Teme principale
- Actualitati
- Anchete
- Interviuri
- Vox populi
- Politic
- Social
- Economic
- Cultura.Invatamant
- Caleidoscop national
- Panoramic sportiv
- Divertisment
- TV ARTPRESS
Prima paginĂŁ (PDF)
Newsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email
24.01.2022 00:14
„Ofițer de legendă: TOMA TUDORAN”
De Ziua Unirii, expoziție la Muzeul de Istorie
*Expoziția va rămâne deschisă până pe data de 31 martie 2022, iar vizitarea se va face respectând toate normele de siguranță
Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească”, vă invită să descoperiți expoziția „Ofițer de legendă: Toma Tudoran”, care va fi deschisă la Muzeul de Istorie începând cu data de 24 ianuarie 2022, Ziua Unirii Principatelor Române. Noi orizonturi s-au deschis pe toate planurile, iar România plămădită atunci s-a văzut crescând și întregindu-se în matca firească după Primul Război Mondial.
Expoziția urmărește parcursul militar al ofițerului Toma Tudoran, născut în Moldova, la Iași, în zorii secolului al XX-lea, absolvent și, ulterior, ofițer instructor al Școlii Militare de Cavalerie „Ferdinand I” de la Târgoviște. Devenit târgoviștean prin căsătorie, Toma Tudoran a fost unul din componenții Echipei Hipice a României (1934-1940), specialist în cursele de obstacole, unul dintre cei mai buni călăreți din perioada 1930-1949. Omagiem astfel memoria și parcusul competitiv al ofițerului Tudoran, câștigător a zeci de premii, iar vizitatorii pot regăsi în vitrinele muzeului cupe, plachete și medalii de la cele mai importante competiții hipice internaționale ale vremii (Roma, Torino, Florența, Achen, Düsserldorf, Berlin, Varșovia, Viena etc.), inclusiv mărturii ale participării sale la Olimpiada de la Berlin (1936).
Pantelimon Halipa, președintele Sfatului Țării care a votat unirea Basarabiei cu România în 1918, este cel care, în calitate de Ministru al Basarabiei, îi înmânează Cupa Chișinăului locotenentului Toma Tudoran, trofeu aflat în cadrul expoziției. De asemenea, expunem fotografii din competiții, dar și o raritate - ținuta pe care o purta în afara serviciului. Ni-l putem imagina pe ofițerul Tudoran străbătând străzile orașului Târgoviște îmbrăcat cu uniformă albă și nasturi aurii, cu zâmbetul larg și inima plină.
Colecția deținută de muzeu a fost achiziționată în anul 1980 de la Radu Tudoran, fiul colonelului, după ce anterior fusese expusă în casa familiei (Casa Dumitru Bucureșteanu, pe Calea Domnească, nr. 300). Expoziția va rămâne deschisă până pe data de 31 martie 2022, iar vizitarea se va face respectând toate normele de siguranță.
Compartimentul Imagine, Relații Externe, Consiliul Județean Dâmbovița
Comentarii
sau
AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook
Din aceeaÂși categorie
Șapte unități de învățământ candidează pentru statutul de „Școală Europeană”Parada absolvenților, la o nouă ediție
Transport local gratuit pentru toți elevii care învață în Târgoviște
Biblioteca Județeană „I. H. Rădulescu” este acreditată Erasmus +
Sfinții Împărați Constantin și Elena
Premiera spectacolului „Popcorn”
Eveniment academic UVT – Cluj - Elveția
Concursul național „Mesajul meu antidrog”
Programul privind deratizarea și dezinsecția muzeelor
Acțiune de informare preventivă în rândul cetățenilor și elevilor
Editorial
Mai există România ca stat unitar și suveran? Nem! (II)

Și evenimentul a mai avut loc exact când se împlinesc 150 de ani de la plecarea în eternitatea istoriei a „Crăișorului munților” (Avram Iancu) și când, de asemenea, se împlinește un secol de la încoronarea în Alba Iulia a regilor României Mari.
Și atunci de ce să nu mă ducă/să nu ne ducă gândul că, dezvelirea statuiei unui torționar medieval maghiar al... [citește tot...]
Posta redactiei: fii jurnalist !
Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.
Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
