Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro08.11.2018 00:17

Cuvântul care zidește


A A

Cuvânt la Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Cuvânt la Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

❚ La mulți ani sărbătoriților zilei!

Astăzi, Sfânta Biserică ne cheamă să cinstim pe Sfinții Îngeri și lucrarea lor în viața noastră și în lume. Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este cea care, adună în jurul ei Biserica și serbează toată obștea, tot ”soborul” Sfinților Îngeri laolaltă. Ca o sărbătoare a îngerilor, ziua de 8 noiembrie a început a se serba în Biserică prin veacul al cincilea și ea s-a răspândit repede în tot Răsăritul creștin. După descoperirile Sfintei Scripturi și după mărturisirile Sfinților, îngerii iubesc pe Dumnezeu, Îl preamăresc și-I împlinesc voia Lui. Ca slujitori, îngerii sunt uneori împlinitori ai pedepselor lui Dumnezeu, cum a fost focul peste Sodoma sau pedepsele în Egipt. Dar, în mod statornic, îngerii slujesc la apărarea și călăuzirea oamenilor. Ei duc rugaciunile noastre la Dumnezeu, ei ocrotesc pe cei drepți: pe Lot de foc, pe Ilie de Ahab, pe cei trei tineri în cuptorul din Babilon, pe Apostolul Petru de Irod. Ei vestesc faptele mari ale mântuirii: Nașterea Domnului, suferința din Grădina Ghetsimani, Învierea Domnului, a doua Lui venire. Îngerii păzitori sfătuiesc de bine pe oameni prin glasul conștiinței: tot ce este în noi bun, curat, luminat, orice gând frumos,orice mișcare bună a inimii, rugăciunea, pocăința, faptele bune, toate acestea se nasc în noi și se înfăptuiesc din îndemnul îngerului păzitor. La început, toți îngerii au fost făcuți de Dumnezeu buni. Despre căderea lui Lucifer și a îngerilor lui, Scriptura ne precizează: ”și s-a făcut război în cer: Mihail și îngerii lui au pornit războiu cu balaurul. și a fost aruncat balaurul cel mare, șarpele de demult, care se cheamă satana, diavolul cel care înșeală pe toată lumea, pe pământ și îngerii lui au fost aruncați cu el” (Apocalipsa XII,7-9). Conform Tradiției Arhanghelul Mihail ar fi zis :”Să luăm aminte, noi, care suntem făpturi, ce a pătimit Lucifer, cel ce era cu noi, cel ce era lumină, acum întuneric s-a făcut.” Numele Mihail înseamnă: ”Cine este ca Dumnezeu”. Împreună cu Sfântul Arhanghel Mihail serbăm și pe Arhanghelul Gavriil, cel care luând chip văzut, este menționat în cele două Testamente. În proorocia lui Daniel, Gavriil este numele îngerului tălmăcitor al vedeniei ( Daniel VIII, 16). Tot Gavriil arată lui Daniel înțelesul celor șaptezeci de săptămâni până la venirea lui Mesia Hristos (Daniel IX, 21-27). În Legea nouă, Gavriil a descoperit preotului Zaharia nașterea lui Ioan Botezătorul (Luca I, 19). Tot Gavriil a anunțat Sfintei Fecioare nașterea Domnului (Luca I, 28). Tot el este cel care a vestit Mironosițelor vestea Învierii. Pentru aceasta, Sfânta Biserică a hotărât să-i prăznuiască împreună pe cei doi Arhangheli ca prin mijlocirea și rugăciunile lor să aflăm izbăvire de rele și să ne învrednicim bucuriei și Împărăției lui Dumnezeu.

Parohia Adânca-Protoieria Târgoviște Sud Preot Paroh Bădica EduardComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Târnosirea bisericii parohiei Dumbrava
"Romanța ne unește", concert de succes la Constanța
Cultul Eroilor scoate la lumină monumentele abandonate
Târnosirea bisericii cu hramul Sf. M.M. Dimitrie
Conferință dedicată culturii române în anul Centenarului
Conferință despre NATO la Universitatea Valahia
Un epigramist neliniștit: Gheorghe Gh. Popescu
"Moștenirea Văcăreștilor", la o jumătate de secol de prestigioasă existență
Conferința "Youth For Understanding NATO"
Președintele Consiliului Național al Rectorilor, întâlnire la UVT


Editorial

România, la cheremul mafiei internaționale

Uite, nu mai este mult, doar un an până la împlinirea a 30 de ani de la ceea ce încă numim „Revoluția Română”. Atunci, pe acest meleag mioritic, toți locuitorii săi au crezut că, în sfârșit, l-au apucat pe Dumnezeu de un picior și că vor zburda ca mieii pe câmpia verde, în sunete de harpe îngerești. 

[citește tot...]


Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale