Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



21.04.2015 00:25

În comuna Văleni Dâmbovița: Lucrări cu țârâita, probleme cu potopul


A A

De 25 de ani, sub blestemul alunecărilor de teren

De 25 de ani, sub blestemul alunecărilor de teren
Furia naturii lasă în urmă tot mai multe pagube

❚ În fiecare an, problemele se intensifică și îngrijorarea cetățenilor și a echipei administrative crește, cu atât mai mult cu cât din anii 1990 nu s-a făcut nicio investiție masivă în lucrări de îmbunătățiri funciare ❚ Comuna a câștigat un proiect de 28 miliarde lei vechi la Autoritatea Națională de Îmbunătățiri Funciare, însă banii vin cu țârâita, așa că și investițiile se fac la fel ❚ S-au ridicat câteva baraje și apărări de maluri pe albiile pâraielor, insuficiente pentru a ține piept ploilor din ce în ce mai abundente și naturii tot mai agresive

ANA MARIA POPESCU

 


 

Alunecările de teren dau mari bătăi de cap cetățenilor și autorităților din Văleni Dâmbovița! De ani întregi autoritățile se luptă cu furia naturii, dar pentru că localitatea este situată în zonă de deal, în fiecare an problemele se intensifică și îngrijorarea cetățenilor și a echipei administrative a comunei crește.

În fiecare an, Văleni Dâmbovița este lovită de stihii

Deși în ultimii doi ani s-au investit ceva bani în realizarea de baraje și apărări de maluri pe albiile pâraielor din localitate, acestea sunt insuficiente pentru a ține piept furiei naturii care de la an la an este tot mai agresivă din cauza ploilor abundente și lasă în urmă tot mai multe pagube. Gheorghe Lungu, primarul de la Văleni Dâmbovița, a declarat:

„Am reușit să realizăm o serie de baraje pe albia pâraielor din comună, baraje și apărări de maluri și gabioane care sunt strict necesare, întrucât a trebuit să combatem eroziunea solului și alunecările de teren. Aceste alunecări de teren ne dau foarte multe bătăi de cap, se activează de la an la an diverse alunecări mai vechi sau au loc altele noi. Sunt foarte greu de combătut întrucât din anii ’90 nu s-au mai făcut lucrări de îmbunătățiri funciare”.

Lucrările se mișcă... mai greu decât pământul

Exasperat de situație, primarul localității susține că fenomenul este greu de combătut mai ales că de 25 ani în localitate nu s-au mai făcut niciun fel de lucrări de îmbunătățiri funciare. În ultimii doi ani s-a mai mișcat câte ceva în baza unui proiect „câștigat” de localitate la Autoritatea Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF). Proiectul, prin care s-au făcut și barajele și apărările de mal, are o valoare de 28 miliarde lei vechi.

Însă până acum s-a folosit doar un sfert din această sumă, întrucât banii vin cu țârâita, așa că și investițiile se fac la fel. Cu toate acestea, edilul localității este mulțumit că totuși se mai face câte ceva și, deși investițiile de până acum sunt mici, tot sunt mai bune decât nimic și, de bine de rău, cu ajutorul lor, s-a mai pus piedică unor alunecări care puneau în pericol gospodăriile.

„Noroc cu un proiect de vreo 28 miliarde lei vechi pe care îl am împreună cu ANIF București, în cadrul căruia am reușit să demarăm aceste lucrări pe albiile pâraielor. Dar pentru că nu am primit toți banii ca să-i putem folosi o dată, primim anual în jur de 5 miliarde lei vechi. Cu barajele pe care le-am făcut, sper eu că am stopat o serie de alunecări de teren și automat nu mai afectează locuințele oamenilor și drumurile locale din comună. Lucrez de 2 ani cu ANIF, am făcut lucrări de 7,5 miliarde lei vechi până acum. Zonele cele mai afectate sunt în Valea Brădulețului, Valea Bienilor, unde cimitirul și biserica au luat-o la vale în 2006, deja am făcut acolo un baraj. Sunt foarte multe alunecări de teren în Văleni Dâmbovița, fiind o comună de deal”.

Zonele cele mai afectate de alunecările de teren sunt Valea Brădulețului, Valea Bienilor, Valea Crinului și Valea Muscelului.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Modernizare și reabilitare extensivă în școli și licee
ÎPS Nifon, întâlnire cu noua conducere UVT
Polițiștii, în dialog cu școlarii
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Scandalagii reținuți de polițiști
Mobilier modern în 31 de școli și grădinițe din Târgoviște
Eveniment cultural sensibil la Biblioteca Garnizoanei Târgoviște
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Au debutat lucrările pentru modernizarea DJ 720 A
Amenzi de 362.000 lei și 70 de tone de deșeuri confiscate în cadrul unei acțiuni fulger a Gărzii Naționale de Mediu


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)

GEORGE COANDĂ


Un binecunoscut filosof francez Bernard-Henri Levy a deconspirat cum că „suntem în mijlocul celui de-al Treilea Război Mondial”, și că pericolul de moarte, cu toate că pare paradoxal, ne vine din pricina acelei „mari alianțe între islamismul radical și ortodoxia rusă”. Beijingul, totuși, în înțelepciunea lui milenară îndeamnă „părțile relevante... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale