Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



03.07.2015 00:17

Pentru că ciobanii care cunosc rețeta tradițională sunt din ce în ce mai puțini și mai neputincioși,


A A

Delicatesă din brânză, la un pas de dispariție

Delicatesă din brânză, la un pas de dispariție
Bătrânii spun că tânăra generație nu mai este interesată să învețe tainele prin care se produce cașcaveaua

❚ Este vorba despre brânza afumată numită cașcavea, un produs tradițional din zona de nord a județului ❚ O singură roată de astfel de cașcaval necesită aproape 30 litri de lapte și câteva zile de muncă, motiv pentru care tinerii sunt dezinteresați să ducă mai departe tradiția acestei delicatese

CORVIN DUMITRICĂ


Unul dintre cele mai cunoscute și gustoase produse tradiționale din lapte ar putea să dispară. Asta deoarece puțini sunt cei care mai cunosc secretul producerii cașcavelei. Este vorba despre brânza afumată numită cașcavea.

Aceasta se produce de foarte mult timp în zona de nord a județului. Din păcate însă, mai sunt foarte puțini ciobani care cunosc rețeta tradițională. Bătrânii spun că tânăra generație nu mai este interesată să învețe tainele prin care se produce această brânză, iar odată cu trecerea timpului, acest produs ar putea să dispară.

● „Am aproape 80 de ani și fac această brânză din tinerețe. Așa făceau părinții mei, așa făceau bunicii, așa am pomenit. Din păcate, tinerii din ziua de azi nu mai sunt interesați să mai învețe să facă aceasta brânză”.

● „Pentru o roată de 3 kg de cașcaval, folosim aproape 30 litri de lapte. Muncesc aproape 4 zile la o roată de cașcavea. După ce laptele închegat se lasă o noapte întreagă la dospit, a doua zi produsul este mărunțit și băgat în apă fierbinte cu sare. Când se înmoaie poate fi modelat după forma dorită, după care se pune la afumat”.

● „Mai sunt foarte puțini cei care fac brânză afumată. În primul rând în ultimii ani a scăzut foarte mult și numărul animalelor, iar tineretul nu mai vrea să învețe cum se face acest produs”.

● „Venim de la București. De câte ori avem drum pe aici ne oprim și cumpărăm cașcavea. Ne place foarte mult, mai ales că este făcută în casă, nu conține conservanți, este un produs natural”.

La oraș, în piețe și târguri, acest produs este la mare căutare și se vinde foarte scump. Puțini sunt, însă, cei care mai au răbdare și timp să producă această delicatesă.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Să nu ne uităm istoria
Parteneriat solid între CJD și Asociația Comunelor din România
Inaugurare parcare și intrare nouă pentru Parcul Chindia
Din dragoste pentru Basarabia
Restaurarea Școlii de Cavalerie în vederea consolidării identității culturale
Drum inaugurat la Raciu
Festivități de Ziua Poliției Române
Conferință pe tema pericolului drogurilor
Mincinoșii lui Putin (II)
Amenzi uriașe pentru delicte de mediu


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Să nu ne uităm istoria

Când îți uiți istoria, ca popor, efectul este unul singur și tragic: ești exclus din istorie. Când, de bunăvoie, sau la ordinul venit de la un factor de putere dictatorial de peste fruntarii - de pildă de la tiranii inventatori ai globalizării neo-marxiste – îți uiți trecutul, mai ales lecțiile sale existențiale, este bine știut/și de știut că nu ai posibilitatea să-ți prevezi și, astfel, să-ți construiești viitorul.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale