Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



26.11.2014 00:21

Editorial


A A

Dreptul de a fi manipulați, furați și încăierați!

Dreptul de a fi manipulați, furați și încăierați!

ALINA MAVRODIN VASILIU


Dreptul la muncă, dreptul la educație, dreptul la sănătate, dreptul la cultură și câte alte drepturi fundamentale nu mai contează în ziua de azi? Nu! Am înțeles. Să trăiți bine atunci și fără ele! Au înțeles și procurorii care investighează în regim de urgență doar îngrădirea dreptului la vot. Bună și investigația asta. Dacă doar pe speța asta au fost sesizați, ce să facă și procurorii?

De celelalte drepturi îngrădite îi doare-n spețe, pardon, în spate, sau nici acolo, pe cei care au făcut „reclamații” la Parchet. Că vedeți, parchetele astea nu s-au autosesizat vreodată nici când a fluierat poporul a pagubă de-atâtea drepturi îngrădite, dar nici când a urlat presa până a răgușit. Procurorii or fi așteptat, probabil, vreo reclamație și, dacă nu s-a găsit nimeni de prin clasa primară politic să o scrie, au rămas necercetate celelalte drepturi violate. Altfel flagrante!

Știm că-i plină țara de ONG-uri, fundații și asociații care se jură că apără drepturi de tot felul: ba pe ale copiilor, ba pe ale tinerilor, ba pe ale bătrânilor, dar pe niciunele nu le-am văzut și nici nu le-am auzit să protesteze în piața publică sau pe facebook când drepturile fundamentale ale românilor au fost asasinate. Ei, săracii, au mai ieșit câteodată în stradă, rareori de capul lor, cel mai adesea scoși de sindicate și de partide, ori invitați de jurnaliști la câte-o „plimbare de protest”.

Dar nu și de fundații, asociații, ONG-uri care se revendică a fi apărătoare ale diferitelor drepturi. iau la bani mărunți afacerile „non-profit” ale acestor „cavaleri” ai luptelor pentru drepturile omului, preocupați până peste cap doar să-și ia „dreptul” din tot felul de finanțări locale, guvernamentale și europene. Altfel sunt docți în teorii online despre cum și în ce fel trebuie apărate categoriile defavorizate din România.

Despre drepturile lor, zise și constituționale, care au fost maltratate de toate guvernările, unele mai „democrate” ca altele, s-a tot vorbit, dar mai nimic nu s-a făcut. Cu câteva excepții, și acelea prea evident electorale ca să le luăm în serios, politicienii români nu au vrut nici ei să-și ia funcțiile în serios. Dacă ar fi făcut-o, nu am mai fi avut astăzi în România atâtea drepturi fundamentale îngrădite. Și, cu siguranță, nu ar fi existat acum nici scandalurile penale despre „dreptul la vot” și numai despre el. Apăi dacă românii au demonstrat la prezidențialele astea că au așa o conștiință civică încât „dreptul la vot” a contat pentru ei mai abitir ca toate celelalte, înseamnă că de acum se poate conta pe ei ca să le ceară celor pe care i-au votat să le respecte și celelalte drepturi.

Îi invit mai ales pe cei cu vârste între 18-35 de ani să fie tot atât de uniți și de disperați online cum au fost pentru „dreptul la vot” ca să lupte cu succes și pentru dreptul la muncă, dreptul la educație, dreptul la sănătate, dreptul la cultură și, nu în ultimul rând, pentru dreptul de a fi corect informați. Din păcate, online-ul nu le garantează acest drept. După 25 de ani de la revoluția din 1989, sau „evenimentele din ‘89”, cum li se mai zice, mi-e groază să fac bilanțul drepturilor câștigate și pierdute de români. Aș risca să constat că sunt pe ducă nu doar drepturile elementare pe care vi le-am înșirat mai sus, ci și multe altele.

Mai avem olecuță de dormit în front și, când ne-om trezi buimaci din somnul rațiunii, o să constatăm împreună cu internauții care-și plimbă iluziile democratice în mediul online, că neam câștigat post-revoluționar trei drepturi mari și late: dreptul de a fi manipulați, dreptul de a fi furați și dreptul de a fi încăierați. Pe altele le-am pierdut, dar cu astea trei ne-am ales sigur. Este doar una dintre consecințele asasinării unor drepturi fundamentale garantate de Constituția României. Apropo, asasinatele astea în masă nu sunt fapte penale? Pentru ele cine plătește ca să NU fie investigate de procurori?

www.alinamavrodin.ro



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (I)


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale