Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



23.07.2015 00:19

Editorial


A A

Despre Justiție, cu maximă ipocrizie

Despre Justiție, cu maximă ipocrizie

ALINA MAVRODIN VASILIU


În sfârșit s-au dezlegat limbile unor jurnaliști, care de obicei le-au avut înnodate precum o batistă cu parale în ea, ca să vorbească într-un hei-rup stahanovist despre abuzurile grosolane ale Justiției. Cazul luat în dezbatere, ca niciun altul de până acum, a pornit de la decizia aberantă a unor magistrați de a lăsa în libertate șapte bestii din Vaslui care au violat o adolescentă.

Caz dramatic, emoție puternică, taman ce le trebuia unora ca să-și peticească reputațiile făcute zdrențe de-atâta tăcut în alte cazuri grave. Sigur că au mai fost cazuri de injustiție flagrantă și până la ăsta despre care limbile acelorași jurnaliști și analiști (cum sună!), dar și ale unor politicieni autiști au stat precum batista pe țambal. Repetau cel mult ca niște flașnete stricate: „Nu comentăm deciziile instanțelor de judecată” sau mai mozoleau marota aia scârboasă: „Justiția să-și facă treaba”. Deși s-a dovedit în prea multe dosare că a ajuns să pută de la o poștă „treaba” făcută de unii din Justiție care au primit și-apoi au dat comenzi politice pentru arestări de oameni nevinovați. Și nu au fost puțini aceia, ci cu lotul, ca-n anii ’50.

Ce au făcut vestitul CSM și a sa Inspecție Judiciară, ori Ministerul Justiției și Parchetul General împotriva acelor magistrați care au comis astfel de abuzuri în regimul Băsescu și după el? Păi de obicei îi cocoloșeau și, după caz, primeau și o avansare într-o funcție din care să comită abuzuri și mai mari. Cazul procurorului mafiot Eva Emilian adus din Iași la București ca să lucreze „dosarul Voiculescu” este doar un exemplu, foarte vizibil datorită luptei duse de Antena 3. Au mai fost și alte mutări strategice: procurorul Daniel Morar a fost teleportat la DNA tot din provincie, unde repurtase câteva „succesuri” în carieră.

Pe Codruța Kovesi a adus-o fostul procuror comunist Monica Macovei tot dintr-un parchet local ca s-o ungă președintele Băsescu direct la șefia Parchetului General și apoi, după 2012, la DNA. Să n-o uităm nici pe judecătoarea Livia Stanciu care a fost adusă de niște „oameni de bine” din PDL tocmai din Galați ca s-o pună Traian Băsescu șefă a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Cam aceștia au fost (și în mare parte au rămas!) stâlpii Justiției în România, ale căror proptele înfipte în CSM n-au făcut decât să le consolideze poziția spre înmulțirea abuzurilor. Și, conform proverbului, care zice că stăpânul învață sluga să fie hoață, tot cam așa văzurăm de-a lungul anilor că a fost mersul făcut și prin provincie. La țanc, vorba clanului Bercea-Băsescu. Cu astfel de modele la nivel înalt, nu-i de mirare că hoții, violatorii și criminalii au dat „recitaluri” prin instanțele de judecată și, nu de puține ori, au fost lăsați în libertate, în loc să înfunde pușcăriile. N-au rămas nici astea neocupate. Dimpotrivă, ni se repetă mereu că sunt suprapopulate, „surplusul” venind în multe cazuri din condamnări cu executare la temniță grea, dictate la comandă politică. Bașca arestările preventive cu nemiluita (pentru „suspiciuni rezonabile”!) ale unor oameni care nu reprezentau vreun pericol public decât pentru acei magistrați care erau însărcinați cu sentințe copy-paste după rechizitorii dictate politic. Apropo, cazul Marianei Rarinca este unul dintre cele mai grave.

În rezumat, fosta colaboratoare a familiei judecătoarei Livia Stanciu a primit vreo 6 luni de arest preventiv drept pedeapsă fiindcă a insistat să-și ceară banii pentru munca prestată la cabinetul avocațial al soților Stanciu. Că niște judecători au declarat-o într-un final nevinovată pe „pârâta” Rarinca a fost tradus în toate limbile de analiști (vai, ce urât sună!), de politicieni autiști, de mari juriști, dar și de jurnaliști hârșiți în abuzurile justiției. Astfel de cazuri flagrante de abuzuri ale Justiției, care în orice țară democratică ar fi scos în stradă puhoi de lume, în România ne-a scos cel mult din sărite pe mulți dintre noi. Atâta slugărnicie și pupincurism de dragul „luptei anticorupție”, înfăptuite de niște corupți pentru ca alți corupți să-și facă mendrele politice, a transformat sistemul judiciar românesc, de la vlădică până la opincă, într-o junglă din care scapă cine poate, cine dă din coate, cine are zile, cine are pile și tot așa.

Așa că jurnaliștii, analiștii, artiștii și ONG-iștii care au tăcut mâlc ani de-a rândul, dar s-au trezit de câteva zile din somnul rațiunii ca să-și dea ochii peste cap pe micile ecrane și să ceară cu mânie proletară condamnarea violatorilor din Vaslui, nu fac decât să vorbească despre Justiție cu MAXIMĂ ipocrizie. Ca de fiecare dată când închideau ochii la abuzurile ei! La fel și ministrul Justiției care a ieșit din proverbiala-i muțenie ca să transmită națiunii că „e un caz izolat!” cel de la Vaslui. Unde-am mai auzit asta? Ah, da, la „președintele tuturor românilor” Klaus Iohannis, care a zis că „e o excepție” cazul Rarinca. Doar că din cauza unor astfel de „excepții” și „cazuri izolate” de abuzuri flagrante ale „justiției independente”, România a fost condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) să plătească zeci de milioane de euro daune morale celor abuzați.

Din păcate, nu plătesc magistrații care le-au comis. Și asta pentru că ni s-a demonstrat că nu există niciun pic de voință politică pentru legiferarea răspunderii magistraților, ci doar o MAXIMĂ ipocrizie cu care se vorbește și despre modificările la noul Cod Penal. Ăsta prevede sancțiuni prea blânde pentru violatori, dovadă că a fost conceput și votat de niște incompetenți - inconștienți, ba și de misogini perverși și permisivi cu abuzarea fizică și verbală a femeilor.

www.alinamavrodin.ro



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Să nu ne uităm istoria
Mincinoșii lui Putin (II)
Mincinoșii lui Putin (I)
Prioritățile UE în 2025
Capitalism…comunist bruxellez
România în 2025
"Schimbare de gardă" la Universitatea "Valahia"
Mulțumim, Europa!
Păi ce, e de colo să ai șefia NATO pe mână!?
Alergăm și observăm


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale