Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



29.12.2014 00:10

După un Crăciun cu temperaturi de primăvară, autoritățile județene și structurile MAI, în alertă


A A

Dâmbovița, sub avertizări de vreme extremă

Dâmbovița, sub avertizări de vreme extremă
Mobilizare generală pentru evitarea sau depășirea cu succes a tuturor problemelor ce pot să apară // După videoconferința cu ministrul Gabriel Oprea, prefectul Ioan Marinescu a activat Grupa Operativă

❚ Ieri dimineață, autoritățile dâmbovițene, în frunte cu prefectul Ioan Marinescu, au participat la videoconferința organizată de vicepremierul și ministru al MAI, Gabriel Oprea ❚ Avertizările de cod galben și cod portocaliu necesită măsuri urgente, Dâmbovița fiind cuprinsă în lista celor 31 de județe în care va ninge abundent, iar vântul va fi foarte puternic ❚ Prefectul Ioan Marinescu a dispus activarea Grupei Operative la sediul ISU Dâmbovița, notificarea tuturor primăriilor, verificarea modului de intervenție a firmelor de deszăpezire și o monitorizare a tuturor gravidelor și a pacienților dializați ❚ Totodată, începând de ieri, de la ora 17.00, accesul din și spre munte se face sub strictă supraveghere a Jandarmeriei Montane Dâmbovița

CORVIN DUMITRICĂ, VIRGIL VOINESCU


 

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Dâmbovița, în alertă! Prefectul județului, Ioan Marinescu, administratorul public Alexandru Oprea, alături de reprezentanți ai Comandamentului teritorial pentru situații de urgență și de șefii unor instituții deconcentrate din județ au participat ieri dimineață la videoconferința susținută de viceprim-ministrul și ministru al MAI, Gabriel Oprea.

Tema: măsurile ce trebuie luate având în vedere avertizările meteo severe din 31 de județe din țară, inclusiv din Dâmbovița. Potrivit lui Gabriel Oprea, primul episod de ninsoare și viscol a fost trecut cu bine, însă a cerut în mod expres o mobilizare foarte bună pentru deszăpezire, în condițiile în care din 28 decembrie, ora 20.00, se anunța un alt val de ninsori și viscol, Dâmbovița fiind cuprinsă în lista celor nouă județe aflate sub cod portocaliu.

„Prima recomandare pe care o avem de transmis populației din zona de sud este de a evita circulația. În situațiile absolut necesare, recomandăm conducătorilor auto să aibă carburant suficient, rezervă de hrană, de apă, pentru că există riscul apariției unor blocaje cauzate de viscol”, a atenționat ministrul Gabriel Oprea.

S-a mai cerut expres prefecților să informeze populația referitor la condițiile de trafic, în special turiștii care se întorc spre case din minivacanța de Crăciun. De asemenea, s-a cerut polițiștilor să se mobilizeze în stradă, pentru a ajuta la fluidizarea traficului, urmărindu-se cu precădere zonele montane și cele adiacente acestora.

„Dacă din cauza condițiilor meteo va trebui să închidem anumite segmente de drumuri, vă cer să aplicați această măsură fără nicio reținere, dar să-i informați pe conducătorii auto”, a mai transmis vicepremierul Gabriel Oprea.

S-a mai cerut autorităților locale, primăriilor și Consiliilor județene să intervină cu toate utilajele pe care le au la dispoziție, iar Ministerului Transporturilor și Companiei Naționale de Drumuri – să verifice modul de acțiune a firmelor care au contracte de deszăpezire:

„Împreună cu poliția vă cer să fiți foarte fermi și să-i sancționați pe aceia care nu acționează așa cum se cuvine în orele următoare”, a mai transmis ministrul MAI.

Pentru intervențiile nocturne se poate cere sprijinul ISU, al Jandarmeriei și al MApN, care pot ajuta cu utilaje grele. Intervențiile în punctele de urgență sunt în coordonarea și responsabilitatea directă a șefilor Inspectoratelor pentru situații de urgență.

 

Grupă operativă la ISU Dâmbovița

După încheierea videoconferinței, prefectul Ioan Marinescu a cerut tuturor să acționeze unitar și l-a atenționat pe comisarul șef al Inspectoratului de Poliție, Danil Zepiși, să instaleze filtre pe drumul de munte. „Dacă vor exista mau multe mașini cu turiști, eventual să fie însoțite!”.

Au fost notificate de urgență toate primăriile și cu precădere cele din nordul județului, prefectul cerând comunicare permanentă între administrații și Instituția Prefectului. Având în vedere atenționarea meteo cod portocaliu din zona montană a județului Dâmbovița, s-a dispus activarea Grupei Operative la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dâmbovița, până la încetarea avertizării. În vederea mobilizării pentru deszăpezire, prefectul a solicitat instituțiilor care au atribuții în administrarea drumurilor să fie pregătite, să se intervină eficient cu toate utilajele pe care le au la dispoziție, astfel încât să nu se creeze blocaje în trafic.

Măsurile care s-au mai dispus în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Dâmbovița sunt: crearea unui filtru în zona Glod - Moroeni, pentru a verifica dacă toți conducătorii auto s-au echipat corespunzător. În cazul în care aceștia, dar mai ales mijloacele de transport nu corespund condițiilor meteorologice, se va interzice accesul în zonă până la normalizarea situației. Prefectul a solicitat directorului Secției de Drumuri Naționale Târgoviște monitorizarea cu atenție a tuturor drumurilor naționale și în special DN 71 și DN 72. S-a solicitat Serviciului de Ambulanță și Direcției de Sănătate monitorizarea cu atenție a gravidelor și dializaților și evitarea transportului acestora după ora 17.00.

Primarii au fost atenționați să rămână în dispozitiv pentru a informa în cazul producerii unor evenimente și mai ales de a pune la dispoziție spații persoanelor care au nevoie de adăpost pentru această perioadă. Ioan Marinescu a mai solicitat ca accesul din și spre munte să fie de ieri, de la ora 17.00, sub strictă supraveghere sau realizat în grupuri monitorizate de Jandarmeria Montană.

 

Primele probleme în județ, pe 27 decembrie

După o zi de Crăciun cu temperaturi de 18-19 grade Celsius, începând din 27 decembrie, județul s-a aflat sub cod galben meteo, debutând și primele probleme în instalațiile electrice. S-au înregistrat defecțiuni în patru localități, fiind afectați peste 1600 de abonați: Râul Alb - 400 abonați; Cândești - 240; Ludești - 450; Hulubești - 520. Echipe formate din 24 de angajați ai Societății de Distribuție a Energiei Electrice au acționat și au remediat aceste deranjamente.

Si iarna pare să fie abia la început. Administrația Națională de Meteorologie a actualizat atenționarea meteorologică cod galben, din data de 27 decembrie, astfel: cod galben pentru intervalul 28 decembrie, ora 20.00 - 29 decembrie, ora 20.00, fenomenele vizate fiind ninsori, viscol, precipitații mixte, polei. Începând din seara de 28 decembrie, ninsorile vor cuprinde treptat cea mai mare parte a țării, iar în Muntenia, Moldova, Dobrogea și estul Olteniei, vântul se va intensifica și va depăși la rafală 70 km/h, viscolind și troienind zăpada.

Pentru același interval, pentru zona de munte a județului Dâmbovița a fost emis Cod portocaliu de ninsori, viscol, precipitații mixte și polei. Pentru noaptea trecută și prima parte a zilei de azi se așteptau cantități de precipitații chiar și de 40-50 l/mp, vânt în rafale de peste 70-80 km/h, cu vizibilitate scăzută sub 50 de metri.

 

Poliția, în dispozitiv

Inspectoratul Poliției Române a anunțat că principala prioritate pentru următoarele zile este asigurarea unei circulații fluente și evitarea blocajelor pe principalele artere rutiere. Poliția rutieră va fi în stradă în aceste zile, pentru a oferi sprijin conducătorilor auto și pentru a lua măsurile necesare în cazul în care situația meteo impune închiderea unor secțiuni de drum afectate de viscol.

Potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, la nivel național, acționau ieri 1.600 de polițiști rutieri, alături de alți aproximativ 7.000 de polițiști de la structurile de ordine publică. Poliția Rutieră va transmite periodic informări cu privire la starea drumurilor și, acolo unde sunt probleme, va indica eventualele rute ocolitoare. Pentru zonele care vor fi afectate de viscol și ninsoare, este obligatorie echiparea autovehiculelor pentru circulația în condiții de iarnă.

Forțele MAI s-au mobilizat în toate județele vizate de aceste avertizări de viscol și ninsori, iar Departamentul pentru Situații de Urgență va coordona toate misiunile care presupun intervenția pentru salvarea unor persoane aflate în pericol. În caz de urgență, cetățenii sunt rugați să apeleze numărul unic de urgență 112.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Mobilier modern în 31 de școli și grădinițe din Târgoviște
Eveniment cultural sensibil la Biblioteca Garnizoanei Târgoviște
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Au debutat lucrările pentru modernizarea DJ 720 A
Amenzi de 362.000 lei și 70 de tone de deșeuri confiscate în cadrul unei acțiuni fulger a Gărzii Naționale de Mediu
Norvegia, promovată la Târgoviște
Vot european la 16 ani
PSD Dâmbovița anunță lista candidaților pentru alegerile locale
Sinaxă monahală la Arhiepiscopia Târgoviște
Detectoare de fum montate de pompieri în locuințe


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)

GEORGE COANDĂ


2024. 13 aprilie. O zi care ar putea rămâne o dată fatidică în istoria niciodată liniștită a umanității. Iranul ayatollahilort fundamentaliști a atacat cu o ploaie de drone și de rachete Israelul. A fost, se poate spune fără nicio urmă de glumă, un atac dinainte anunțat. De multă vreme, Teheranul, însă, nu a avut la îndemână un „casus belli”, fie și jucat la... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale