Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro05.06.2015 00:20

În Dâmbovița


A A

De 3 ani, pomicultorii fluieră a pagubă

De 3 ani, pomicultorii fluieră a pagubă
Ultimii 3 ani, catastrofali din punct de vedere al producției, al calității, dar și al vânzărilor

❚ Din anul 2012, pomicultorii dâmbovițeni sunt loviți sistematic de capriciile naturii ❚ Seceta, înghețul sau grindina au făcut prăpăd în livezi și au distrus totul fie la înflorire, fie la rod ❚ Potrivit directorului Camerei Agricole Dâmbovița, din păcate, și anul acesta „pomicultorii trebuie să strângă cureaua și să găsească soluții”, pentru că 2015 nu are semne bune pentru acest sector agricol

VIOLETA STANCIU


De aproximativ trei ani, pomicultorii din județul Dâmbovița se confruntă cu probleme majore generate de lipsa producției. Astfel, nici 2015 nu pare să iasă din „tiparul” anilor precedenți, când oamenii, după un an de muncă asiduă în propriile livezi, se vor alege, cel mai probabil, cu „praful de pe tobă”.

Condiții meteo de coșmar

Ca de fiecare dată, condițiile meteorologice au fost cele care au compromis eforturile pomicultorilor, atât din punct de vedere fizic, cât și material.

„Din păcate, este al treilea an în care sunt probleme în pomicultură. Sunt parcele în bazinul Voinești unde pomii au fost plini de flori, dar nu au legat, iar florile au picat. Această cădere a florilor nu ne-o putem explica foarte clar. Ne-am tot uitat pe ultimii ani și chiar nu știu exact cauza. S-ar părea că am avut temperaturi scăzute. A nu se înțelege temperaturi cu minus, sub pragul înghețului. Au fost temperaturi scăzute noaptea și destul de cald ziua și nu s-a făcut polenizarea. Stăteam de vorbă cu un agricultor care-mi spunea că dimineața când ieșeau albinele era cald, iar peste zi temperatura scădea și găsea foarte multe albine moarte până să ajungă la stup, din cauza temperaturilor. Din păcate și de data aceasta pomicultorii trebuie să strângă cureaua și să găsească soluții. Suntem și defavorizați din punctul acesta de vedere. Dacă la cultura mare sau la alte culturi poți să renunți și să întorci brazda, aici nu prea ai ce face”, a explicat Ion Oprea, directorul Camerei Agricole Dâmbovița și președintele Asociației Pomicultorilor Dâmbovița.

„Suntem la mila Domnului”

Ca și cum toate acestea nu ar fi fost de ajuns, pomicultorii din zona Gemenea – Râu Alb s-au confruntat în ultima săptămână și cu căderi masive de grindină.

„Pericolele de acest gen încă nu au trecut. Suntem la mila Domnului. Pe general, nu stăm bine nici anul acesta în pomicultură”, a conchis Ion Oprea.

Din ultimii ani, 2014 este considerat de producători și speciali știi agricoli deopotrivă cel mai prost an pentru pomicultură, atât din punct de vedere al producției, al calității, dar și al vânzărilor. Peste toate acestea, piața a fost invadată de mere ieftine din Ungaria și Polonia, țări situate la polul opus față de România, cu un an excelent pentru fructe și cu subvenții de la stat. La toate acestea s-a adăugat embargoul impus vara trecută de Rusia. După 2014 și nu numai, pomicultoii dâmbovițeni sunt în fața unui nou an greu.Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Reabilitare de amploare la Târgoviște!
Sfidătoarea nesimțire
Hramul bisericii parohiei "Sfântul Voievod Neagoe Basarab"
Problema locurilor de veci nu mai există
Criză de oțelari la COS Târgoviște
A blama Uniunea Europeană...
80 de ani de activitate neîntreruptă la Stațiunea Piscicolă Nucet
Biserica, din nou alături de instituțiile sociale
Încă o săptămână de protest la Târgoviște
Cursele ilegale de mașini încă dau bătăi de cap localnicilor


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Sfidătoarea nesimțire

George Coandă


Este clar, parlamentarii patriei, și de stânga, și de dreapta, și-au pierdut de-a binelea uzul rațiunii, căzând în plasa întinsă de UDMR. Propunând în Parlamentul României ca salariile parlamentarilor, administrației prezidențiale și publice locale să fie substanțial crescute, iar parlamentarii validând prin vot... [citește tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale