Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



19.03.2015 00:25

Demarat de fosta administrație târgovișteană, proiectul de 88 milioane RON ar fi trebuit să fie finalizat în urmă cu o jumătate de an, dar...


A A

De trei ani, Complexul de Natație și Turism... înoată în probleme

De trei ani, Complexul de Natație și Turism... înoată în probleme
Proiectul Complexului de Natație și Turism s-ar putea... îneca la mal

❚ Actuala administrație municipală este pusă în fața unui proiect care, din 2012, trece printr-un lung șir de dificultăți ❚ Prima și cea mai importantă este generată de faptul că municipalitatea trebuie să asigure cofinanțarea de 50% a proiectului, adică 40 milioane lei, sumă ce reprezintă jumătate din bugetul primăriei pe anul 2015 ❚ Creditul bancar la care a apelat fosta administrație s-a terminat în octombrie 2014, atunci când ar fi trebuit să se încheie și proiectul, iar astăzi se fac eforturi pentru accesarea unui alt credit ❚ A doua dificultate a constat în revizuirea proiectului tehnic, adică „alți bani, altă distracție” pentru faptul că unele lucrări nu au fost trecute în documentația inițială ❚ A treia problemă, la fel de grea, este că proiectul Complexului de Natație este strâns legat de proiectul șoselei de centură, aflat într-un punct extrem de critic, deci ar trebui acum un alt proiect separat pentru canalizarea Complexului ❚ Cu toate acestea, există obligația de finalizare a Complexului în acest an, însă edilii de azi ai municipiului își pun o întrebare cheie: la ce îi trebuia Târgoviștei o așa construcție, ale cărei costuri ulterioare s-ar ridica la 10 milioane lei anual, o sumă imposibil de acoperit din autofinanțare

ANA MARIA POPESCU

 


 

Început în anul 2012, Complexul de Natație și Turism al municipiului Târgoviște are toate șansele să fie finalizat anul acesta, dacă administrația locală târgovișteană reușește să facă rost de bani pentru cota de finanțare care îi revine și dacă de acum înainte nu vor mai exista întârzieri în derularea proiectului european.

De unde și cum au pornit interminabilele probleme

În cazul Complexului de Natație, situația este una specială, administrația publică locală având obligația să asigure o finanțare de 50% din valoarea proiectului, adică peste 40 milioane lei (400 miliarde lei vechi), o sumă care reprezintă aproape jumătate din bugetul propriu al primăriei pe anul 2015. Și pentru că posibilitățile financiare ale administrației locale sunt limitate, singura soluție de asigurare a finanțării este accesarea unui (nou) credit bancar. De altfel, de la finanțare pornesc în general și problemele apărute în cadrul proiectului. În momentul de față există chiar și o datorie de circa 4,3 milioane lei față de constructorii SC Delta ACM 93 și SC Bendorf Metall. Iar aceasta nu este singura problemă, proiectul a întâmpinat de-a lungul timpului o serie de dificultăți care au întârziat cu luni bune executarea lucrărilor.

Proiect cu mari obstacole

Potrivit primarului interimar al municipiului Târgoviște, Cristian Stan, a fost nevoie de o revizuire a proiectului tehnic pentru că o serie de lucrări nu au fost prinse în documentația inițială, a fost nevoie și de înlocuirea dirigintelui de șantier - care nu prea se ținea de treabă și, nu în ultimul rând, ADR a aplicat și o corecție financiară de 5% pe procedura de achiziție, sancțiune pe care primăria a reușit să o anuleze în instanță, însă Ministerul Dezvoltării încă mai are drept de recurs. Lipsa finanțării din partea administrației locale și toate aceste probleme apărute în derularea proiectului au dus la întârzieri care trebuie recuperate până în luna decembrie 2015, termen la care Complexul de Natație și Turism trebuie finalizat.

Deși autoritățile locale sunt optimiste că proiectul va fi finalizat la termen, mai există un aspect important care ar putea să dea mari bătăi de cap administrației târgoviștene. Complexul este legat într-o mare măsură de proiectul drumului de centură al municipiului, un obiectiv care se află în mare dificultate de implementare. Canalizarea Complexului de Natație este strâns legată de acest proiect al centurii, așa că cel mai probabil va fi nevoie de o nouă revizuire a proiectului tehnic pentru schimbarea traseului canalizării de la bazinul de înot, adică încă o lucrare suplimentară care va trebui realizată până la sfârșitul anului.

„În cazul Complexului de Natație, termenul de finanțare nerambursabilă trebuie să fie puțin atenuat, pentru că aici este vorba de o contribuție importantă pe bugetul propriu. Este un proiect care este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013 și are o valoare importantă, aproximativ 88 milioane lei, din care 50% contribuție financiară nerambursabilă, 50% reprezintă contribuție proprie a municipiului. De aici au apărut și o serie de probleme în ceea ce privește derularea acestui proiect, legate de asigurarea acestei finanțări din partea bugetului local. Avem un contract de execuție lucrări cu ordin de începere în data de 19 septembrie 2012, contractul ar fi trebuit să fie finalizat la nivelul lunii octombrie 2014. Din diferite motive, în momentul de față nu suntem decât la aproximativ 69%, ca și stadiu fizic de execuție. Mai avem și un proiect tehnic revizuit cu lucrări în valoare de 9 milioane lei, din cauza necorelărilor care au existat în documentația tehnică. Pornind de la această finanțare deosebit de importantă, de la sarcina financiară care revine bugetului local, avem o altă dificultate și anume asigurarea fondurilor necesare pentru contribuția proprie. Am avut un contract de credit în derulare până la nivelul lunii octombrie 2014, pe perioada inițială de derulare a proiectului, dar societatea bancară respectivă a refuzat continuarea raporturilor contractuale cu municipiul Târgoviște, astfel încât în momentul de față suntem în procedură de obținere a unui alt credit, în vederea asigurării cotei noastre de participare la acest proiect. Eu consider că această cotă de participare este foarte mare și ar fi trebuit asigurate resursele necesare până la momentul de față și găsirea unei modalități de a avea prevăzute în buget aceste sume. În momentul de față avem o datorie față de executantul lucrărilor de 4,3 milioane lei”, a detaliat ieri în conferință de presă primarul interimar Cristian Stan.

Edilul șef al municipiului a tras și o concluzie: „Ca să sintetizez: pe derularea acestui contract problemele vin din două direcții, prima este obligația de a termina lucrările în cursul acestui an, în acest sens urmând să existe și o prelungire a termenului contractului de execuție, și în al doilea rând găsirea cât mai rapidă a unei finanțări sub forma unui credit, pentru asigurarea cotei importante de participare. Dacă vor fi realizate aceste două obiective, pe parcurs eu cred că proiectul poate fi finalizat în condiții optime. Dacă vom finaliza proiectul drumului de centură, vom avea și canalizare, dacă nu, va trebui să modificăm din nou proiectul și să ieșim cu rețeaua de canalizare în partea cealaltă, spre Calea București”, a precizat Cristian Stan.

E foarte posibil să avem Complex de Natație și Turism, dar... ce facem cu el?!

Proiectul Complexului de Natație și Turism prevede realizarea unui bazin de înot acoperit, construirea de ștranduri, terenuri de tenis și de baschet, piste pentru role și biciclete, amenajarea unui spațiu destinat spectacolelor și realizarea a 200 de locuri de parcare. „Bazinul acoperit, care are ponderea cea mai mare în total proiect este realizat în proporție de 76%. Cheltuielile cu asigurarea utilităților au fost realizate în procent de 85%, a mai rămas de realizat doar racordul de canalizare, având în vedere că este corelat cu drumul de centură. Spațiile tehnice care deservesc toboganele și bazinele exterioare au fost realizate 80%, restul - pe partea de amenajări de terenuri - avem un procent de 8%, iar constructorul începe lucrările de săptămâna aceasta. (...) Nu cred că lucrările nu vor fi terminate până la sfârșitul anului”, a precizat și Daniela Popa, manager de proiect. Deși convinsă că proiectul se va finaliza la termen, echipa de conducere a Primăriei a identificat noi motive de îngrijorare. Edilii se tem că administrația locală nu își va permite să întrețină din punct de vedere financiar Complexul de Natație și Turism ale cărui costuri anuale de întreținere se ridică undeva la aproape 100 miliarde lei vechi. „Este foarte dificil să poți să transformi acest Complex de Natație în ceva care să se autofinanțeze. Tare mi-e teamă că vom ajunge, cel puțin în primii ani, să finanțăm puternic activitatea Complexului. O să ne dăm doctoratul în managementul unui Complex de Natație și a unui Aqualand în Târgoviște”, a mai adăugat primarul interimar al Tîrgoviștei, Cristian Stan. „Din capul locului, această investiție mi se pare păguboasă pentru Târgoviște și pentru târgovișteni. O să fie niște costuri de întreținere uriașe. Nu văd cum am putea face noi un contract cu Federația de Natație să-i putem aduce aici, nu știu cum am putea acoperi aceste cheltuieli. Eu zic că un asemenea Complex nu era o prioritate”, a avertizat și viceprimarul municipiului Târgoviște, Cosmin Bozieru.

Au ajuns la vorba noastră... din 2011!

Actuala administrație a Târgoviștei confirmă, practic, ceea ce TV ARTPRESS și Jurnal de Dâmbovița au afirmat încă din martie 2011, la momentul semnării proiectului în prezența ministrului PDL Elena Udrea. „Proiectul, în valoare totală de aproximativ 19 milioane de euro, nu e finanțat doar din fonduri europene, ci și de la bugetul local (...) adică din taxele și impozitele strânse din salariile și pensiile tăiate ale târgoviștenilor! Pentru ce? (...) «pentru imagine și notorietate». Președintele PDL Florin Popescu și-a încheiat discursul într-un registru tipic PDL: «Doamnei Udrea îi mulțumim încă o dată că a fost și este alături de noi așa cum spune în Biblie: cu gândul, cu cuvântul și cu fapta»”.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Peste 1500 de elevi au plantat pomișori la Târgoviște
Muzeul „Casa Romanței” a omagiat Cartea
Marian Tănase, noul subprefect al județului Dâmbovița
,,Anul acesta mielușelul nu prea va mai fi pe mesele oamenilor’’
Muzeul "Casa Romanței" a omagiat Cartea
Șoșocismul de mahala
Constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „TURISM ÎN BUCEGI”
Gabriel Purcaru și-a depus candidatura pentru funcția de primar al municipiului Moreni
Lipsa de medici, „rană deschisă” la Ambulanță


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)

Pe măsură ce alegerile prezidențiale din România de peste Prut/Republica Moldova se apropie, Kremlinul putinist n-o slăbește din cătarea lui criminală. Printre armele pe care deja le-a pus în bătaie sunt și politicienii românofobi, unii dintre aceștia de neam românesc (!?), și politruci ruși de la Tiraspol, și găgăuzii delicatetei bașcane Evghenia Guțul cu sufletul tot dăruit țarului Putin și cu un kalașnikov pitit sub fustă. Este... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale