Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



23.06.2016 00:21

Cea de-a VI-a ediție a festivalului organizat de Teatrul "Tony Bulandra" din Târgoviște se bucură de aprecieri pozitive pe plan internațional


A A

Ecouri occidentale la Festivalul BABEL

Ecouri occidentale la Festivalul BABEL

❚ Cronica de festival a jurnalistului german Dieter Topp a fost preluată integral de numeroase publicații din centrul Europei, inclusiv în Viena și Hamburg ❚ În Scoția, impresiile despre BABEL așternute pe pagina de socializare a renumitului regizor Scott Johnston fac înconjurul cercurilor culturale și artistice

A. V.

 


 

Festivalul internațional BABEL F.A.S.T., organizat de Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște, a produs ecouri remarcabile în plan internațional, atât în presa din Occident, cât și pe rețelele de socializare. Despre BABEL se vorbește ca despre un fenomen, din ce în ce mai atractiv și mai impresionant pentru cercurile culturale internaționale. Putem spune că, în fiecare an, Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște devine o ambasadă a artelor spectacolului, iar actorii și companiile de teatru care participă la acest eveniment se întorc cu impresii deosebite, devenind ei înșiși veritabili ambasadori culturali ai fenomenului BABEL F.A.S.T., ai Teatrului „Tony Bulandra” și, nu în ultimul rând, ai municipiului Târgoviște.

Dieter Topp (Germania): „BABEL a devenit o voce internațională”

Dieter Topp este un jurnalist renumit în plan internațional, condeiul său fiind găzduit în numeroase publicații din Austria și Germania prin intermediul agenției internaționale de presă PPS Pressoffice, al cărei director este. Prietenos, disponibil și profesionist, Dieter Topp transportă, așa cum îi place să spună, imagini pozitive din România în Europa occidentală, iar de la Festivalul BABEL s-a întors cu... tolba plină de astfel de imagini!

„BABEL a devenit o voce internațională (în 2016 a reunit mai mult de 30 de țări), oferind în oraș, în aer liber, pentru toată lumea, muzică, dans, teatru de stradă și parade, toate gratuit. Întotdeauna, cei aproape 200 de voluntari se află în vizorul directorului Ranin. Acești tineri asistă la toate activitățile festivalului, printre actori interni și externi și invitați internaționali. Tinerii trebuie să fi fost capturați de magia festivalului, iar experiența și dragostea de teatru să le fi intrat deja sub piele. Ranin și echipa sa, de asemenea, la a șasea ediție a festivalului, au avut programul evenimentului, timp de nouă zile, umplut până la refuz cu spectacole de teatru din multe țări, întotdeauna asociate cu nume mari ale unor clasici precum Shakespeare, Cehov, Ibsen, Ionesco, Genet, Orwell, precum și ai altor autori contemporani. (…) Tineretul a venit în contact personal cu actori, regizori și invitați străini. A putut vizita toate spectacolele, pentru a asculta discuțiile și chiar pentru a intra în conversații. S-au confruntat, fizic și intelectual, cu multe tipuri de teatru, au privit bine tot acest fenomen și au aflat că, mai departe de telenovelele și serialele polițiste, există o viață culturală în sensul său real”, sunt doar câteva dintre impresiile jurnalistului Dieter Topp despre festivalul internațional de teatru de la Târgoviște.

Cronica, preluată în Austria și Germania

„Cu toate că este o companie de teatru tânără, Teatrul „Tony Bulandra” numără o bază considerabilă de premiere și evenimente curente ale anului, care duc apoi la sfârșitul fiecărui sezon într-un Babel-Big-Bang, pentru a revigora viața culturală și pentru a crea un festival cu mare participare străină. Nu este o sarcină ușoară, deoarece se confruntă, ca pretutindeni, cu insuficiența fondurilor. Cu toate acestea, călătoria este recompensată anual prin festivalul Babel, o punte de piatră între teatru și vizitatori, o piatră de hotar pentru zilele noastre, extrem de importantă pentru turismul cultural. Sunt acele zile în care vizitatorii vin la Târgoviște pentru a participa la festivalul BABEL”, a mai scris Dieter Topp în cronica preluată integral de numeroase publicații din inima Europei.

Scott Johnston (Scoția): „BABEL FAST, un festival remarcabil din orașul Târgoviște”

Scott Johnston, regizor din Scoția și profesor de actorie la Edinburgh’s College, a absolvit masteratul de regie la clasa lui Theodor Cristian Popescu în cadrul Universității de Artă Teatrală din Târgu-Mureș. Este îndrăgostit de România, iar anul acesta a participat din nou la BABEL F.A.S.T., în Târgoviște, cu un atelier impresionant și atractiv. La întoarcerea în țara natală, Scott Johnston a avut numai cuvinte de laudă pentru evenimentul teatral de la Târgoviște, despre care a scris pe o rețea de socializare.

„M-am întors de la BABEL FAST, un festival remarcabil din orașul Târgoviște. Am văzut reprezentații extraordinare de teatru, favoritele mele fiind cele de teatru dans, care ar putea fi jucate oriunde în întreaga lume. (…) Pe lângă spectacolele grozave pe care le-am vizionat, am susținut ateliere care mi-au permis să lucrez cu actori din Scoția, un grup drăguț de actori sclipitori și entuziaști din Algeria și tineri inteligenți și pasionați din România. A fost o plăcere pentru mine. În afara spectacolelor din festival am avut ocazia să mă înâlnesc și să vorbesc cu directori, critici și regizori de teatru din Europa și nu numai. Am fost invitat să lucrez în Algeria și Iran și să întâlnesc oameni deosebit de interesanți și de interesați, care încă mai cred că teatrul reflectă lumea în care trăim și că are puterea să ne determine să ne îmbunătățim pe noi înșine și societatea în care locuim”, a scris regizorul scoțian Scott Johnston.

Reamintim că Festivalul BABEL F.A.S.T. a fost organizat în acest an de Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște, cu susținerea Primăriei și a Consiliului Local Municipal Târgoviște și a Institutului Cultural Român. Evenimentul de talie internațională s-a bucurat în acest an de parteneriatul cu TVR, Radio România, UNITER, Institutul Polonez din București, Banca Transilvania, Ambasada Suediei și cea a Norvegiei.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Sfânta Maria Egipteanca: Exemplu de transformare și smerenie
Trasee culturale prin Târgoviște
Noi succese ale micilor balerine din Târgoviște
„Cavaleri de Târgoviște”
Urcând treptele duhovnicești spre Înviere
Programul național pentru reducerea abandonului școlar
Nouă achiziție de carte veche la Arhiepiscopia Târgoviștei
Copiii de la Centrul de zi „Sfânta Maria” în vizită la Mănăstirea Bâldana
Ajutor pentru Centrul de copii cu Autism și Sindrom Down „Sfânta Maria”
Meditație la Duminica a 3-a din Post


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)

GEORGE COANDĂ


Un binecunoscut filosof francez Bernard-Henri Levy a deconspirat cum că „suntem în mijlocul celui de-al Treilea Război Mondial”, și că pericolul de moarte, cu toate că pare paradoxal, ne vine din pricina acelei „mari alianțe între islamismul radical și ortodoxia rusă”. Beijingul, totuși, în înțelepciunea lui milenară îndeamnă „părțile relevante... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale