Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



11.06.2018 00:19

Editorial


A A

Dacă e sâmbătă, e… mitinguri

Dacă e sâmbătă, e… mitinguri

GEORGE COANDĂ

 


 

În titlul editorialului, de bună seamă că, din punct de gramatical, s-a strecurat o greșeală. Voită, însă. De ce? Pentru că, intenția autorului a fost aceea a unei ironizări a nebuniei mitingiste, care a bântuit Capitala României sâmbătă, 9 iunie, Anul de la Domnul 2018. Au fost două mitinguri autorizate și unul, neutorizat, pentru că în vesela și aiuritoarea democrație mioritică fiecare face ce vrea, cum vrea, adicătelea cum îl duce capul, ok, și bine merci.

Ca atare, Capitala patriei s-a aflat sub năvala protestelor, ca și cum s-ar fi pricopsit cu o „stare de asediu”. Măiculiță Doamne, să te bulucești pe o caniculă de-ți tăia respirația, luându-ți foc sulfletul, într-un zăpăcitor război româno-român, credeți-mă că nu-i a bună! Că ne-a bătut rău vipia la cap e clară treaba. Chiar dacă unul dintre mitinguri a avut loc la cesurile serii, canicula nu se ostoise. Apropo de mitingul seral. O, da, nu știu de ce mi-a adus aminte de “marile adunări populare” de odinioară.

Deci, e vorba de mega adunarea din Piața Victoriei. Într-o țară democratică oricine are dreptul constituțional la a protesta. Și partidele aflate la putere. Bref: megamitingul PSD, căruia i s-au alăturat și cei de la ALDE, a protestat contra abuzurilor din justiție, a ”statului paralel” (sereisto-iohannisto-kovesian, așa au lăsat de înțeles organizatorii). Întrebarea cu chichirez este de ce mega-adunarea națională taman acum fuse pusă la cale. Rămâne în discuție… Oricum, chichirezul ne dă serios de gândit. Pe mine, unul, nu m-a convins, și nici pe multă altă lume, de ce a fost nevoie de acest megamiting în alb. Dacă nu mă înșel, albul este simbolul nevinovăției. Ah! Și, totuși, ceva tot mi-a plăcut, hai să nu fiu chiar Gică Contra. Mi-a plăcut entuziasmul patriotic manifestat la scenă deschisă – sper să fi fost sincer și neexersat în culise – care a străbătut mulțimile pesedisto-aldeiste adunate în agora Victoriei. Am remarcat atât excepționala organizare de inspirație nemțească (oare ce și-o fi zis herr Iohannis?), cât și imaginea de forță a PSD pe care și-a propus să o degaje acest uriaș protest organizat.

Bizara ”mișcare spontană” #rezist ar trebui să ia seama la replica pe care a primit-o sâmbătă seară în Piața Victoriei. În rest, au mai fost câteva mitinguri colaterale, un marș, în fapt al ”Noii Drepte”, pentru familia alcătuită din bărbat și femeie, care ar trebui ca atare stipulată în Constituție și un altul al gay-lor LGBT. Și au mai fost câteva, dar nu importă. Amănunt: pe toată durata mega-mitingului PSD, pe pânza imensului tricolor de pe clădirea Palatului Victoria s-a proiectat… #rezist. Noroc că n-a ieșit cu păruială, așa cum și-ar fi dorit unii. Românii sunt, totuși, un popor pașnic. Așa că pe la orele 22 și un pic peste, pesediștii și aldeiștii au părăsit, în grupuri și în liniște, Piața Victoriei, în urmă rămânând mormane de hârtii, pet-uri și alte multe mărturii ale manifestării în mod organizat a protestelor democratice... Dar imediat, ca la un semnal, au apărut și măturătorii de stradă care să șteargă urmele evenimentului. Ei, da, dacă a fost sâmbătă, a fost un festival al mitingurilor. Întrebarea care mă frământă este: ce va fi… dopo festival?



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (I)
Carambol european
Incertitudini mioritice
Ok, suntem în Schengen...


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale