Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



28.10.2014 00:20

Târgoviște


A A

Descoperiri de senzație în campania arheologică de la Curtea Domnească

Descoperiri de senzație în campania arheologică de la Curtea Domnească
Săpăturile arheologice sunt pe cale să rescrie istoria Curții Domnești

❚ Șantierul arheologic are două scopuri principale: completarea informației pentru viitorul proiect de restaurare-conservare a bisericii paraclis și a Turnului Chindia (necuprinse în vechiul proiect), și reluarea cercetărilor din anul 1960 ❚ Noile săpături au scos la iveală nu numai urmele unei vechi biserici și ale unei vechi așezări, ci și morminte, obiecte de podoabă, monede, toate fiind descoperiri de senzație pentru care conlucrează echipa de muzeografi și arheologi, alături de conducerea Complexului

interviu cu arheolog dr. Petru Diaconescu,

șeful șantierului arheologic de la CNM Curtea Domnească

PETRE DRĂGUȚOIU


Rep.: Importanța descoperirilor arheologice de la Curtea Domnească va face vâlvă, cum se spune, printre cercetătorii istoriei la nivel local și național, dar și în presă.

- Șantierul arheologic de la Curtea Domnească are două scopuri principale: completarea informației pentru viitorul proiect de restaurare-conservare a bisericii paraclis și a Turnului Chindia (care n-au fost cuprinse în vechiul proiect) și reluarea cercetărilor din anul 1960, efectuate de dr. Nicolae Constantinescu și dr. Gheorghe Cantacuzino. În perioada anilor 1980, în perimetrul actual al Curții Domnești, cercetările arheologice au pus în evidență Târgoviștea de la sfârșitul secolului XIV - începutul secolului XV, în nordul reședinței. Ne-am pus întrebarea poziționării reședinței domnești de la origini, cu atât mai mult cu cât datele despre perimetrul bisericii paraclis din timpul domnitorului Mircea cel Bătrân (1386-1418) și Turnul Chindiei, datat din vremea lui Vlad Țepeș (1448; 1456-1462; 1476) nu sunt certe. Mai ales că și documentele despre ambele monumente sunt târzii.

 

Rep.: Concret, care sunt rezultatele actualei campanii arheologice din perimetrul de nord-est al bisericii paraclis, până în prezent o mare necunoscută?

- Săpăturile din acest an au reușit să stabilească o etapizare a construcțiilor din această zonă, a perimetrului intern și extern al reședinței domnești. S-a descoperit o biserică din lemn, probabil sub actualul zid de incintă al bisericii paraclis, ridicată în jurul anului 1470. Planul ei încă nu este în întregime stabilit, nici al poziției. Dar față de cercetările anterioare, toate nivelele de construcție, inclusiv la pardoseli, sunt asigurate de monede. Biserica paraclis avea trei pardoseli din cărămidă suprapusă, credem de la domnitorii Dan al II-lea sau Vlad Dracul. Credem că atunci a fost restructurat și Turnul Chindiei și apare prima incintă din piatră. Menționăm că exteriorul bisericii este puțin cunoscut, mai ales pe latura de vest.

 

Rep.: O să continuați cercetările. Vă așteptați la noi rezultate excepționale?

- După mulți ani, există în interiorul muzeului o colaborare adevărată, datorată și directorului Complexului Muzeal dr. Ovidiu Cârstina, dar și arheologilor și muzeografilor foarte tineri precum dr. Florin Petrică, dr. Gheorghe Olteanu, dr. Minodora Cârciumaru, dr. Ana Ilie, dr. Irina Cârstina, dr. Mihai Năstase.

 

Vă reamintim că cea mai recentă descoperire de la Curtea Domnească este reprezentată de două morminte, mai multe monezi și câteva fragmente de podoabe, scoase la lumină în altarul bisericii de sub Turnul Chindiei. Biserica Domnească, peste care a fost construit Turnul Chindiei, se credea a fi cea mai veche așezare din cadrul Complexului Muzeal Curtea Domnească, ridicată de domnitorul Mircea cel Bătrân.

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

"Nu cred că aș fi învățat limba română dacă nu mi-ar fi plăcut poporul român!"
Greva de la QUADRA merge înainte!
Recensământul populației, în faza recenzării la domiciliu,
„La COS Târgoviște, salariile sunt dezamăgitor de mici”
Majorarea salariului minim... la alegere!
„Sunt 200 de șomeri înregistrați la AJOFM care ar putea să revină”
„Automecanica Moreni stă mai bine decât fabricile de la Cugir”
Îngrijorări sindicale legate de conflictul Rusia – Ucraina!
Societățile din Apărare nu au bugetele aprobate pe 2021
Alianța de guvernare PSD-PNL, sub lupa sindicală


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)

GEORGE COANDĂ


Un binecunoscut filosof francez Bernard-Henri Levy a deconspirat cum că „suntem în mijlocul celui de-al Treilea Război Mondial”, și că pericolul de moarte, cu toate că pare paradoxal, ne vine din pricina acelei „mari alianțe între islamismul radical și ortodoxia rusă”. Beijingul, totuși, în înțelepciunea lui milenară îndeamnă „părțile relevante... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale