafata de 1,86 hectare la Titu si 1,25 hectare la Aninoasa, in valoare totala de 1,7 milioane euro si a achizitonat in anul 2018 o linie de sortare HAAS in valoare de 820.000 euro.

Investitia de la Titu ne creaza totusi mari probleme pentru ca proprietarul depozitului, respectiv Consiliul Judetean Dambovita, nu ne-a pus la dipsozitie actele de proprietate pentru terenul ocupat , astfel ca la ora actual functionam la limita legii.

Invitam si suntem dispusi sa prezentam activitatea depozitelor oricui este interesat de problematica deseurilor, acceptam sa primim critici pentru greselile inerente oricarei activitati umane dar dorim in acelasi timp ca si punctele de vedere opozante sa fie corecte si fara patima sau motivate de alte interese.

 

Cu stima,

Barbulescu Vasile

Administrator

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Autoritățile locale din Runcu anunță noi proiecte de investiții
Medicii de familie, cu plata la zi
Turismul dâmbovițean, în regres
Gaze naturale în comuna Raciu
252 locuri de muncă vacante în Spațiul Economic European
Parteneriat important la orizont
241 locuri de muncă vacante în Spațiul Economic European
Primăria Runcu își propune asfaltarea a trei kilometri de drumuri
Scăderi importante privind autorizațiile de construcție pentru locuințe
263 de locuri de muncă disponibile


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Să nu ne uităm istoria

Când îți uiți istoria, ca popor, efectul este unul singur și tragic: ești exclus din istorie. Când, de bunăvoie, sau la ordinul venit de la un factor de putere dictatorial de peste fruntarii - de pildă de la tiranii inventatori ai globalizării neo-marxiste – îți uiți trecutul, mai ales lecțiile sale existențiale, este bine știut/și de știut că nu ai posibilitatea să-ți prevezi și, astfel, să-ți construiești viitorul.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale