Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



20.02.2015 00:15

Exclusiv "Jurnal de Dâmbovița"


A A

Deputații PSD de Dâmbovița nu agreează "taxa pe cultură"

Deputații PSD de Dâmbovița nu agreează

❚ Proiectul de lege privind timbrul cultural nu e privit cu ochi buni de aleșii social-democrați dâmbovițeni din Parlamentul României ❚ Aceștia spun că taxa de un leu impusă pentru biletele de teatru și pentru cărți nu este oportună și că statul trebuie să găsească alt mod de a sprijini cultura

ANA MARIA POPESCU


Recent, Senatul României a adoptat tacit o propunere legislativă privind instituirea unui timbru cultural, care să se aplice în domenii precum literatură, cinematografie, teatru, muzică, folclor, arte plastice, arhitectură, divertisment. În propunerea legislativă se arată că instituirea acestui timbru cultural este necesară în vederea susținerii și dezvoltării culturii naționale în diversele ei forme de exprimare artistică.

Propunerea a trecut tacit la Senat, iar acum a ajuns la Camera Deputaților, unde se află în faza votului final din Comisia de Cultură, după care urmează votul în plen. Dacă proiectul de lege va fi aprobat de deputați, timbrul cultural ar urma să se aplice pe fiecare bilet de intrare la orice spectacol, dar și pe fiecare exemplar de carte beletristică, făcând ca prețul fiecărei cărți să fie mai mare cu 1 leu. Potrivit Federației Editorilor din România, cei mai afectați de instituirea acestui timbru cultural vor fi românii cu venituri medii și reduse, dar mai ales părinții cu copii la școală, care vor fi nevoiți să cumpere cărți cu 7-10% mai scumpe. Din fericire, se pare că nu toți deputații sunt de acord cu instituirea acestei „taxe pe cultură”.

Printre aceștia se numără și deputați social-democrați de Dâmbovița, care cred că suprataxarea culturii nu este oportună în acest moment. Parte dintre deputați sunt vehemenți și spun clar că nu vor vota acest proiect legislativ, alții susțin că vor analiza în amănunt propunerea înainte să își exprime prin vot opțiunea în plenul Camerei Deputaților.

 

„Nimeni nu ar dori să crească prețul culturii”

Carmen Moldovan, deputat PSD

„Nimeni nu ar dori să crească prețul culturii, adică accesul la cultură să fie îngreunat de vreo taxă suplimentară. Nu îmi dau seama care ar fi impactul acestei taxe în buzunarul fiecărui român care este doritor de cultură și căruia îi place să meargă să vadă un spectacol de teatru, să citească, să cumpere cărți din librării. Punctul meu de vedere este unul personal, nu unul politic. În momentul de față nu știu ce presupune acest proiect pentru că nu l-am văzut. Sunt doar discuții, unele dintre ele cred că sunt doar speculații, dar nu îmi dau seama despre ce este vorba până nu văd proiectul. Voi analiza proiectul înainte de votul din plen”.

 

„Suprataxarea nu poate stimula actul de cultură”

Ionuț Săvoiu, deputat PSD

„Legea necesită o dezbatere mai amplă din care să rezulte dacă această suprataxă este cu adevărat necesară și oportună și, în plus, dacă sumele sunt corect și transparent alocate în folosul culturii. De asemenea, trebuie să vedem dacă nu cumva există suprapuneri privind colectarea de fonduri de către diverse instituții culturale de interes public. Oricum, ca idee generală, suprataxarea culturii nu cred că în această fază poate stimula actul de cultură”.

 

„Cultura trebuie să beneficieze de cât mai mult sprijin”

Stanciu Zisu, deputat PSD

„Eu nu am să votez acest proiect, pentru că orice poate fi impozitat în țara asta, dar eu cred că mai puțin cultura. Cultura trebuie să beneficieze de la statul român de cât mai mult sprijin și nu sunt de acord ca această impozitare să aibă loc chiar dacă suma pare a fi simbolică.”



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Programul „Masă Sănătoasă", extins în județul Dâmbovița
Turismul, în creștere în Dâmbovița
„Tinere mame defavorizate, sprijin pentru creșterea copiilor”
Se fac investiții în societățile din industria de Apărare
Investiții masive în infrastructură
„Salariul minim european va fi introdus în România în acest an!”
Centrul de Zi de Asistență și Recuperare pentru Persoane Vârstnice
Precizări despre regulile campaniei electorale
Nod rutier nou în zona de sud a județului Dâmbovița
Doi primari PNL și singurul primar USR au trecut la PSD Dâmbovița


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Actorii instituționali ai politicii de energie

Comisia Europeană, brațul executiv al UE, propune politicile energetice la nivelul blocului comunitar, responsabil pentru program, planurile strategice, de management și raportare fiind comisarul pentru energie Kadri Simson. Aceasta este un politician estonian, aparținând Partidului Popular European. Direcția Generală Energie (DG ENER), din cadrul Comisiei, condusă de directorul general Ditte Juul Jørgensen, dezvoltă politica... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale