Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



20.04.2016 00:19

Editorial


A A

Deruta electorală = HAOS

Deruta electorală = HAOS

GEORGE COANDĂ


Am sentimental că există un ordin dat de undeva, de peste fruntariile românești, ca să fie... organizată deruta, la nivelul electoratului. Ceea ce duce, conform teoriilor politologice, la haos. Iar o țară în haos electoral poate fi lesne manipulată, iar cei interesați să-și satisfacă interesele meschine, criminale chiar, pe seama națiunii române, își pot plasa pionii la diferite paliere de decizie politică și economică. Iată, ne aflăm la pragul primului test electoral, al localelor și românii au fost aruncați într-o derută fioroasă.

Și experiența ne spune că așa cum vor ieși localele, ca imagistică politică, așa va arăta și celălalt tur electoral, al parlamentarelor. Iar românii aproape că nu mai vor să meargă la urne. Această stare de nehotărâre, insidios produsă, vine în ajutorul mânuitorilor de marionete. Haideți să aruncăm o privire în zarea eșichierului politic. Și ce vedem? Un PSD hăituit serios de DNA în frunte cu un Liviu Dragnea nehotărât și cu „sabia lui Damocles” țintuindu-i capul, cu lideri importanți trimiși, la ordin, în fața instanței. ținta: deformarea imaginii partidului în ochii electoratului. PNL, de asemenea, căutat pe acasă de DNA, dar încă afișând o falsă siguranță de sine prin ieșirile la rampă ale celor doi copreședinți din ce în ce mai neconvingători, luați și ei în cătarea procurorilor „doamnei de fier” Laura Codruța, și cu incompetența crasă și antinațională a guvernului de tehnocrați, pe care l-a creditat atârnându-i ca un uriaș bolovan de picioare. ținta: aceeași strategie de deformare a imaginii. Întrebarea care stăruie în acest caz este cine este regizorul. Să fie oare într-atât de abil – și de abscons – herr Iohannis încât să se spele precum Pilat din Pont pe mâini de păcatul de a fi dorit morțiș să și-l facă partid personal? Și acum să-l lase în cădere liberă pentru a se salva pe sine?

Românii încă i-l agață de gât și asta-l trage la vale. Așadar, PNL are o grea și existențială problemă de rezolvat. PMP, cu Traian Băsescu la timonă, este doar un colac de salvare politică pentru fostul chiriaș de la Cotroceni. Și chiar dacă sondajele de opinie îl arată a fi sărit pârleazul electoral, românii, chiar dacă sunt bănuiți a avea memorie politică și socială scurtă, nu uită „deceniul groazei” din vremea președinției băsiste. Și oricât s-ar da peste cap Traian Băsescu – care, pare curios faptul, dar până una-alta scapă de hăitașii de la DNA ca și cum l-ar ocroti vrăjile Mamei Omida, inducându-mi-se ideea că încă mai are unele pârghii ale puterii la îndemână – ca să-și împingă în față partidul acesta popular ca aliniere politică europeană este totuși impopular, iar inventatorul său, jucător cum e din fire, s-ar putea ca, într-o bună zi, să cârmească spre o altă înjghebare de partid. (N.B. Bizar este că se bate pentru electoratul PRM și că a și preluat ceva din discursul naționalist al regretatului Tribun. Și mă gândesc că, dacă s-ar arunca în cursa electorală pentru fotoliul de primar general al Capitalei, ar fi de tot râsul, o penibilă degradare după ce fuseși stăpân la Cotroceni). În rest, dincolo de tresărirea în sondaje a ALDE, dar uite că DNA l-a băgat cu schepsis în seamă și pe Călin Popescu Tăriceanu, este o fojgăială pe eșichierul politic, developând imaginea unei babilonii haotice.

Multe orgolii mărunte, o lipsă endemică de ideologii și doctrine, sloganuri trase la indigo, denumiri înșelătoare de partide, în rest... mori care macină vântul. Recent, am fost la tratament într-un institut național de sănătate, unde am avut prilejul să fac conversație la proceduri și pe aleile parcului de acolo cu numeroși pacienți, din diferite lumi sociale și cam din toate zonele țării, dar și cu „oameni în alb”. Cei mai mulți din straturi sociale paupere sau medii. Era o Românie în mic. Și aproape fără excepție toți erau clar dezamăgiți și îngrijorați de soarta lor personală, a familiilor, a României fără speranță, cum o vedeau unii. Dar unanimitatea care mi-a dat de gândit a fost că n-au pe cine să pună ștampila la alegeri și că este inutil să se mai ostenească mergând la urne. Neîncrederea în partide era evidentă. Dom’le, mi-au zis destui, la ce bun să mai votăm, că e degeaba, ies câștigători ăia pe care-i vor unii de pe la Bruxelles și Washington, și nu românii. Și impresia mea, și nu numai a mea, de haos politic electoral... dirijat s-a accentuat indubitabil. Iar acest haos va distruge România. Deocamdată nu văd care ar fi soluția. Revoluția? Păi, a mai fost una acum un sfert de veac. Și iată efectul!



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (I)
Carambol european
Incertitudini mioritice


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale