Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



02.12.2015 00:17

Cu data limită 18 decembrie,


A A

Dâmbovița, pe locul trei în România la depunerea de proiecte pentru fermieri

Dâmbovița, pe locul trei în România la depunerea de proiecte pentru fermieri
Având celebrele bazine legumicole Băleni și Lunguleți, dar și Valea Dâmboviței, județul s-a pus pe treabă și până în momentul de față Camera Agricolă a întocmit 48 de proiecte, alte 3 fiind în lucru

❚ Directorul Camerei Agricole Dâmbovița, Ion Oprea, face un apel la firmele de consultanță, la proiectanți și chiar la Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale să facă front comun și să ajute producătorii care se încadrează în condiții să ia banii europeni ❚ „Dacă ne referim la anul 2014, se puteau depune până la 4000 de proiecte și ele sunt undeva la 1000. Destul de puține, față de banii alocați. Hai să luăm banii și să nu se mai pună atâtea piedici producătorilor!”, este mesajul transmis din Dâmbovița de președintele Camerei Agricole

interviu cu ing. Ion Oprea, directorul Camerei Agricole Județene Dâmbovița

VIOLETA STANCIU


Rep.: Cum stați cu scrierea și depunerea proiectelor pentru atragerea fondurilor europene pentru fermierii dâmbovițeni? Câte proiecte au fost depuse până în momentul de față?

- Ne aflăm în perioada de sfârșit a depunerilor de proiecte. După cum știți în special pe Măsura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, pe 18 decembrie a.c. este data limită de depunere a proiectelor. Dâmbovița stă bine la depunerea de proiecte, ne situăm în primele trei locuri la nivel național. Dâmbovița are și acest specific, respectiv existența bazinelor de mici producători și mă refer la Băleni (legume - rădăcinoase), Lungulețu (ceapă, cartofi, varză), Valea Dâmboviței (pomicultura). Camera Agricolă Dâmbovița a întocmit până la această dată 48 de astfel de proiecte și mai sunt 3 în lucru. Acestea au fost deja depuse, iar proiectele își urmează pașii și în final vom vedea cum vor fi evaluate. Ca la orice început, mai sunt și probleme... în special de interpretare a ghidurilor. S-ar putea ca, la unele proiecte, aceste interpretări să creeze probleme și să fie retrase. Chiar dacă sunt declarate neeligibile, ele vor fi depuse la anul și se va ține cont de aceste mici încurcături.

 

Rep.: Este posibil să apară modificări la Ghidul Solicitantului?

- Cu siguranță ghidul va mai suferi modificări, că doar suntem învățați... La noi se schimbă destul de des. Am înțeles eu că se va umbla și la Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), la programul mare, pentru că sunt câteva neconcordanțe între ghid și PNDR. Să sperăm că se vor rezolva. Deci, dacă vorbim despre proiecte, să zicem că stăm bine. Cu siguranță de la anul vor fi din ce în ce mai multe, pentru că așa s-a întâmplat și cu măsura 1.4.1. când în prima fază au depus câțiva și, când au văzut că se pot lua bani, atunci toată lumea a accesat această măsură.

 

Probleme semnalate din Dâmbovița ce necesită o clarificare ulterioară

Rep.: Ce alte probleme aveți de semnalat?

- Singura problemă pe care o accentuez este că, dacă aceste programe sunt pentru fermele mici, dacă producătorul are suprafața de teren cerută, mi se pare corect ca toată lumea să cupleze și să-i sprijinim pe acești oameni. Și când spun toată lumea mă refer la Consultanță sau la alte firme care fac proiecte, la AFIR (Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale) și să nu le găsim nod în papură, ci să-i ajutăm să rezolve acele mici probleme, astfel încât aceste proiecte să poată intra la finanțare, pentru că este păcat. Dacă acești oameni care au suprafața și se încadrează nu vor intra la finanțare, de unde mai luăm alți bani? Dacă ne referim la anul 2014 am înțeles că se puteau depune până la 4000 de proiecte și ele sunt undeva la 1000. Deci, destul de puține, față de banii alocați. Și atunci cum răspundem la întrebarea pe care toată lumea o pune că trebuie să luăm bani europeni? Hai să luăm banii, dar să nu se mai pună atâtea piedici producătorilor.

 

Rep.: Concret, la ce fel de piedici vă referiți?

- Ghidul trebuie să fie mult mai clar pentru producători. Adică dacă am contract de arendă, se spune că de ce îl am pe 10 ani și nu pe 15 ani sau de ce pe 8 ani și nu pe 10 ani? În ghid scrie clar „contractele care conferă dreptul de folosință asupra terenurilor agricole trebuie să fie valabile la momentul depunerii cererilor”. Păi dacă asta scrie în ghid, atunci de ce îmi ceri să fie pe 10 ani sau pe 15 ani? Asta este una dintre problemele la care trebuie să se găsească o soluție. Sunt lucruri de interpretare. Sau una dintre marile probleme la care trebuie să se găsească o rezolvare este că foarte mulți producători nu au actele de proprietate. Ei sunt în Registrul Agricol, au documente, dar nu au titlul de proprietate. Acum toată lumea cere titlul de proprietate. Se cere de la primărie copie de pe Registrul Agricol, dar și o adeverință cu suprafețele din Registrul Agricol. Păi ce să înțeleg, că pe lângă Registrul Agricol, mai vrei ca primăria să-ți certifice o dată? Sunt lucruri de nuanță care, zic eu, că încet-încet se vor pune la punct.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Greva de la QUADRA merge înainte!
Recensământul populației, în faza recenzării la domiciliu,
„La COS Târgoviște, salariile sunt dezamăgitor de mici”
Majorarea salariului minim... la alegere!
„Sunt 200 de șomeri înregistrați la AJOFM care ar putea să revină”
„Automecanica Moreni stă mai bine decât fabricile de la Cugir”
Îngrijorări sindicale legate de conflictul Rusia – Ucraina!
Societățile din Apărare nu au bugetele aprobate pe 2021
Alianța de guvernare PSD-PNL, sub lupa sindicală
Electrica a cerut falimentul COS Târgoviște


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Haosul public și distrugerea națiunii române

GEORGE COANDĂ


România a intrat într-o periculoasă stare de haos public produsă de o dramatică degringoladă. Vinovații sunt și din lăuntrul său și din afara sa. Iar vinovații din lăuntrul său sunt cei cărora le încredințăm puterea cu mâna noastră, adică prin vot. Lipsiți de demnitate patriotică, de responsabilitate față de cei care le-au încredințat puterea ca să le diriguiască soarta, nu... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale