Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



09.03.2016 00:25

Criza medicamentelor a dus la…


A A

Disperare în rândul bolnavilor cronici dâmbovițeni

Disperare în rândul bolnavilor cronici dâmbovițeni
Efectul unor ordine emise de ceva timp se văd azi, când pacienții dâmbovițeni suferă și din cauza lipsei unor medicamente

❚ Alinierea României la grupul de țări cu cele mai mici prețuri, din UE, la medicamente, a avut ca efect de bumerag în țară și în județ golirea rafturilor farmaciilor și, implicit, groaza celor care suferă de afecțiuni cronice ❚ Potrivit președintei Colegiului Farmaciștilor Dâmbovița, Carmen Bâte, semnalul de alarmă a fost tras de mai mult timp, chiar de când producătorii au avertizat că vor scoate din fabricație medicamentele neprofitabile ❚ Deocamdată, situația pare să nu aibă leac, iar cei care suferă pe lângă boala propriu-zisă sunt pacienții care nu mai găsesc în farmacii produsele recomandate de medici ❚ Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a primit, în ultimul an, 1.175 de notificări de necomercializare de medicamentee, 90 legate de cauze de producție, iar 1.085 de natură comercială

interviu cu farmacist Carmen Bâte, președintele Colegiului Farmaciștilor Dâmbovița

VIOLETA STANCIU

 


 

Rep.: În ultima perioadă de timp, au dispărut foarte multe medicamente de pe piața farmaceutică, iar cu această situație neplăcută se confruntă deja și mulți dâmbovițeni. Ce ne puteți spune de acest lucru?

- Fenomenul acesta a început să apară în mai puțin de un an, respectiv de când a fost ultima ieftinire severă de prețuri. Producătorii români au tras semnalul de alarmă la momentul acela, au avertizat că vor scoate de pe liniile de fabricație medicamentele a căror producere nu mai este profitabilă. Este vorba despre medicamentele foarte ieftine care se folosesc în tratamentul multor afecțiuni cronice. Așteptăm și noi să vedem ce face Ministerul Sănătății, cine o să hotărască în această situație, pentru că au fost sesizați și de către pacienți, și de către noi, farmaciștii, că încep să dispară de pe piață multe medicamente. Din păcate, încep să dispară și medicamentele din import pentru faptul că au un preț foarte mic, iar România s-a aliniat la grupul de țări cu cele mai mici prețuri din UE, la medicamentele care se eliberează pe bază de prescripție medicală. La noi există variante, dar sunt situații în care, pe aceeași formulă de denumire chimică internațională, nu mai avem alt produs. Însă medicii caută altă variantă, alte medicamente cu aceeași acțiune terapeutică. Deci, unele medicamente nu se mai fabrică, altele s-au scos din fabricație, e vorba despre produsele românești, pentru că nu mai sunt profitabile, au prețuri foarte mici. Sunt unele medicamente care se eliberează pe prescripție care costă 2-3 lei cutia.

România are cel mai mic buget alocat pentru sănătate

Rep.: Măsura a fost impusă din afară sau a fost luată la nivel de minister?

- Știți că noi, în România, avem cel mai mic buget alocat pentru sănătate, puțin peste 3% din PIB... Fiind o sumă așa de mică și nevoile destul de mari, guvernanții au spus „haideți să adoptăm termenul de preț cel mai mic, că în felul acesta economisim mai mult și puținii bani pe care îi avem ajung la mai multe persoane, la mai mulți pacienți”. Numai că, după cum vedeți, măsura a avut și un revers neașteptat, cu toate că producătorii de medicamente au atenționat că se va ajunge aici, la criza de medicamente. Deci măsura a fost luată la nivel național pentru a se reuși să se introducă în tratament și molecule noi pentru anumite boli cronice. Știți că a fost vorba despre introducerea de molecule noi în tratamentul cancerului, al hepatitei cronice, al hepatitei de tip A. Bugetul fiind același, au încercat mai multe variante, dar urmează să vedem ce va fi în acest an.

Pacienții și farmaciștii se plâng deopotrivă

Rep.: Se plâng pacienții de situația creată, care îi lovește în mod direct pe ei?

- Sunt situații când nu ne putem nici noi, ca farmacii, să ne aprovizionăm, nu găsim medicamente și atunci suntem puși în imposibilitatea de a nu le elibera pacienților... Ei spun că se duc la alte farmacii, pentru că acum depinde și de fiecare unitate, ce stocuri și-a făcut, dar și acestea se epuizează la un moment dat.

Rep.: De exemplu, multe persoane reclamă dispariția anticoagulantului Sintrom, necesar celor care au suferit intervenții chirurgicale pe cord, și nu numai. Ce le puteți spune acestora?

- Dispariția Sintromului este la nivel de țară. Este o situație foarte grea. Acesta are înlocuitor, un produs românesc, cu aceeași denumire chimică internațională, numai că sunt pacienți cărora medicii le-au spus, în niciun caz, să nu treacă pe acel produs, și atunci ei săracii mai caută medicamentul. E drept că medicul cunoaște un anumit medicament, are încredere în el, pentru că timpul a demonstrat că nu a avut reacții adverse, altele decât cele pe care le cunoștea. În acest caz, cu altă încredere prescrii un medicament pe care îl cunoști decât unul care, într-adevăr, are aceeași formulă chimică, dar e mai puțin cunoscut, iar studiile făcute pe acest produs sunt mai puține. La orice medicament proba timpului este foarte importantă. Nu avem informații cu privire la ce se va întâmpla, dacă medicamentul dispare definitiv, dacă această dispariție este periodică... Nu știm ce să vă spunem, dar mai sunt medicamente care lipsesc. Sunt unele care dispar și după un timp reapar. Sperăm ca și cu Sintrom-ul să se întâmple același lucru. Acum mai sunt și niște proceduri tehnice. De exemplu, Agenția Națională a Medicamentului le impune periodic, pentru orice medicament care se eliberează pe prescripție, obținerea unei autorizații de punere pe piață, care trebuie reînnoită periodic. Fiecare medicament are perioada lui de autorizare, de punere pe piață. Am înțeles și eu de la unii producători că le-a expirat autorizația de punere pe piață și atunci toată documentația fiind la ANM, până nu dau ei drumul, nu mai au cum să-l comercializeze. Deci sunt și situații din acestea, unele de formă, altele de fond... Numai că pe pacient nu-l interesează aceste lucruri, el trebuie să găsească medicamentul și așa e și firesc.

Rep.: Care sunt factorii decidenți în această situație?

- Ministerul Sănătății împreună cu Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), iar pentru stabilirea prețului am înțeles că Ministerul Sănătății împreună cu Ministerul de Finanțe.

Notificări pe bandă rulantă la Agenția Națională a Medicamentului

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș- Cadariu, a declarat luni că problema privind dispariția de pe piață a medicamentelor din cauza reducerii prețurilor este pe cale de a fi soluționată în cel mai scurt timp. Oficialul a precizat că, în acest sens, reprezentanții Ministerului Sănătății au avut întâlniri cu cei ai asociațiilor de pacienți și ai firmelor producătoare de medicamente. Potrivit Agerpres, ministrul a declarat:

„Este efectul unui ordin. Am demarat de săptămâni de zile întâlniri cu toți actorii implicați, cu pacienții în primul rând, cu firmele de medicamente și suntem pe cale de a soluționa această problemă în cel mai scurt timp”, a spus Patriciu Achimaș-Cadariu. Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a primit, în ultimele 12 luni, 1.175 de notificări de necomercializare de medicamente, a declarat luni vicepreședintele ANMDM, Marius Tănasă.

Potrivit acestuia, 90 dintre aceste notificări au fost legate de cauze de producție, iar 1.085 de natură comercială.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Greva de la QUADRA merge înainte!
Recensământul populației, în faza recenzării la domiciliu,
„La COS Târgoviște, salariile sunt dezamăgitor de mici”
Majorarea salariului minim... la alegere!
„Sunt 200 de șomeri înregistrați la AJOFM care ar putea să revină”
„Automecanica Moreni stă mai bine decât fabricile de la Cugir”
Îngrijorări sindicale legate de conflictul Rusia – Ucraina!
Societățile din Apărare nu au bugetele aprobate pe 2021
Alianța de guvernare PSD-PNL, sub lupa sindicală
Electrica a cerut falimentul COS Târgoviște


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Haosul public și distrugerea națiunii române

GEORGE COANDĂ


România a intrat într-o periculoasă stare de haos public produsă de o dramatică degringoladă. Vinovații sunt și din lăuntrul său și din afara sa. Iar vinovații din lăuntrul său sunt cei cărora le încredințăm puterea cu mâna noastră, adică prin vot. Lipsiți de demnitate patriotică, de responsabilitate față de cei care le-au încredințat puterea ca să le diriguiască soarta, nu... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale