Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



21.03.2018 00:07


A A

Elena Neagu, cea mai polivalentă sportivă dâmbovițeancă

Elena Neagu, cea mai polivalentă sportivă dâmbovițeancă

* A avut o carieră sportivă de invidiat, practicând de-a lungul vremii sanie, schi, schi-fond, baschet, șah, atletism sau fotbal feminin z În 1985 intra în primii zece atleți ai României în probele de 1500 m și 3000 m, în 1986 devenea maestru al sportului, iar un an mai târziu cucerea medalia de agrint la Balcaniada de cros din Bulgaria * Nu cunoaștem nici la nivel național o altă sportivă care să fi practicat, la un asemenea nivel, atâtea sporturi

VASILE NEAGU


Născută la Râu Alb (27 octombrie 1968), în același cătun cu fostul campion mondial de lupte greco-romane Ion Cernea, Elena Neagu zburdă ca o căprioară pe dealurile de sub Leaota încă din anii preșcolari. Devenită elevă la școala gimnazială din comună, se remarcă la orele de Educație fizică atât la atletism cât și la sporturile de iarnă. Ca o nălucă străbate celebra pârtie Iuda – cu o lungime de 3km (de fapt o porțiune a Drumului Județean 712 A), în timpi care o recomandă pentru concursuri naționale de sanie.

Medalii la sanie, schi, schi-fond, baschet, șah, atletism

Sub îndrumarea profesorului Gheorghe Cazacu obține primele succese pe plan județean la schi-fond și cros devenind campioană. După ce umple cu trofee vitrina școlii generale din Râu Alb (cupe și medalii obținute la sanie, schi, schi-fond, baschet, șah, atletism) în timpul cursurilor liceale (Liceul nr. 5, Târgoviște) face același lucru, dar la nivel național! De fapt, aici își începe adevărata carieră sportivă. În 1983 este legitimată la C.S. Târgoviște. Câștigă imediat „Crosul Mărțișorului” și... prinde Lotul Național pentru „internaționalele” Ungariei. Se întoarce acasă cu medalia de aur. După numai un an devine vicecampioană națională de juniori la cros. În același an (1984) obține candidatura pentru lotul olimpic la proba de 1500 m.

În 1986 devine maestru al sportului

Deși era junioară, în 1985 intră în PRIMII 10 atleți ai României în probele de 1500 m și 3000 m seniori! Ascensiunea „Căprioarei” din Râu Alb este mai rapidă decât timpul! În 1986 este inclusă în Lotul Național al României pentru Balcaniadă, proba de cros. Tot în același an obține titlul de vicecampioană națională la 15000 m (15 km, alergare pe șosea). În 1986, devine MAESTRU AL SPORTULUI la proba ei preferată 3000 m. Deși județul nostru avea și alte reprezentante de marcă în loturile naționale de atletism, chiar dinaintea ei, Elena Neagu începe să le doboare recordurile, iar în proba de 1500 m devine imbatabilă cu 4 minute și 11 secunde.

Argint la Balcaniadă

În 1987, obține argintul la Balcaniada din Bulgaria la cros. Un succes în premieră pentru ea, este locul doi obținut la... maraton (42 km și 195 m) în 1988 la Constanța. Aproape că nu există probă atletică la care să nu participe. Și totuși, râureanca, fiica cea mică a ciobanului Dumitru Neagu, știa că îi lipsește ceva. Și, după ce a tocit pantofii pe zeci de piste celebre din Europa, devine – pe stadionul Lia Manoliu – CAMPIOANĂ NAȚIONALĂ la internaționalele României. Era în anul 1989. Marele vis i se împlinise!... și în ce an! Bulversările care au urmat și în sport după Revoluția anticomunistă, au simplificat mult calendarul competițional 1990. Totuși, câștigă locul trei la 3000 m în sală, iar în 1991 obține argintul la 3000 m – obstacole.

Fotbalul, o pasiune ascunsă

Se căsătorește cu antrenorul Gheorghe Păsărică și se dedică pedagogiei. Dar... mare surpriză! Una din marile ei pasiuni... ascunse era fotbalul și nu stă pe gânduri când antrenorul-soț o... selecționează în echipa de fotbal feminin Chindia Târgoviște. Această echipă a fost înființată de Gheorghe Bobeică – contabilul-șef al CS-ului și antrenorul Gheorghe Păsărică. Iată componența lotului: Ionela Dîncă și Elena Ropolan (portărițe) și jucătoarele de câmp Mihaela Badea, Maria Marin, Marta Albulescu, Elena Bârlogeanu, Gabriela Spătaru, Ileana Drugă, Wilhelmina Rădoi, Ioana Călin, Mădălina Enache, Elena Neagu, Maria Foșeneanu. După o perioadă preliminară de meciuri amicale, unele încheiate cu scoruri record (14-0 și 8-0) echipa este afiliată la FRF sub numele de Chindia Târgoviște și înscrisă pentru a participa la campionatul Diviziei B, ediția 1991 - 1992. Echipa are o evoluție excelentă și cu toate că era nou-înființată, termină campionatul pe locul 2 după Balsam Sport București, echipă condusă de târgovișteanul Ion - Bruno Grigore. Și în sezonul următor Chindia termină pe podiul diviziei secunde. Treptat, viața de familie, profesiunea didactică și vârsta fac ca Elena Neagu să-și încheie o carieră sportivă de invidiat. Nu cunoaștem, nici la nivel național, o altă sportivă care să fi practicat, la un asemenea nivel atâtea sporturi. Dacă ținem cont de faptul că izbânzile atletei dambovițence s-au înregistrat într-o perioadă în care Doina Melinte, Maricica Puică și Paula Ivan dominau atletismul mondial, ne dăm seama ce sus se afla acest sport în perimetrul dâmbovițean. Astăzi, este greu de presupus că o sportivă să se mai înscrie pe orbita atâtor probe atletice și – mai ales – și a altor sporturi! Am căutat în Anuarele CNEFS din perioada amintită și nu am mai găsit o prezență atât de polivalentă ca cea a Elenei Neagu. Acum, când se apropie de împlinirea vârstei de 50 de ani. Îi dorim multă sănătate și fericire alături de frumoasa-i familie!



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Bezdead rezistă pe podium în Seria Nord
Apar campionii la înot
Aninoasa pierd primul meci
Medalii la judo pentru CS Târgoviște
Sute de copii din 6 județe, prezenți la Nucet
Victorie importantă în finala mică
Să vină finalul!
Ziduri egalează pe Titu
Înfrângere la București
Bucșani s-a oprit în Etapa Regională la Cupa Satelor


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Șoșocismul de mahala

Așa ar putea fi caracterizată ciorovăiala grotescă dintre senatoarea bântuită de un egocentrist violent, pe numele ei, pe care îl mai poartă încă, Șoșoacă Ivanovici Diana și soțul ei, la fel de egocentru, Șoșoacă Silvestru, ambii închipuindu-se fiecare buricul Universului. Pe mine, unul, nu mă interesează de unde s-au luat, însă spectacolul, repet, grotesc, pe care îl oferă pe micile ecrane dă... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale