Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



15.10.2014 00:21

Direcția Sanitar Veterinară anunță...


A A

Două focare de boala limbii albastre în Dâmbovița

Două focare de boala limbii albastre în Dâmbovița
Până acum au murit 384 de animale, iar efectivele receptive la boala limbii albastre se ridică la peste 7 milioane la nivel național

❚ Prezența Bluetongue a fost semnalată în localitățile Moreni și Iedera, iar în atenția medicilor veterinari se află și alte 22-26 de localități din județ, unde se înregistrează deocamdată doar suspiciuni ❚ Potrivit directorului DSV Dâmbovița, dr. Sandu Tolea, boala nu se transmite de la animal la animal și nici de la animal la om, iar toți fermierii dâmbovițeni care au respectat normele veterinare vor fi despăgubiți ❚ În țară, numărul animalelor afectate de boala limbii albastre a ajuns la 1.895 în cele 26 de județe unde au fost înregistrate focare ❚ Cele mai afectate județe sunt Prahova, Buzău, Vrancea, Gorj, Vâlcea, Argeș și Bacău

VIOLETA STANCIU

 


 

La nivelul județului Dâmbovița, există în momentul de față două focare confirmate ale bolii limbii albastre (Bluetongue). Prezența acestei maladii a fost semnalată în localitățile Moreni și Iedera. De asemenea, în atenția medicilor veterinari se află și alte 22-26 de localități din județ, unde se înregistrează deocamdată doar suspiciuni. Fiind o problemă ale cărei consecințe se rezolvă și prin cofinanțare de la Uniunea Europeană, deținătorii acestor animale pot primi despăgubiri pentru pierderile efective suferite.

Dr. Sandu Tolea: „Oamenii nu au nici cea mai mică pierdere”

„În Dâmbovița avem două focare confirmate, iar suspiciuni în 22-26 de localități. La acest moment, nu mai există acea alertă. Nu este o boală transmisibilă de la animal la animal sau de la animal la om. Este o boală pentru care se dau despăgubiri. Acolo unde animalele au fost extrase din efectiv sau au murit s-au făcut comisii împreună cu Direcția Agricolă și cu Oficiul Județean de Reproducție (s-a primit avizul Prefecturii) și facem evaluarea la prețul pieței. Deci oamenii nu au nici cea mai mică pierdere. Probleme au cei care nu și-au declarat animalele, cei care nu le-au făcut nici un fel de tratament, nu au ținut o legătură cu Direcția Sanitar Veterinară, iar acum, dintr-o dată, vor despăgubiri. Legea e lege și este pentru toată lumea! Cei care nu țin o relație strânsă cu DSV și cu medicii veterinari din teritoriu nu au nici o șansă nici la despăgubiri, nici la accesarea fondurilor UE (n.n. prin Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură)”, a avertizat dr. Sandu Tolea, directorul DSV Dâmbovița. Tot din cauza bolii limbii albastre, târgurile și oboarele autorizate din județul Dâmbovița au fost închise până pe data de 5 octombrie a.c.

Focare de boala limbii albastre în 26 de județe

Numărul animalelor afectate de boala limbii albastre a ajuns la 1.895 în cele 26 de județe unde au fost înregistrate focare, ceea ce reprezintă 0,02% din totalul animalelor receptive existente în aceste zone, în timp ce 384 au murit din cauza acestei boli, potrivit datelor Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor transmise ieri Agerpres. Focarele unde evoluează boala limbii albastre se află în 254 de comune din 26 de județe, cele mai afectate fiind Prahova, cu 37 de focare, Buzău și Vrancea, cu câte 33 de focare fiecare, Gorj - 34, Vâlcea - 27, Argeș - 20, Bacău - 10. Efectivele de animale receptive la boală se ridică la 7.686.288. Primul caz de boala limbii albastre în România a fost diagnosticat în județul Buzău, în data de 22 august. Această boală este produsă de un virus care afectează rumegătoarele și se transmite doar prin înțepătura unor insecte hematofage și nu prin contact direct între animale. Laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului. Prevenirea bolii se face prin dezinsecții periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala, însă proprietarii de animale au obligația să anunțe imediat medicul veterinar de apariția unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate. Măsurile vor fi menținute până când se vor înregistra temperaturi medii de sub 10 grade Celsius, timp de 3 zile consecutiv, condiții în care insectele hematofage care transmit boala devin inactive.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Să nu ne uităm istoria
Parteneriat solid între CJD și Asociația Comunelor din România
Inaugurare parcare și intrare nouă pentru Parcul Chindia
Din dragoste pentru Basarabia
Restaurarea Școlii de Cavalerie în vederea consolidării identității culturale
Drum inaugurat la Raciu
Festivități de Ziua Poliției Române
Conferință pe tema pericolului drogurilor
Mincinoșii lui Putin (II)
Amenzi uriașe pentru delicte de mediu


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Să nu ne uităm istoria

Când îți uiți istoria, ca popor, efectul este unul singur și tragic: ești exclus din istorie. Când, de bunăvoie, sau la ordinul venit de la un factor de putere dictatorial de peste fruntarii - de pildă de la tiranii inventatori ai globalizării neo-marxiste – îți uiți trecutul, mai ales lecțiile sale existențiale, este bine știut/și de știut că nu ai posibilitatea să-ți prevezi și, astfel, să-ți construiești viitorul.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale