Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



19.07.2018 00:09

Editorial


A A

De-am învăța și noi ceva...

De-am învăța și noi ceva...

VASILE NEAGU

 


 

... de la o țară cu patru milioane de locuitori și tot atâția suporteri ai echipei reprezentative de fotbal, Croația. Faptul că această țară – măcinată în timpul raidurilor NATO din martie-iunie 1999, a pierdut două mii de locuitori (500 în război și 1500 după ce au călcat pe mine!) – a ajuns în finala Mondialului din Rusia nu trebuie să surprindă pe nimeni. Acest popor, care poartă naționalismul în sânge, este mult mai curat decât l-au crezut cei care s-au năpustit asupra lui! Să nu uităm că această generație de super-clasă a Croației a învățat tainele fotbalului pe alte tărâmuri pentru că țara lor era în război. De la Luka Modrici și până la Mario Mandzukici cu toții – copii talentați la fotbal – și-au părăsit vatra încă înainte de 1992. Refugiați prin țara Cantoanelor, Germania și Italia, puștii – care nu mai aveau noțiunea cuvântului acasă – jucatu (totuși) fotbal! Auzeau de măcelurile comise de „Operațiunea Coridor” în care mureau bunicii lor, mai cu seamă la Slavonski Brod (localitatea natală a lui Mandzukici). Astăzi, Croația este vicecampioană mondială la fotbal. Și... fără acel dureros autogol... „copiii războiului”, cei crescuți sub antiaeriană, puteau fi așii lumii! Șefa statului croat ne-a oferit o lecție de cea mai înaltă simțire și dragoste – în cel mai pur sens al cuvântului – sărutând jucătorii ca pe niște... iubiți! Ce-și vor fi spus (în gând) sutele de șefi de stat care o priveau? Dar ce mai conta, buzele ei se contopeau cu cele ale unor eroi naționali! Mai mult de jumătate din miliardele de locuitori ai planetei și-ar fi dorit o victorie croată! Oricum, culoarea medaliilor obținute de învinșii din țara în care s-a turnat celebrul film „Comoara din lacul de argint” sunt tot... aurifere! Ar trebui ca și noi, românii, să înțelegem ceva – să învățăm mai bine-zis – din acest exemplu de dăruire - dus până la sacrificiu – al unui popor (de cinci ori mai mic decât al nostru!) „războinic”! Și nu doar împătimiții fotbalului din România, ci, mai ales, cei care conduc destinele rotundului nostri din jurul Carpaților! Pilda unei femei – șef de stat -, măreția unui popor mic, dar uriaș în crezul său, noțiunea de unitate pentru neam și credință, sunt, iată, superlativele unui nume de țară renăscută și admirată pe Mapamond după Mondialul recent încheiat. Felicitări, Croația! Notă: Vă rog să-mi permiteți o... divagație: fără „petele de culoare” din lot, Franța nu ar fi câștigat acest titlu mondial! Iar celebra ei revistă de satiră (fără sare, vezi cazul Simonei Halep) ar trebui să ilustreze și acest aspect! Iar dacă după marele lor succes sunt lipsiți de inspirație, oferim (gratis) o viziune pur românească: „succesul picioarelor negre!!”.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Pas important spre semifinale
Ce provocare și-a ales Boriga!
Cezar Papoe câștigă Turneul ITF J60 din Antalya
CSȘ Târgoviște, implicat în multe competiții
Ne-a părăsit Nicolae Guțoiu
Înfrângere pe terenul liderului
Play-off-ul, interzis pentru echipele dâmbovițene
Victorie cu mari emoții
Decizii dure la Comisia de Disciplină și Etică
Titu pierde la Urziceanca


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Să nu ne uităm istoria

Când îți uiți istoria, ca popor, efectul este unul singur și tragic: ești exclus din istorie. Când, de bunăvoie, sau la ordinul venit de la un factor de putere dictatorial de peste fruntarii - de pildă de la tiranii inventatori ai globalizării neo-marxiste – îți uiți trecutul, mai ales lecțiile sale existențiale, este bine știut/și de știut că nu ai posibilitatea să-ți prevezi și, astfel, să-ți construiești viitorul.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale