Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



28.08.2015 00:19

Editorial


A A

Dau în clocot toate

Dau în clocot toate

ALINA MAVRODIN VASILIU


După ce-au fost ținute sub capac, ca-ntr-o oală care a fiert ani de-a rândul sub presiune, nemulțumirile dau pe dinafară, de-o să le vedem împroșcând toți pereții guvernului, parlamentului, președinției, ba și pe-ai instituțiilor locale. C-așa e când e să se întâmple și nimeni nu le mai poate opri.

Eu sper din tot sufletul să nu fie și cu... sânge pe pereți, așa cum zic la supărare unii politicieni că și-ar dori jurnaliștii să vadă. Da’ de unde! Cine ne cunoaște bine pe noi, de exemplu, și a avut puțintică răbdare și bunăvoință să necitească și să ne asculte, știe că suntem printre cei mai pașnici și sociabili oameni de presă din țară. Cei care au avut interesul să scornească, însă, legende false despre noi și-apoi s-au luptat să le oficializeze, au avut deja ocazia să verifice, chiar cu propria libertate, că au greșit și că anchetele noastre de presă erau bine fundamentate jurnalistic și fără pic de ranchiună.

Cum se zice în popor, nu ne-am legat ca boala de omul sănătos în cele două decenii de când suntem cronicari ai evenimentelor din acest județ. Dimpotrivă! Bolile politice, sociale, economice pe care am încercat să le tratăm jurnalistic au fost dintre cele mai grele, iar consecințele lor ies la iveală tot mai agresiv pe zi ce trece. La 25 de ani de la revoluția anti-comunistă putem constata că România a trecut printr-o boală lungă spre o moarte sigură a tuturor idealurilor democratice; că întreaga clasă politică a dezamăgit profund; că bolile sociale s-au cronicizat fără șanse prea mari de tămăduire în al 12-lea ceas; că, în fine, corupția netratată la timp s-a întins precum un cancer cu multiple metastaze în absolut toate domeniile de activitate.

Nemulțumirile care au clocotit mocnit ani de-a rândul, depresurizate câte puțin la fiecare campanie electorală, sunt pe cale să explodeze în această toamnă. Că vor fi intens speculate politic de unii și de alții, aproape că nici nu mai contează, fiindcă românii i-au văzut și pe unii și pe alții la masa puterii, împărțindu-și cu prioritate banii publici. Ei, taman despre asta este vorba și acum! Eu cred că, în ciuda tuturor măsurilor de relaxare fiscală și de îndreptare a marilor erori și tâlhării făcute de guvernul PDL, actualul guvern va fi pus în această toamnă într-o situație socială imposibilă din cauza revendicărilor sindicale. Și când te gândești că picătura care a umplut paharul cu nemulțumiri a fost triplarea salariilor la Președinție și Guvern (manevră făcută fix când Victor Ponta se opera în Turcia!), nu poți să nu te gândești că niște persoane importante au jucat rolul de agenți politici provocatori de dihonie.

Concret, personalul medical și sanitar, ca și cel din învățământ, din poliție și administrația publică aveau ca orizont de așteptare luna ianuarie 2016 pentru Legea salarizării unitare, care prevedea majorări făcute pe criterii echitabile. Și când colo, niște politicieni prea grăbiți să dea de pământ cu actualul guvern au profitat de hăituirea penală a premierului și s-au autoservit cu salarii triplate și cu alte majorări de venituri pe șestache. Ispita lăcomiei a învins rațiunea politică. Și iată consecințele! Motiv pentru care vicepremierul Gabriel Oprea - care a asigurat interimatul de primministru - s-a ales cu ditamai plângerea penală din partea unei confederații sindicale.

Dar nu plângerea ca atare mă îngrijorează, știind câtă încredere are președintele UNPR în Justiția independentă, ci faptul că doleanțele sindicale, absolut justificate, sunt doar o altă formă perversă, exploatată politic, de a destabiliza actualul guvern prin pretenții salariale care cer să fie satisfăcute de îndată, sub o presiune socială infernală. Și-n timp ce sindicatele au răbufnit de nemulțumire și frustrare în capul Guvernului Ponta, persoana care a declanșat isteria tace mâlc în Dealul Cotroceni, savurându-și satisfăcut victoria salariului triplat care a dat țara-n clocot.

www.alinamavrodin.ro



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (I)


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale