Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



29.09.2014 00:19

Pamflet


A A

De-a faraonii...

De-a faraonii...

ALINA MAVRODIN VASILIU


Electoralele astea au și ele farmecul lor. Și nu doar farmecele pe care și le fac competitorii unii altora. Ba cu flacăra violet, ba cu gândul violent. Doar știți că de la gânduri pornește totul: și cuvântul, și fapta. Dacă politicienii, ca să vorbim la concret, nu le au pe primele în regulă, e sigur că nu le vor fi nici următoarele mai de Doamne ajută. Adică le toacă gura despre tot felul de nerozii ale adversarilor, pe care apoi dau în brânci să le copieze. Și chiar să le depășească.

Și uite-așa devin și evenimentele pe măsura... jocului electoral. Să-i spunem jocului în cauză „De-a faraonii”. Îmi place mult! Nu de ei, de joc! Par egzamplu, dreapta s-a gândit cu toți mușchii ei să-i dea stângii peste ochi din cauză că și-a lansat candidatul la tronul Cotrocenilor cu un festivism faraonic. Mă rog, aici, ai dreptei au avut și alte spasme musculare, dând ca sigur că mega-adunarea cu pricina ar fi fost mai degrabă de inspirație coreeană, adicătelea un fel de faraonism... de stânga, care, culmea, face glorie până și-n America. Oricum, ziceau ceva despre cultul personalității, exersat cu zeci de mii de oameni pe stadioane.

C-o fi coreean, egiptean sau american festivismul ăsta, ce mai contează, la o adică? Astea sunt detalii, și cică diavolului între ele-i place să stea. Lumea a evoluat, faraonismul politic și el. Oricât l-or critica politicienii, ispita-i mare să urmeze prostul exemplu al adversarilor, atât de blamat. Și chiar să-l depășească. Asta s-a întâmplat, fără excepție, în politica românească, oricâte schimbări democratice a făcut poporul. Cele bune – la gunoi, cele rele – la putere. Competiția a fost mare aici, fiecare putere propunându-și să o depășească pe cealaltă. Și, în mare parte, jocul le-a reușit. Acum e ăsta nou la modă: „De-a faraonii”.

Văzând că-și răcește gurile degeaba, dreapta s-a gândit să întreacă stânga făcând și ea pentru Herr Klaus (al ei?) tot o lansare faraonică. Adică tot cu zeci de mii de suporteri, doar că ai „măsurilor de dreapta”, pe care, cică, le-ar aduce cu el la putere domnul profesor-meditator, proprietar de 6-7 case. E simpatic jocul lor zis și democratic cu și despre faraonii din politica românească.

Dar și despre robii și roabele lor care le cântă-n strune pe lângă candidaturile „sacre”, nădușite de-atâta zbatere ideologică. Alegătorul, ce să facă și el? Rob când pe stânga, când pe dreapta, la bugetul statului, cheltuit și ăsta în stil faraonic, își caută busola democrației, rătăcind în pustiul electoral traversat de dromaderi și de caravanele lor. Ca-n cântecel: „Într-o noapte în Egipt/ În pustiu m-am rătăcit/ Lâng-o piramidă am stat/ Ca să mă odihnesc./ Și cum stam așa culcat/ A-nceput un dans ciudat/ Jucau tigri și pantere/ Mii și mii de mamifere/ Jucau negrii cei buzați/ Și caii bălțați/ Piramidele dansau/ Robii toți se învârteau/ Și-ntr-un dans amețitor/ Eram faraonul lor”.

Ce vis democratic măreț pentru orice alegător, fie el de dreapta ori de stânga, fie el activist politic ori doar simpatizant, să știe că și-n realitate, orice rob de partid are-n traistă coroana de faraon. Și că, la o adică, dacă lipește cu zel afișele faraonului și dacă slugărește zi și noapte la curtea lui cu tot neamul, are mari șanse să fie aburcat, democratic desigur, pe scara ierarhică a partidului și să aibă parte într-o zi de-o lansare faraonică la vreo mare funcție în acest stat de drept. Cei care au intrat în jocul electoral „De-a faraonii” ori au uitat, ori habar n-au că-n final, orice faraon mort e îngropat cu tot neamul, cu toate averile și cu toate slugile lui.

www.alinamavrodin.ro



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Haremu' lu' Țuțu
Funcția și orgasmul
Viceprimăgărița
Miorița românească vs flota de război rusă. Vivat!
Lucrături tainice
Fariseii... disidenți
Dezertări misterioase
Ce de bile în Parlament…
Haida-ha! Dă mai tare muzica!
Comedie în interes național


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Haosul public și distrugerea națiunii române

GEORGE COANDĂ


România a intrat într-o periculoasă stare de haos public produsă de o dramatică degringoladă. Vinovații sunt și din lăuntrul său și din afara sa. Iar vinovații din lăuntrul său sunt cei cărora le încredințăm puterea cu mâna noastră, adică prin vot. Lipsiți de demnitate patriotică, de responsabilitate față de cei care le-au încredințat puterea ca să le diriguiască soarta, nu... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale