Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



28.11.2014 00:19

Editorial


A A

"Cuțite lungi" și "analize serioase"


ALINA MAVRODIN 


Ați văzut și dumneavoastră zilele astea ce îmbulzeală a fost pe la partide, acolo unde politicienii au fost convocați pentru tot soiul de analize. Și toți, fără excepție, au ținut să ne asigure că vor face „analize serioase”. Precizarea mi-a dat de gândit. Evident, serios! Că nici prin cap nu-mi trecea că aș putea gândi și altfel despre politicienii neamului. Lor despre români, mi-e teamă că da! Și tocmai de-aia cred eu, aflând domnii politicieni cu mirare că-s românii supărați foarte după prezidențialele astea, s-au adunat să-și facă analizele, dând poporului asigurări că vor fi foarte serioase de data asta.

De unde tragem concluzia că nu au fost mereu așa. Păi da, că de-ar fi fost, ar fi arătat și România ca o țară sănătoasă la cap și nu ca una măcinată de cancerul generalizat al corupției, incompetenței, aroganței și clientelismului politicomafiot. Dar cum țara arată după chipurile și năravurile politicienilor care au condus-o spre ruină, mi se pare cel puțin o ipocrizie dublată și de o crasă inconștiență să ni se transmită de pe treptele partidelor că ei, aleșii neamului, s-au adunat în spatele ușilor închise ca să facă „analize serioase”.

Vedeți dumneavoastră, or fi înțeles și ei într-un târziu, poate prea târziu pentru unii, că nu-i mai ia poporul în serios când se adună ei „la analize” făcute prin propriile laboratoare de partid. Poate ar fi cazul să se facă și în altă parte... Fiindcă făcându-și-le ei între ei, nu mai au nici bietele analize vreo credibilitate. Ca să le putem bănui de seriozitate, nici atât. În laboratoarele politice se știe deja că se lucrează la greu pentru interesele liderilor, pentru interesul partidului, apoi pentru interesul uneia sau alteia dintre instituții și, undeva pe la coadă, pentru interesul național. Apropo, mai țineți minte apostila celebră pusă de președintele Traian Băsescu pe o adresă a firmei ALRO către ministerul Economiei: „Rog analizați scrisoarea și dispuneți măsuri în conformitate cu interesul Guvernului, iar dacă este posibil și cu interesul economiei naționale”. Ce vă ziceam? El a scris-o, dar câți n-au zis-o! Păi na făcut președintele României o „analiză serioasă” când a scris cu dreapta lui așa ceva pe o adresă oficială? Și când a decis să fie atât de serviabil cu gruparea rusească a celor care-și „uitau” valizele pe ici, pe colo cu milioane de euro, n-a fost tot după o „analiză serioasă”? Și n-au fost „foarte serioase” analizele făcute în laboratoarele guvernamentale de crimă organizată care hotărau dirijarea a sute de milioane de euro către mafia terenurilor supraevaluate?

Asta în timp ce, tot după „analize serioase”, în aceleași laboratoare politice, se decidea tăierea cu 25% a salariilor și majorarea la 24% a TVA-ului! Și nu cumva tot după o serie de „analize serioase” niște politicieni au hotărât să-și bată joc de voința milioanelor de români care doreau dreptate până la capăt și nu coabitare cu clanurile de crimă organizată? Acușica, mai în glumă, mai în serios, cică analizele pe la partide se fac „la sânge” și „cu cuțitele pe masă”.Vestea asta, de-ar fi serioasă, ar putea însemna că până-n Crăciun am avea o clasă politică nouă, fiindcă asta de-acum ar putea sfârși într-o baltă de sânge, după o asomare, pardon, o asumare a erorilor sale individuale și colective. Dar nu vă îngrijorați, fiindcă la partidele românești, cuțitele, ca și analizele, nu taie în carne vie. Sunt doar o butaforie.

P.S. Iată și câteva exemple din ultimele zile:

a) UDMR-ul, după o „analiză serioasă”, a făcut-o alaltăieri pe Csillo ministrul Culturii și viceprim-ministru în Guvernul Ponta, pentru ca ieri, tot după o „analiză serioasă”, să anunțe marțial ieșirea de la guvernare.

b) UNPR a transmis ieri, tot după o „analiză serioasă”, că mai rămâne la guvernare doar pentru Victor Ponta, nu și pentru PSD. Mie-mi sună a șantaj... sentimental.

c) Președintele ales, Klaus Iohannis, a analizat „cel mai serios” dintre toți situația politică din România și a decis: Întâi a vrut, apoi n-a vrut și iar a vrut și iar n-a vrut, pentru ca, la sfârșit, să vrea cu PNL-ul la guvernare. Imediat. Și noi care credeam că locul de muncă al lui Klaus Iohannis va fi în Palatul Cotroceni!

d) PDL-ul abia vârât pe gâtul PNL-ului a făcut și el o „analiză serioasă” cu privire la... traseiștii politici și le-a transmis că nu-i vrea în „noua guvernare”. Păi logic, că-n „noua guvernare” a PNL nu va fi loc decât pentru vechea guvernare PDL!

e) Cea mai așteptată „analiză serioasă” a fost ieri la PSD, când, după 6 ore, s-a decis excluderea din partid a lui Mircea Geoană, adică a candidatului perdant al prezidențialelor din 2009! Și exemplele de acest fel pot continua...

www.alinamavrodin.ro



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Șoșocismul de mahala
La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale