Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



26.09.2016 00:19

Editorial


A A

Distrugerea patrimoniului cultural, o dramă

Distrugerea patrimoniului cultural, o dramă

GEORGE COANDĂ


Cazinoul celebru de la Constanța: ruină… Cazinoul imperial de la Herculane: ruină… Cazinoul aristocrat de la Vatra Dornei: ruină… Centrul vechi istoric, de la Târgoviște, în curs de dispariție. Primele trei exemple, pentru că sunt, de multă vreme, cazuri de televiziune, au oripilat opinia publică. Al patrulea caz, distrugerea premeditată a Centrului Vechi al Târgoviștei, săvârșită de ani buni cu „voie de la primărie”, dar și cu bizare și sinistre aprobări de la Comisia Zonală a monumentelor istorice Muntenia – Sud, va duce în scurtă vreme la apariția – deja se vede asta – unui alt Centru, clădirile de pe fostul „corso” fiind fie demolate, construindu-se altele noi (cazul „Belvedere”), fie mistificându-li-se fațadele sau, și mai grav, a fost nejustificat înlocuită trama stradală originală cu un „chicios” pasaj pietonal.

Am promis că voi reveni asupra acestei incalificabile distrugeri, premeditate, și nu numai, ci și asupra altor mutilări ale istoriei monumentale a Târgoviștei și a județului Dâmbovița, de fapt o incredibilă dramă produsă de interesele unui afacerism veros practicat, din păcate, și, din nenorocire, cu complicitatea unor organisme ale administrației publice și instituții de cultură. Căci n-am auzit pe nimeni protestând, de pildă, pe la Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Cultural sau pe la Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească”. Indiferența este egală cu a fi părtaș la o crimă de lezistorie. Și motivația comodă că unele clădiri nu sunt pe lista monumentelor istorice nu stă în picioare. Pentru că - și nu este un secret – unele sunt clasificate sau declasificate ca monumente istorice funcție de interese și aranjamente meschine între unii întreprinzători și autoritățile îndrituite să emită autorizațiile de urbanism. Și rămâi uluit când, consultând lista monumentelor istorice din Târgoviște constați că întregul fond de clădiri din Centrul Vechi, de la Biserica Târgului și până la scuarul Primăriei, fond construit – și o știu bine, ca istoric – între a doua jumătate a secolului XIX și prima jumătate a secolului XX, nu figurează pe listă din această pricină, afacerismul dubios.

Propun Prefecturii Județului Dâmbovița, Consiliului Local al Municipiului Târgoviște, Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniul Cultural să intervină de maximă urgență la Ministerul Culturii și Patrimoniului Cultural Național pentru ca întreg Centru Vechi al Târgoviștei, cât a mai rămas din el în urma sistematizării din perioada socialistă, să fie inclus în lista monumentelor istorice, în acest fel stopându-se drama distrugerilor iresponsabile. Altminteri se va ajunge la drama celebrelor cazinouri amintite.

Nu odată am cerut să ni se răspundă la intervențiile noastre. N-am primit niciun răspuns. Revenim. De astă dată CEREM FERM UN RĂSPUNS CINSTIT ȘI CE MĂSURI SALVATOARE SE VOR LUA. Dacă nu-l vom primi, ne luăm libertatea de a sesiza acolo unde trebuie cu speranța că se va interveni. TÂRGOVIȘTEA MONUMENTALĂ TREBUIE URGENT SALVATĂ! Altminteri vom fi condamnați de generațiile viitoare și de Istorie. (P.S. De altfel, întreaga listă a monumentelor istorice este obligatorie a fi refăcută, căci cuprinde aberații evidente. Cum ar fi, de exemplu, clasificarea ca monument istoric a fondului de clădiri de pe strada „Revoluției” și… declasificarea aceluiași fond care are o fațadă pe strada Alexandru Ioan Cuza/Centrul Vechi. De fapt, Centrul Vechi cuprinde ambele străzi. Deci, cineva și-a bătut joc de Târgoviște!)



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (I)
Carambol european
Incertitudini mioritice


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale