Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



17.02.2017 00:07

Fotbal la gura sobei!


A A

"Cutremurul" din... iunie ’77


Echipa de legendă CS Târgoviște, care promova în Divizia A, în vara anului 1977

VASILE NEAGU


În palmaresul echipei fanion a Târgoviștei, indiferent ce nume a purtat (Metalul, C.S., Oțelul „U”, F.C.M. sau Chindia), sunt înscrise multe rezultate de prestigiu obținute în fața unor echipe de top precum Steaua (învinsă și cu 3-0 sub Turn!), Dinamo, Craiova, F.C. Argeș, Rapid, Petrolul, ca să amintim doar foste campioane ale României! Memoria suporterilor a reținut multe dintre aceste isprăvi ale fotbaliștilor noștri. Și totuși, există un rezultat, obținut nu în fața vreunei campioane și nici măcar în primul eșalon, care eclipsează multe din succesele amintite mai sus, un rezultat aproape neverosimil. Era după dezastrul produs de cutremurul din 4 martie 1977, în vară. Lumea încă nu-și regăsea cadența vieții. Pe stadioane aproape că bătea vântul... Dar nu peste tot și, bineînțeles, nici la Târgoviște. 

Galeria brașoveană nu a avut voie să treacă munții, după incidentele grave din meciul tur

12 iunie 1977. În Seria a II-a, Divizia B, era programat meciul care trebuia să decidă echipa încununată cu laurii promovării în A. Târgoviștea aștepta acest moment de 16 ani! Steagul Roșu Brașov se gândea deja la vizitele sub Tâmpa ale lui Dobrin, Dumitrache sau Balaci. În jocul tur, la Brașov, avusese loc incidente deosebit de grave, produse de un grup de huligani ardeleni. Aceștia au rănit zeci de suporteri târgovișteni, unul dintre ei decedând mai târziu! Geamurile autocarelor au fost sparte în totalitate. Peste 30 de autoturisme cu număr de Dâmbovița au fost grav avariate atât în parcarea stadionului, cât și în oraș. În jurul arenei sportive s-au produs scene de groază. Una dintre „culorile” echipei noastre – culoarea umană, supremă (!) – a fost vărsată pe cimentul parcării! Ziarele n-au avut voie să scrie mai nimic, doar o banală frază în „Sportul” amintea, vag, de ceva inciente! Motivul? Era perioada manifestației anticomuniste a muncitorilor brașoveni și nimeni nu avea interesul să toarne gaz pe focul și așa încins. Așadar, acum urma jocul retur. Galeria brașoveană nu a avut voie să treacă munții.

Încă de la ora 7.00 erau peste 25.000 de spectatori

Cum au răspuns miile de suporteri ai C.S.-ului apelului de a ne răzbuna, prin victorie, huliganilor brașoveni? Transcriu din articolul semnat de Mihai Ionescu în „Sportul” de luni, 13 iunie 1977: „Este vorba, mai întâi, de marele interes stârnit de această decisivă întâlnire în rândurile publicului târgovi ștean. Așa se face că duminică dimineață, încă de la ora 7.00 (!) stadionul Municipal era ocupat de peste 25.000 spectatori (cifră record) care nu s-au mișcat de pe locurile lor și de sub umbrele timp de patru ore, deși a plouat torențial până aproape de începerea întâlnirii. La unsprezece însă, ca la o comandă parcă, ploaia s-a oprit și au început să curgă... golurile în teren. Șapte la număr și toate în poarta lui Adamache”.

Un meci care a avut și ceva... divin!

Cei care au văzut acel meci de neuitat povestesc și azi, numărând pe degete, cum au marcat Tătaru II de trei ori, Sava de două ori, Furnică și Kallo II câte o dată. Mi-aduc aminte că, după meci, i-am sugerat regretatului ziarist Valeriu Liță-Cosmin un subtitlu pentru presa locală: „Cutremur de 7 „grade” cu epicentrul în Târgoviște, resimțit puternic la... Brașov!”. Am primit un răspuns cumpănit: „Vrei să mă lași fără... pix?”. Iar Laurențiu Dumitrescu a scris în ziarul de specialitate, cu această ocazie, despre gravele incidente de la Brașov, astfel: „A fost și o răzbunare, prin fair-play, a târgoviștenilor, față de actele de totală indisciplină ale „suporterilor” de sub Tâmpa”. Iată și lotul C.S.-ului care a umilit Steagul Roșu: Stan, Ilinca, Gheorghe, Ene, Alexandru, Pitaru, Tănase, Furnică, Neagu, Tătaru II, Kallo II, Greaca, Sava, Isaia (17 ani!), Rus, Vintilă, Pietroianu. Antrenor, Nicolae Proca.

Aceasta este istoria unui meci pe care nu-l voi uita niciodată! Un meci care a avut și ceva... divin! Și nu-i... brașoavă!



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Trimis de anonim la 18.02.2017 14:38

Astazi traim numai din amintiri, din jocurile spectaculoase de altadata.


Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Rezultate bune la baschet și fotbal
CSM Târgoviște își recapătă strălucirea
Urban Titu se desprinde la Liga a 4-a
Etapă Interjudețeană de juniori la Nucet
Un dâmbovițean la Youth Council Coaches
Înfrângere dură la baschet
Cu CSA Steaua să joace juniorii Chindiei!
Sesiune de antrenamente sub egida FRF
Interliga Dâmbovița s-a jucat duminică la Bucșani
Adunare Generală la AJF Dâmbovița


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)

GEORGE COANDĂ


Un binecunoscut filosof francez Bernard-Henri Levy a deconspirat cum că „suntem în mijlocul celui de-al Treilea Război Mondial”, și că pericolul de moarte, cu toate că pare paradoxal, ne vine din pricina acelei „mari alianțe între islamismul radical și ortodoxia rusă”. Beijingul, totuși, în înțelepciunea lui milenară îndeamnă „părțile relevante... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale