Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



17.06.2016 00:18

Direcția Județeană de Statistică Dâmbovița a concluzionat:


A A

Economia județului se află pe un trend ascendent

Economia județului se află pe un trend ascendent

❚ Industria, deși pe ducă, rămâne ramura cu cea mai importantă contribuție în PIB-ul județului ❚ Se exportă mai mult decât se importă, astfel încât soldul balanței comerciale a înregistrat un excedent, anul trecut, de peste 100 milioane de euro.

Interviu cu ec. Elena Brezeanu, directorul Direcției Județene de Statistică Dâmbovița

VIOLETA STANCIU


Rep.: Ce ne puteți spune despre evoluția mediului de afaceri dâmbovițean? Care sunt tendințele acestuia comparativ cu ceea ce se întâmplă la nivel național?

- Cu anumite particularități tendințele înregistrate la nivel național se constată, într-o formă sau alta, și la nivelul județului Dâmbovița, unde funcționează peste 6700 de întreprinderi active, tendința fiind de creștere în ultimii ani. 37% dintre acestea funcționează în domeniul comerțului, 12% în industrie, 10% în construcții, 4% în agricultură, iar restul în celelalte servicii, altele decât comerțul.

Rep.: În cifre statistice, cum se prezintă industria județului Dâmbovița?

- Industria este ramura cu cea mai însemnată contribuție în valoarea adăugată brută a județului Dâmbovița, respectiv peste 30%. Producția industrială, realizată în primul trimestru al anului 2016, a crescut cu 11%, față de aceeași perioadă din anul precedent, situându-se cu 10,4% peste media înregistrată la nivel național. Ponderea cea mai mare în producția industrială o deține metalurgia (cu peste 30%), urmată de industria echipamentelor electrice (cu peste 25%). În industria prelucrătoare s-au înregistrat, în trimestrul I 2016, comparativ cu aceeași perioadă din 2015, creșteri în marea majoritate a activităților, cele mai mari fiind în industria alimentară, fabricarea de mașini, utilaje și echipamente, fabricarea de produse textile, fabricarea de echipamente electrice. Corespunzător acestor evoluții ale producției industriale a crescut și cifra de afaceri din industrie cu 7,4%, respectiv cu 4,9% peste nivelul înregistrat la nivel național.

Rep.: Datele prezentate arată că economia județului se află pe un drum... bun?

- Stăm destul de bine... Se observă o revigorare a mediului economic.

Rep.: Pe partea de importuri și exporturi cum se prezintă județul Dâmbovița?

- Exportăm mai mult decât importăm, astfel încât soldul balanței comerciale a înregistrat în 2015 un excedent de peste 100 milioane de euro. Atât importurile cât și exporturile au crescut, dar în intensități diferite. Exportăm în principal mașini, aparate și echipamente electrice (45%), produse metalurgice (28%). De asemenea exportăm materiale textile și produse chimice în proporții mai mari. Exporturile s-au îndreptat în special către Polonia, Italia și Germania, iar importurile provin din țări ca Turcia, China și Italia.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

"Nu cred că aș fi învățat limba română dacă nu mi-ar fi plăcut poporul român!"
Greva de la QUADRA merge înainte!
Recensământul populației, în faza recenzării la domiciliu,
„La COS Târgoviște, salariile sunt dezamăgitor de mici”
Majorarea salariului minim... la alegere!
„Sunt 200 de șomeri înregistrați la AJOFM care ar putea să revină”
„Automecanica Moreni stă mai bine decât fabricile de la Cugir”
Îngrijorări sindicale legate de conflictul Rusia – Ucraina!
Societățile din Apărare nu au bugetele aprobate pe 2021
Alianța de guvernare PSD-PNL, sub lupa sindicală


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Șoșocismul de mahala

Așa ar putea fi caracterizată ciorovăiala grotescă dintre senatoarea bântuită de un egocentrist violent, pe numele ei, pe care îl mai poartă încă, Șoșoacă Ivanovici Diana și soțul ei, la fel de egocentru, Șoșoacă Silvestru, ambii închipuindu-se fiecare buricul Universului. Pe mine, unul, nu mă interesează de unde s-au luat, însă spectacolul, repet, grotesc, pe care îl oferă pe micile ecrane dă... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale