Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro25.11.2022 00:09

Cuvântul care zidește


A A

Despre bogăție și mântuire

Despre bogăție și mântuire

Din acest verset înțelegem că neputințele firești ale omului sunt completate în mod desăvârșit de către Creator, dacă, bineînțeles, omul dorește desăvârșirea. Omul, „ființa cea mai deosebită și complicată” așa cum spune Sfântul Grigorie de Nazianz, privește încă din copilărie asupra chemării sale, unii alergând după bogății lumești sau plăceri, alții moștenind avuții care îi înrobesc, și nu în ultimul rând,  alți semeni care consideră că bogăția materială este un accident și nu un scop în sine.

Adevărata bogăție a creștinului este viața duhovnicească, trăirea în Biserică înmulțind talantul primit prin puterea Sfântului Duh, fiecare răspunzând chemării prin credința cea lucrătoare în iubire de aproapele nostru, bogăția trecătoare neavând sens decât atunci când este folosită spre binele obștesc și alinarea neajunsurilor celor care sunt în neputință materială.

Dacă Mântuitorul a părăsit slava Sa pentru a ne face pe noi fii și frați ai Săi (Filip II, 7), tot așa și noi trebuie să înlăturăm dorința fără sens a îmbogățirii deșarte, cu dorința sfântă a desăvârșirii și împărtășirii cu adevăratele Daruri ale acestei vieți prin puterea Duhului Sfânt, „pentru că cele ce nu sunt cu putință la oameni sunt cu putință la Dumnezeu”. (Luca XVIII, 27)

Faptele noastre sunt martorii fericirii sau osândirii veșnice. Creștinul care strânge averi în dauna aproapelui este asemenea bogatului căruia i-a rodit țarina și și-a mărit hambarele, dar în aceeași noapte i-a fost luat sufletul, pierzând astfel mântuirea. (Luca XII. 10)

Sfântul Vasile cel Mare scrie despre iubitorii de arginți: „Pâinea pe care o ții, nemilostive bogat, este a săracului flămând. Haina pe care o păstrezi, este a celui gol. Argintul pe care îl închizi, este al săracului ce n-are...” Păcatul este cu atât mai mare dacă ai mai mult și nu dăruiești și celui lipsit. Sfântul Augustin vede iubirea de argint ca o dragoste fără rânduială pe care o numește otravă a sufletului pentru că prin ea cinstești mai mult averea decât dragostea pentru Dumnezeu și semeni. De aceea Mântuitorul îi spune bogatului și nouă tuturor că mai lesne este a intra cămila prin urechile acului decât un bogat în împărăția cerurilor. Predica Mântuitorului zguduie din temelii vechea concepție despre viață și rostul ei.

De aceea bogații vremii considerau creștinismul o filozofie a absurdului, a egalității tuturor, doctrină păgubitoare pentru statul de atunci. În primul rând pentru că învățătura evanghelică despre demnitatea umană nu convenea celor puternici și bogați, Mântuitorul, și apoi Sfinții Apostoli și urmașii lor, propovăduind egalitatea înaintea divinității indiferent de poziția socială, și în al doilea rând, martiriul atâtor creștini, începând cu Sfântul Arhidiacon Ștefan și până la ultimii martiri ai timpurilor noastre, jertfe ce ne întăresc tuturor credința în suprema bogăție a vieții: Căutarea Lui Hristos Cel Înviat prin fapte de iubire creștină și participare neîntreruptă la viața cultică a Bisericii Noastre Străbune, cu nădejdea învrednicirii de cereasca împărăție a Fiului Lui Dumnezeu.

Să fim pregătiți cu candelele aprinse ca și fecioarele înțelepte și să ne învrednicim de chemarea spre Lumina cea neînserată, împlinind cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos care ne îndeamnă să nu ne adunăm comori aici pe pământ, ci comori de fapte bune, de iubire față de aproapele și vrăjmași, îmbogățindu-ne în Dumnezeu.

 

Pr. Savin Liță, Penitenciarul Mărgineni

 

 Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Cornul și laptele, un program prea învechit?!
Desființarea specializării de învățător de la liceele pedagogice
IȘJ pregătește o evaluare pentru elevi
Sfinții Trei Ierarhi
„Resursa umană, 99% calificată în școlile din Dâmbovița”
Daruri oferite Centrului social de la Bucșani
Zaheu - model de pocăință
„Lucrările la examenul de Titularizare și Definitivat vor fi corectate digitalizat”
Manifestări dedicate Zilei Culturii Naționale
Cursuri pentru... profesoriPolitica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Ministrul Afacerilor Europene la români

Din când în când e bine să reevaluăm strategic anumite abordări. Relaționarea României cu Uniunea Europeană a fost un subiect evolutiv, iar acum ne bucurăm de statutul de membru al acestei uniuni politice și economice de 27 de țări europene.

Optimizarea relaționării cu UE a fost o temã pe agenda țării încă înainte de aderarea din 1 ianuarie 2007. Ne amintim că... [citește tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale