Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro08.03.2019 08:06

Cuvântul care zidește


A A

Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, moment de cercetare a trecutului și conștientizare a sensului vieții

Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, moment de cercetare a trecutului și conștientizare a sensului vieții

Duminica Izgonirii lui Adam din Rai sau a lăsatului sec de brânză inițiază un nou parcurs duhovnicesc în viața creștină, care conduce la unirea cu Hristos prilejuită de postul Sfintelor Paști și mai ales de Taina Sfintei Împărtășanii.

Popasul spiritual generat de învățătura evanghelică expusă de Sfântul evanghelist Matei în capitolul 6, versetele 14 până la 21, reprezintă un moment de cercetare a trecutului și conștientizare a sensului vieții. Mântuitorul Iisus Hristos ne îndeamnă să înțelegem rolul postului și a iertării în viața noastră pentru a dobândi comoara cea veșnică a împărăției cerești. „Dacă veți ierta oamenilor greșelile lor, va ierta și vouă Tatăl vostru Cel ceresc; iar dacă nu veți ierta oamenilor greșelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greșelile voastre. Când postiți, nu fiți triști ca fățarnicii; că ei își întunecă fețele, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat grăiesc vouă: și-au luat plata lor. Tu însă, când postești, unge capul tău și fața ta o spală, ca să nu te arăți oamenilor că postești, ci Tatălui tău, Care este în ascuns, și Tatăl tău, Care vede în ascuns, îți va răsplăti ție...”.

Duminica Izgonirii lui Adam din Rai reprezintă istoria fiecărui om, care în viață trece prin realitatea tipologică a lui Adam pentru a ajunge la starea desăvârșită a Noului Adam Iisus Hristos. Omul, reprezentat universal de Adam, a fost creat după chipul lui Dumnezeu, ca ființă comunitară care își găsește sensul prin relația și conlucrarea cu divinitatea și cu semenii, trăind în har deplinătatea existenței. Astfel, Adam avea îndreptată întreaga ființă spre cele inteligibile, cu care se hrănea, stătea în strânsă armonie atât cu Ziditorul, cât și cu natura înconjurătoare. 

Comunitatea morală a Raiului este susținută de faptul că întreaga creație prin om se îndrepta în mod firesc către scopul pentru care a fost făcută, preamărind bunătatea Creatorului, de care mintea omului era legată prin har. Rațiunea firii umane și scopul pentru care a fost creată, adică preamărirea Lui Dumnezeu, îi conferă un statut special, de aceea nu se cuvenea ca omul să locuiască în afara unei ambianțe lipsită de desfătare, în care să nu se bucure de frumusețea celor create. Așa cum arată Sfânta Scriptură: „ Domnul Dumnezeu a sădit o grădină în Eden, spre răsărit, și a pus acolo în Eden pe om…iar în mijlocul Raiului era pomul vieții și pomul cunoștinței binelui și răului… și a luat Domnul Dumnezeu pe omul pe care-l făcuse și l-a pus în grădina cea din Eden, ca s-o lucreze și s-o păzească…”( Facere 2; 8, 9, 14). Păzirea și lucrarea Raiului înseamnă ridicarea omului la Dumnezeu, contemplând pururi strălucirea Lui, prin care se stabilea în mișcarea vieții eterne, atât omul, cât și creația, pentru că așa cum ne învață Nichita Stitahul: „Dumnezeu a creat omul îndoit, văzut și nevăzut, l-a pus în Raiul văzut, pentru că el, Raiul, era înconjurat de un aer subțire, temperat și preacurat, bogat…plin de lumină… pe celălalt Rai, l-a sădit în lumea gândită cu mintea și nevăzută, aflându-se și fiind așezat în mijlocul omului ca o lume mare în cea mică…”. 

Meditând la viața noastră înțelegem că, în contextul creației, omul este o ființă liberă care are puterea de a se supune sau nu voinței lui Dumnezeu. Nelucrarea și nepăsarea față de păstrarea binelui, înstrăinarea și neglijența față de poruncile lui Dumnezeu, înseamnă de fapt a păcătui, a face răul, pentru că răul nu este decât o lipsă a binelui.

Cine va cugeta la învățătura creștină despre istoria tipologică a lui Adam va înțelege importanța Postului sfintelor Paști, se va împăca cu aproapele său, se va ruga mai mult, va înțelege importanța pocăinței și va primi cu mare evlavie Trupul și Sângele Domnului nostru Iisus Hristos, adică Sfânta Împărtășanie.

Postul creștin este o practică religioasă care implică abținerea totală sau parțială de la unele alimente care provin de la animale, de la unele băuturi, dar și de la gândurile și faptele rele, pe un timp mai îndelungat sau mai scurt, după cum a hotărât Biserica. Deci, postul este o poruncă Bisericească.

Postul, ca disciplină a voinței și întărire a minții, reprezintă de fapt forța care concentrează omul către unirea cu Hristos, cu Dumnezeu iar ca semn al acestei uniri stă întreaga transformare pe care creștinul o trăiește ca tensiune spre eliberarea de păcate și de slăbiciunile firii umane supusă păcatului. Postul și rugăciunea reprezintă armele biruinței asupra răului, prin care poftele trupești sunt acomodate cu cele sufletești, pentru a optimiza ființa umană unirii cu Hristos prin Sfintele Taine. Deși nu are un scop în sine, postul ca drum către unirea cu Hristos este necesar și specific statului ființei umane, care în urma căderii în păcat este legată de materialitatea autonomă ce o limitează și o înrobește. Postul este de fapt o consacrarea a trupului, o aducere a firii umane ca jertfă lui Dumnezeu. Prin post credinciosul suferă metamorfozări atât la nivelul trupului cât și sufletului. Aceste schimbări de o bogată adâncime sufletească sunt transpuse în viața cotidiană, în faptele milei creștine care devin criteriul judecății lui Dumnezeu. Sfântul Ioan Gură de Aur, în acest sens, zice: „Postiți? Arătați-mi-o prin fapte. Cum? De vedeți un sărac, aveți milă de el; un dușman împăcați-vă cu el; un prieten înconjurat de nume bun, nu-l invidiați…”.

Duminica Izgonirii lui Adam din Rai adresează omului invitația de a medita la sensul și finalitatea vieții, la creșterea în virtute, prin unirea cu Hristos, și mai ales la bucuria de a conștientiza cu smerenie limitele existenței. Toate acestea revelează că omul trebuie să înțeleagă trecutul său, să respecte realitatea prezentă și să trăiască în perspectiva vieții veșnice.

 

Pr. Prof. Dr. Bugiulescu Marin,

Parohia Băleni Români, Protoieria Târgoviște Sud,

Director al Seminarului Teologic Sfântul Ioan Gură Aur

TârgovișteComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Dezbatere monumentală la UVT
Biserica Sfântul Gheorghe din Târgoviște
Vindecarea slăbănogului
Inaugurarea Memorialului Nicolae Grigorescu
ÎPS Nifon, discuții cu delegați SUA
Jandarmii, vizitați de copiii Grădiniței 13
4.166 de elevi, la Evaluarea Națională
Dascălii așteaptă tichetele de vacanță
ÎPS Nifon, întâlniri la nivel înalt la Varșovia
Câștigătorii Concursului Național "Mesajul meu antidrog" au fost premiați


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

În amintirea lui 20 mai de odinioară...

Ciudate mai sunt căile, nu ale lui Dumnezeu, de data asta, ci ale lui herr Klaus Werner Iohannis! De ce? Păi, ce-i veni, de pildă, să pună de-o aniversare a Revoluției din decembrie ’89 la... 20 mai, anul de grație (electorală) 2019? Mai ales că ziua asta are niște tâlcuri interesante. 

[citește tot...]

Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale