Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



13.01.2017 00:19

Editorial


A A

Eminescu și punctum!

Eminescu și punctum!

GEORGE COANDĂ


De-a lungul multor ani, fie la celebrarea zilei de naștere, fie la comemorarea celei de înălțarea de-a dreapta lui Dumnezeu a Duhului tutelar al culturii române Mihai Eminescu, cu majuscule am încercat, mai mult sau mai puțin inspirat, să-mi titrez editorialele omagiale încărcându-le cu o anumită semnificație.

De astă dată am stat în grea cumpănă, am căutat un titlu mai altfel decât altădată, dorind să dau, totodată, o replică usturătoare delatorilor săi cu pornire evidentă de trădători și demolatori ai celui care și-a depășit cu strălucire vremea sa, și, asasinându-l, chiar și în neființă, deconspirându-se, ipso facto, ca asasini ai culturii române. Și atunci mi-a venit în minte o sentință scurtă și esențială pe care asemenea unei lumini eterne a Adevărului, geniul universal al Grădinii Maicii Domnului, a dat-o, fără drept de apel, deci, definitiv și irevocabil despre neamul care l-a dăruit lumii: „Suntem români. Și punctum!” Așadar, EMINESCU. Și punctum! Geniul nu suferă comparații. A existat și în ființă există și în neființă prin El însuși. Iar EMINESCU are în Sinea-i esența dumnezeirii și geniul ancestral al neamului românesc. A fost El doar Poetul Național, un istoric cu analiză fundamentală asupra „Mersului istoriei la români”, un surprinzător filosof al culturii și civilizației, un extraordinar cunoscător al tainelor Științei, și din Cosmos și de pe Terra, al Cunoașterii umane? Nu.

A fost și un om de presă, fără egal până în vremurile noastre, iar analizele sale editorialistice sunt exemplare, parcă ar fi scrise în această contemporaneitate românească halucinantă. De unde ideea că nu s-a schimbat mai nimic sub soarele carpatic de acum 180 și ceva de ani încoace. Vreți un grăitor exemplu? Iată-l. L-am decupat din editorialul „La un an nou”, publicat de EMINESCU în „Timpul” din 1 ianuarie 1883: „Anul ce’ncepe nu inspiră multă speranță, nu anunță multă bucurie. Poporul nostru este așezat între furtuna ce vine din apus spre a întâmpina pe cea de răsărit. Starea noastră nu depinde de noi, va fi determinată de alții, și totuși guvernul se ocupă cu chestiuni care au menirea să agite opinia publică. E păcat și nedemn ca’n situația gravă în care ne aflăm, să mai jucăm comedia luptelor lăuntrice (…) Poporul nostru mic este pus tocmai ca o muchie de despărțire între furtuna ce vine din apus pentru a întâmpina pe cea din răsărit. (…) Cu toate acestea curentul fatal de înoituri care e caracteristic pentru epoca de spoială în care trăim, împinge pe majoritatea la punerea unor chestiuni ce nu pot decât să tulbure țara și să accentueze deosebirile de interes și de partid între oameni. (…) Fără îndoială ceea ce are să se’ntâmple se va’ntâmpla, dar e păcat și nu e demn ca atunci, când timpurile sunt foarte serioase, un popor să joace mica comedie a luptelor sale dinăuntru”. A se lua aminte! Este un avertisment peste veac. Așadar, EMINESCU. Și punctum!



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (I)
Carambol european
Incertitudini mioritice
Ok, suntem în Schengen...


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale