Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro05.07.2019 00:17

Cuvântul care zidește


A A

Duminica a III-a după Rusalii (Despre grijile vieții)

Pericopa evanghelică “Luminătorul trupului este ochiul; dacă va fi ochiul tău curat, tot trupul tău va fi luminat; iar dacă ochiul tău va fi rău, tot trupul tău va fi întunecat. Deci, dacă lumina care este în tine, este întuneric, cu cât mai mult va fi întunericul!” (Matei VI.22-23), se încadrează în Predica de pe Munte (Matei VI,VII,VIII). În această cuvântare, Mântuitorul revelează o serie de precepte morale prin care reașează raporturile dintre oameni și dintre aceștia și Dumnezeu, prin prisma iubirii și a smereniei. Pornind de la ochiul trupesc, care este o poartă pentru lumina ce intră în trup, omul este chemat să discearnă, să aleagă, între ceea ce este cu adevărat de folos și ceea ce este mai puțin important în viață pentru el. Alături de ochiul trupesc, omul este înzestrat și cu ochi sufletesc, care este conștiința. Fiind ajutat de conștiință omul poate să stabilească o ierarhie a valorilor în viața sa și să distingă între ceea ce este de folos și ceea ce este de prisos. Având o conștiință curată omul se poate statornici în bine, în adevăr și în frumos. Odată orientați spre aceste valori, viața noastră se umple de lumină, de o lumină care vine de la Însuși Dumnezeu. Din nefericire, este o realitate faptul că, în prezent, ca și în trecut, mulți dintre semenii noștri sunt tentați să privească viața doar din punct de vedere material și trecător. Grija pentru mâncare, băutură, îmbrăcăminte este o permanentă preocupare și ocupă prima prioritate a omului în viață. Această preocupare o sesizează și Mântuitorul Hristos, dar ne îndeamnă să privim către Tatăl Ceresc care poartă de grijă întregii naturi și cu atât mai mult omului. Noi muncim, dar Dumnezeu este cel care binecuvântează munca noastră și roadele ei. În permanență este necesar ca omul să fie conștient de împreunălucrarea lui cu Dumnezeu. În momentul în care omul se depărtează de Dumnezeu, iar ochiul conștiinței se întunecă, este tentat să slujească lui Mamona, adică câștigului necinstit. Astfel grija firească pentru mâncare, băutură și îmbrăcăminte poate degenera ușor într-o permanentă sete după avere, plăcere și putere. Acestea îl înrobesc pe om și îl înstrăinează de Dumnezeu și semeni. Hristos ne îndeamnă: “Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui și toate acestea se vor adăuga vouă.” (Matei VI.33). Cu alte cuvinte dacă ne împodobim “mai întâi” viața cu virtuți precum dreptatea, pacea și bucuria în Duhul Sfânt (Romani XIX.17) și stăruim în bine, o să pregustăm împărăția lui Dumnezeu în această viață, iar toate cele ce ne sunt de folos pentru o existență demnă și decentă, Tatăl Ceresc le va dărui știind că avem nevoie de ele. Pericopa evanghelică ce se citește în bisericile noastre duminică ne îndeamnă să ne poziționăm în lumina învățăturii lui Hristos, care este calea adevărată către viață, să știm să ne debarasăm în viață de ceea ce este balast și să păstrăm doar ceea ce este cu adevărat ziditor și de folos pentru trup și suflet.

Preot Damian Iulian Daniel, Parohia Brănești I, Protoieria PucioasaComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Deschiderea spre slujire a bisericii Schitului Sf. Mc. Filofteia
Dascălii preferă catedra, în locul pensionării
Biserica "Nașterea Domnului" din Săcuieni
Despre bogăția primejdioasă
Hramul Seminarului Teologic Sf. Ioan Gură de Aur
Conferințele pastoral-misionare din a doua parte a anului
Accent pus pe învățământul profesional, dual și tehnic
Concert extraordinar "Comori ale Romanței", în inima Olteniei
Slujire arhierească la Catedrala din Târgoviște
Mănăstirea Cobia, lăcaș al legendelor


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Bumerangul electoral

Așa cum am promis, revin cu o succintă analiză asupra primului tur al scrutinului prezidențial de duminică, 10 noiembrie a.c. Și, din capul locului, remarc un fapt esențial: a fost un scrutin echilibrat, ceea ce dovedește că, electoral politic, românii s-au maturizat.

[citește tot...]

Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale