Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



04.10.2022 00:20

Editorial * Corespondență de la Bruxelles


A A

De unde ne luăm energia? (I)

De unde ne luăm energia? (I)

Am intrat într-o nou nebuloasă, în care factura de energie este elementul central al acestei crize. Urmează o perioada dificilă, cu o iarnă care pare mai grea ca cele precedente...

De multe ori ne-am întrebat câtă energie producem și câtă consumăm. Este mult? Este puțin? Ne mai gândeam la potențialul planetei, dar și la gestionarea energiei pentru a ajunge la toată lumea. Era și jocul companiilor energofage, dar strategice pentru economie, care consumau de zeci de ori mai mult decât consumul casnic.

Prețul energie este important, iar în aceste zile ne amintim și mai mult de această teorie economică. Preț de producție, preț de vânzare, subvenții... Cine gestionează piața? Cine se implică în a acorda aceste subvenții? Compentențe locale, naționale, europene? De ce nu, coordonare internațională?

Schimbările climatice au adus în discuție și subiectul energie verde. Dar de unde să o procurăm? Hidro, eolian, protovoltaic, geotermal, sunt multe alternative, dar sunt ele gata să vină cu volumul cerut? Vorbim de investiții mari, chiar structurale, vorbim de inovație și angajament pe termen lung… Mai avem și partea politică, iar specialiștii își aduc aminte de discuția despre taxonomia de anul trecut, prin care încercam să definim energia nepoluantă. Bătălii în adevăratul sens al cuvântului la Bruxelles, în care europenii au decis că energia nucleară este perfectă (la presiunea Franței), dar și gazul (la sugestia Germaniei).

(va urma)

 

 

Dan Luca



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Șoșocismul de mahala
La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale