Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro10.04.2020 09:49

Cuvântul care zidește * Duminică, mare sărbătoare creștin-ortodoxă:


A A

Duminica Floriilor

Duminica Floriilor

 

În această Duminică de dinaintea Învierii Domnului,  a 6-a și ultima din Postul Mare  sărbătorim "altfel" Intrarea Domnului în Ierusalim sau Foriile.  Cu nostalgie ne amintim că în anii trecuți, în ziua acestei sărbători pregăteam florile și ramurile de salcie pentru a le așeza la icoanele din Bisericile noastre. În contextul actual Biserica Ortodoxă Română ne îndeamnă să facem din casele noastre "biserici", în care să ne rugăm mai stăruitor și să le înmiresmăm cu tămâie și mir, iar icoanele să le împodobim cu flori sau ramuri înverzite.

Dar de ce facem aceste lucruri?  Cu câteva zile înainte de răstignirea Sa, Domnul Iisus Hristos a fost primit de mulțimile care Îl slăveau și Îl cinsteau, la intrarea Sa în Ierusalim, călare pe un mânz de asină, ca pe Mesia și Împăratul lui Israel. Mulțimile, în semn de bucurie, aruncau înaintea Lui frunze de palmier sau de smochin (finic), simbolul biruinței, și chiar și copiii Îi strigau cuvinte de laudă: "Osana! Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului, Împăratul lui Israel" Ioan 12,13. El mergea către patimile, moarte și învierea Sa. Experiența ne arată mult prea limpede că, odată ce noi creștinii începem să reducem scopul dat nouă de Hristos, încetăm treptat să mai fim atrași de Lumina care ni s-a arătat.

Dacă este să ne păstrăm nădejdea mântuirii, trebuie să fim curajoși. Hristos a spus: "Îndrăzniți! Eu am biruit lumea!" Ioan 16, 33. Spunând aceste lucruri, El arată că a depășit lumea nu atât ca Dumnezeu, cât mai ales ca Om, fiindcă S-a făcut om cu adevărat.  Viața autentic creștină este trăită în "duh și adevăr" Ioan 4,23, și ca atare ea poate fi continuată în tot locul și în toată vremea, întrucât poruncile dumnezeiești ale lui Hristos au un caracter absolut. Cu alte cuvinte, nu există și nu pot exista nicăieri pe pământ împrejurări care să facă cu neputință păzirea poruncilor.

Zilele ce urmează, ale Săptămânii Patimilor, ne provoacă să ne adâncim în post și rugăciune, pentru ca Ziua Învierii să ne găsească îmbunătățiți duhovnicește, iar marea provocare este de a ne asuma viața lui Hristos, viața de iubire și milostenie. Perioada în care ne aflăm nu ne împiedică să căutăm în apropiere persoane aflate în dificultate, cărora să le oferim cele necesare, să aducem bucurie în inimile lor și astfel să demonstrăm lui Hristos că "iubim pe aproapele ca pe noi înșine" Marcu 12,31. Datorită faptului că Intrarea Domnului în Ierusalim este o sărbătoare a bucuriei, Biserica a modificat rânduiala postului, astfel că în această zi este dezlegare la pește și icre.

 

Preot Bîrlog Cristian Mihai

Parohia Jugureni

 Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

IȘJ Dâmbovița se pregătește pentru venirea elevilor la școală
Mesajul Înaltpreasfințitului părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon cu prilejul Zilei Eroilor
Înălțarea Domnului
Intrare gratuită la muzee de 1 iunie pentru copii
Admitere exclusiv online la Universitatea "Valahia" din Târgoviște
Se redeschid muzeele Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște
Proiect european de amploare la UVT
Preselecții regionale ONLINE pentru Festivalul Național de Romanțe "Crizantema de aur"
MARȘUL PENTRU VIAȚĂ 2020 ONLINE ÎN ARHIEPISCOPIA TÂRGOVIȘTEI
145 de tablete în valoare de 126 000 lei dăruite elevilor de către Arhiepiscopia Târgoviștei


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Meteahnă strămoșească

George Coandă

 


 

Îmi pare rău s-o spun: românii suferă de o meteahnă de care încă nu sunt în stare să se lepede – indisciplina. Pentru ei, democrația înseamnă a-ți face de cap, de a lua în derâdere legile pe care le consideră facultative și, atâta vreme cât șefii – este un... [citește tot...]Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale